Egyelőre minden munkavállaló, aki 200 ezer forintnál többet keres, az csak 200 ezer forintot kapott, a maradék kapcsán a cégvezetés külső segítségben reménykedik.

A Mérce.hu cikke nyomán számolt be arról a hvg.hu, hogy a múlt héten válságtanácskozást tartottak a csődközeli helyzetben lévő ISD Dunaferrnél, Jevgenyij Tankiljevics pedig, a vállalat "önjelölt vezérigazgatója" csütörtökön levélben tájékoztatta arról a gyár munkavállalóit, hogy a vasmű külső segítség nélkül nem tudja kifizetnie az elmaradt dolgozói béreket.

Külsős segítségre várnak a Dunaferrnél, a bérek egy részét fizették ki csak

Fotó: wikipedia CC BY-SA 3.0/Akutyambuksi

A levélben az állt, hogy a dolgozóknak most csak havi nettó 200 ezer forintot tudnak utalni, az ezt meghaladó részlet kifizetése viszont akkor történik meg, "ha társaság külső pénzügyi segítséget kap, vagy kintlévő pénzügyi forrásai rövid időn belül megérkeznek.”

A Mérce.hu megkereste a Dunaferr vezetőségét, akik azonban tagadták, hogy igaz lenne a bérek kifizetésének részleges elmaradása. A lap érdeklődésére Molnár László, a Vasas Dunaferr szakszervezet elnöke viszont megerősítette, hogy a dolgozók valóban megkapták Tankiljevics levelét, és pénteken már meg is kapták a 200 ezer forintot a fizetésüket. Az elnök elmondta, már többször kaptak hasonló levelet a vezetőségtől, amiben az állt, hogy csak részben tudják kifizetnie a bérüket. A fizetés másik részét általában valamilyen hó végi határidővel utalták el a dolgozóknak, ám Molnár szerint "most még ez sincs". 

November elején is hasonlóról tájékoztatta a dolgozókat Tankiljevics, hogy két részletben kapják meg a fizetésüket. Akkor a Vasas Szakszervezet ezt sérelmezte, mert szerintük ezt olyan helyzetben teszi meg a cég, mikor a drágulások miatt mindenkinek sokkal nehezebb az élete. 

"Hozzátették, a vasmű vezetése mindezért őket tette felelőssé, mert a szakszervezet a Szövetségi Tanács kérésére egy tájékoztatót tartott a munkavállalók számára arról, hogy mi történhet egy, a céget érintő felszámolási eljárás során. A törvényellenes részlet kifizetések miatt sok dolgozó azonnali hatállyal felmondott, így a munkavállalók száma jelenleg 4000-4200 fő körüli a cégben."

A Dunaferr körüli helyzetről itt lehet bővebben olvasni.

Forrás: merce.hu, hvg.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Ezt a szintet "privatizálás" nélkül is hozhatták volna!
Clavigo
" vasas sz- szervezet sérelmezte ...". Kb. ennyi tellik tőlük...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.