A külügyminiszternek volt olyan hónapja, mikor 29 alkalommal is repült. Hogy ez mennyi közpénzbe került, azt nem tudni, mert a külügyminisztérium nem válaszolt a sajtó érdeklődésére egyelőre.

A 24.hu cikke szerint csak idén (január 1. és december 1. között mérve) 214 repülőúttal 420 ezer megtett kilométer közelébe jutott Szijjártó Péter külügyminiszter, de azt nem tudni, hogy ez mennyi közpénzbe is került. 420 ezer kilométert repült idén Szijjártó – nem tudni, ez mennyi közpénzbe került

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A lap szerint az utazások száma idén elmaradt a tavalyihoz képest, viszont Szijjártó 2022-ben többször utazott tengerentúli helyszínekre, így az össztávolság meghaladta a tavalyi értéket. A novembere volt a legsűrűbb, akkor a 30 nap alatt 29-szer ült repülőgépre a miniszter.

A lap szerint egyes becslések alapján ezek az utazások olyan 1,5-1,8 milliárd forintnyi közpénzbe kerülhettek, de hivatalos adatokat nem közölt a minisztérium eddig. A 24.hu erről hiába kérdezte a tárcát, onnan heteken át nem kaptak választ, így végül a Flightradar adatait használták fel. Az összeállítást készítő a lapnak elmondta, mivel Szijjártó a Facebookon jó ideje részletesen tudósít az utazásairól, így az általa használt gépek repülési adatai könnyen rekonstruálható.

A cikk ezek alapján Szijjártó a legtöbbször idén a Budapest-Brüsszel távot tette meg, de gyakran megfordult Belgrádban is, mint ahogy a New York melletti teterboroi reptéren is. 2022-ben a miniszter összesítve majdnem egy teljes hónapot töltött a levegőben, eddig 616 órát, azaz 26 napot repült. Az utazásaihoz szinte kizárólag a Honvédelmi Minsiztérium alá tartozó Dassault Falcon business jet kategóriába tartozó repülőgépet, illetve a 140 szemly befogadására is alkalmas Airbus A319-est vette igénybe – mindössze kétszer utazott bérelt repülővel.

A lap szerint piaci körülmények közt olyan 10-11 ezer dollár lenne az óránkénti bérleti díja a hasonló géptípusoknak, ez olyan 4-4,5 millió forintnak felel meg. Mivel azonban állami repülőgépekről van szó, ezért a költségek vélhetően alacsonyabbak, ami olyan 2,5-3 millió forintot jelent repülési óránként. Ha ezt felszorozzuk a 616 repült órával, akkor a végeredmény 1,5-1,8 milliárd forintot jelent, vagyis ennyibe került az adófizetőknek az, hogy Szijjártó Péter repülővel közlekedett. 

A lap megjegyezte, az elmúlt években a Külgazdasági és Külügyminisztérium egyszer sem tett közzé reálisnak tekinthető elszámolást arról, hogy mennyibe is kerültek ezek az utazások. Tavaly a lap kérdésére a minisztérium azt állította, hogy a tárcának mindössze 30,9 millió forintot kellett térítenie több mint 70 repülés után. Az idei költségekre vonatkozó kérdésekre pedig még nem válaszolt a tárca.

Forrás: 24.hu

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

icegygenabro
@Németh István: Te Pista! Anyád mennyire szégyelli magát hogy ekkora moslékot szart a világra???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@kulabombaafityiszre: Még annyit se látsz, bolsiék elmebetege, hogy éppen a brüsszeli seggnyalása hiánya miatt "kritizáljátok"!? Ez nálad fokozódó vakság, vagy idiotizmus? Hogy nyalnál már be meleg szarig Böszme vezérednek!
ómió
@Clavigo:Másszál már elő a Böszmeánuszból, hátha idekint objektívebb világot láthatsz, bolsiék idiótája! De, azért, csutakold is, ám, le magadat!
sokanvagyunk
Sok benzint és dízelt spórolt meg a lakosságnak, mert legtöbbünket a kerozin tankoláskor nem érint.
Designer
@Németh István: Mit nem értesz??? Tárgyilagos voltam! Pontosan kéred az adatot?
Tessék: 1,5 millió forint per rep. óra! Innen tovább megy egyedül?
Falcon 7-es. Max. sebessége 953 km / ó...
Németh István
@icegygenabro: @sokanvagyunk: @kulabombaafityiszre: @Clavigo: és a néhány többi mellet ez a nagyfasz, esze-mentesítőn élő barom >>@Designer; a pénz az országba, de ne is arról beszéljünk, hanem általában a mikró környzetről az emberi családokról - amelynek körébe te nem tartozol, mert rém nagybarom szarzabáló bogár vagy - nem jön a reterát ra a pénz, hogy "baszd meg költsél már el"! hanem érte kell menni >> ki; eljár dolgozni, ki; otthon dolgozik, stb. de tevőlegesen hozzáűjárul a gyarapodáshoz! Nos a Szíjjártó Péter Úr a kiváló ember, család--apa, államférfi, elismert igazi nagytudású és kiváló érzékkel bíró, jól látó, mi több kitünően focizó karakter külügyérünk - mellelseg még ilyen sem volt az életben - bizony felismerte, hogy a pénzikéért el kell menegetnie, adott esetben minnél több helyre, hogy minnél többet tudjon összekovácsolni! NOS HÜLYÉK BARMAI ! ezt teszi > mégpedig nagyon kiválóan, ezt akarjátok ezt az emberi embert ti szarjancsik szalámizni, kóstolgatni a gennyes tetves médiáitokkal!?
kulabombaafityiszre
@Németh István: december 13., 17:33
Ezt showder klubban szoktad előadni,mert eléggé röhejes,

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.