A 444.hu összeszedte azt, hogyan és miként csúsztat a vétó ügyében a kormánypárt.

Orbán, Varga és Szijjártó együttesen próbálja tagadni a vétót – Így csúsztat a fideszes retorika
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b) és Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján a Boscolo Budapest szállodában 2018. március 6-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A sajtóban ma tévesen megjelent hírekkel ellentétben az Ecofin 2022.12.06-án tartott ülésén nem szerepelt napirenden Ukrajna 18 milliárd eurós támogatása. Minden ilyen állítás álhír.” Ezt a közleményt küldte ki kedd délután a Pénzügyminisztérium, néhány órával azután, hogy Varga Mihály megvétózta az európai pénzügyminiszterek tanácsában (Ecofin) az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós támogatást.

A közlemény kiadása után nem sokkal Szijjártó Péter Pozsonyban, a V4-es külügyminiszterek sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy „a kormány nem vétózott meg semmilyen anyagi segítségnyújtást”.

Orbán Viktor pedig többek között ezt írja a Twitteren: „Today’s news was all about Hungary vetoing financial assistance to #Ukraine. This is fake news.” Vagyis: „A mai hírek mind arról szólnak, hogy Magyarország vétózza az Ukrajnának járó pénzügyi támogatást. Ez álhír.”

A cikk szerint a találkozó honlapja szerint az első napirendi pont a következő volt:

„Pénzügyi támogatás Ukrajnának – A Tanács megvitatta a törvénycsomagot Ukrajna 18 milliárd eurós támogatásáról.”

Erről hazudja azt a magyar pénzügyminisztérium, hogy nem történt meg.

- írja a 444.

A tanácsülést elnöklő Zbyněk Stanjura cseh pénzügyminiszter azt mondta az ülés után, örül, hogy legalább a minősített többséggel elfogadható határozatot sikerült megszavazni, az egyiket a háromból, ami az Ukrajnának nyújtandó támogatáshoz kell. A nyilatkozat megtalálható a Tanács fent linkelt oldalán.

Miről szól a magyar kormány csúsztatása?

Ahogy Orbán Viktor is kifejti a Twitter-üzenete további részében, illetve Szijjártó Péter is elmondta Pozsonyban, a magyar kormány szívesen adna pénzt Ukrajnának, csak azt ne az EU adja hitelből, hanem a tagállamok külön-külön, saját forrásból.

Azaz egy közös, havonta utalt, egyértelműen számon kérhető rendszer helyett a 27 ország kössön egyenként kétoldalú megállapodásokat Ukrajnával.

Ez egyrészt az EU-s támogatás vétózása, hiszen éppen arról szól a magyar javaslat, hogy ne az unió adjon támogatást Ukrajnának

- számol be róla a lap.

A pontos részletek, és a találóan közérthető hasonlat a 444 írásában olvasható IDE kattintva.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gazella
Orbán has been participating in the peacock dance since the beginning. With this veto blackmail, he only punishes Hungary. Many Hungarians, myself included, are ashamed of the Hungarian government's bad domestic and foreign economic and political struggle. Orbán is a two-faced mental patient.

Egy bites barmok tudtok angolul ??? @:kis tehen @:malna @:omio @:shikrai @:durbincs és a többiek
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
@Gazella: viccelsz..?...a felsorolt trollok még magyarul is alig...román anyanyelvűek!...
Dr. Proktor
@Pálinkás Pál: ... vagy ruszkik, az FSZB ottani központjából...
Lomonoszov, Szentpétervári Állami Egyetem - magyar szak!
szép új világ
@Gazella: Ez egy költői kérdés volt, lévén, hogy a magyar nyelven íródott szövegek értelmezésével is gondjaik vannak.
sgl
..."Magyarország blokkolta az új, 18 milliárd eurós uniós pénzügyi segélycsomag jóváhagyását Ukrajnának, amelyre a kijevi hatóságoknak sürgősen szükségük van, hogy fedezzék a bukásban lévő államháztartási hiányukat és fenntartsák a gazdaság működését az orosz invázió hátterében.
...A segély folyósítása 2023 folyamán történik, havi 1,5 milliárd euró összegben.
"Magyarország nem támogatja a költségvetési rendelet módosítását" - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter keddi pénzügyminiszteri értekezleten.
--A magyar vétó dominóhatást váltott ki, és arra késztette a minisztereket, hogy elhalasszák a másik három kulcsfontosságú szavazást, köztük egy, a társasági adó reformjáról szóló nemzetközi megállapodásról szólót.
„Ukrajna háborúban álló ország, égetően szüksége van a támogatásunkra, és egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy egyetlen tagállam késleltesse és kisiklja az EU pénzügyi támogatását” – mondta Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke."

Euronews.
kereső
Csúsztat??? HAZUDIK!!- miért nem lehet leirni ezt az magyar szót, a magát oly nagyon függetlennek mondó sajtónak?
Béla333
Mondtam már ezerszer: ezek már akkor hazudnak, amikor még ki sem nyitják a szájukat!
De a hülyemagyar maffiahívők ezt észre sem veszik. Ezért hülyemagyarok!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.