A körforgásos gazdaság eszméje egyre fontosabbá válik, ahogy szembesülünk a globális klímaváltozás kézzel fogható negatív hatásaival. Ma már sokan rájöttek, hogy az egyszer használatos eszközök ideje lejárt – a környezeti terhelés csökkentése érdekében tartós, újra felhasználható termékekre van szükség.

Újabb esélyt ad a világítástechnikai hulladékoknak egy budapesti cég

Egy budapesti cég, az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. egy, az első hallásra talán szokatlan területen, a világítástechnikában ad újabb esélyt a hulladéknak.

Évente több mint ötszáz tonna lámpahulladékot és ezer tonna világítótest-hulladékot hasznosítanak újra, emellett pedig folyamatosan keresik az új, előremutató lehetőségeket. A körforgásos gazdaság modelljét szem előtt tartva hisznek abban, hogy nem mindig az újrahasznosítás jelenti a legjobb megoldást. Szemléletformáló küldetésük lényege, hogy amit meg lehet javítani, az meg is kell javítani, és ami nem romlott el, azt még lehet és kell is használni. Ezért támogatják a már használt lámpák újrahasználatra történő előkészítését és újra használatba adását.

Arról nem is beszélve, hogy a technológiaváltások miatt rengeteg, amúgy még használható eszköz kerül a szemétbe – a világítótestek piacán például a LED-esítés miatt a korábbi, ám még mindig korszerűnek mondható fénycsöves lámpatesteket cserélik le és dobják szemétbe. Kár értük: alig pár évet működtek, újszerűek, energiatakarékosak, és bőven vannak máshol olyan felhasználási helyek, ahol még évekig hatékonyan tudnának működni.

Az Újrahasználati központjukban ezek az elektronikus hulladékok kapnak egy újabb esélyt – korábban ugyanis szétszedték és ledarálták a fénycsöveket. Ez a szemléletváltás fontos lépés a körforgásos gazdálkodás felé: a világítóeszközök használható részeit megmentik, akár egy egyszerű javítással, vagy szétszedve, egyes alkatrészként. Ezt a folyamatot szakemberek végzik, erre eljárásrendet dolgoztak ki, és az újrahasznosított lámpák az értékesítés előtt jogi és műszaki ellenőrzésen mennek át.

És ha a fénycső nem is, a szerelvénytestek tökéletesen használhatóak. Ezeket egy évig tárolják az újrahasználati központban, és ha valakinek kell, olcsón odaadják – csak a raktározási díjat kérik el a vevőtől.

A lámpatestekből sok olyan alkatrészt is ki tudnak nyerni, amelyek akár az új, LED-alapú világítótestekben is újrahasználhatóak. A lámpahulladékok visszagyűjtése országos szinten történik egy komplex logisztikai rendszer keretében. A +36 30 222-2229 ügyfélszolgálati számon mindenki választ kaphat arra, hogy hol és hogyan szabadulhat meg a lámpahulladékoktól. Aki pedig vásárolna újrahasználható fénycsövet vagy lámpatestet, az a www.relampa.hu oldalon talál tájékoztatást. A cég emailes elérhetősége: [email protected]. (x)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Azt hiszem ez bombaként hat minden gazdaságra úgy is min autóipari vagy közlekedési, vagy infrastruktúrák megújítására. Mondhatnám ez patináns ötlet.
NKF
Nem csak ezt kéne újrahasznosítani hanem mindent amit lehet!
Meg kellene nézni a német példát!Ott működik a szelektálás.
Pl:csak a karton papír,stb.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.