December 13-án, kedden megjelen a kormányrendelet, miszerint 2023. január 1-jétől 15 százalékkal emelkednek a nyugdíjak.

A Nyugdíjguru szerint azonban a jelenlegi nyugdíjemelési paradigma nem a nyugdíjasok, hanem az állam érdekeit szolgálja. A problémát a 2023-ra betervezett nyugdíjemelés mértékén keresztül mutatja be, a Portfolión megjelent cikkben. 300 ezer magyar számára sürgető igazán a változás a szakértő szerint.

Farkas András, nyugdíjszakértő azt szemléltette, miért kedvezőtlen a jelenlegi nyugdíjemelési eljárás, főként az alacsony nyugdíjból élők számára. Egyrészt az emelés csak az inflációtól függ, más tényező (pl. GDP) nem számít. Jelenleg a minden év januárjában esedékes rendszeres emelést a várható infláció mértéke szerint kell végrehajtani, ha ennél nagyobb lenne a drágulás az augusztusi adatokon alapuló becslés szerint, utólag korrigálni kell az emelést novemberben. Ha szükséges, történhetnek rendkívüli évközi emelések is, melyet tapasztalhattak a nyugdíjasok az utóbbi években.

Nem a nyugdíjasok, hanem az állam érdekeit szolgálja a  januári nyugdíjemelés

Fotó: 123RF.com

A szakértő szerint mivel az éves mérték becslése a szeptember-december hónapok tényleges inflációját nem biztos, hogy kielégítően tükrözi, s ha a tényleges infláció végül meghaladná a novemberi korrekciós emelés meghatározásánál figyelembe vett, a január-augusztus hónapok közötti tényadatok alapján megbecsült éves inflációt, akkor ezt a veszteséget már nem kárpótolják a nyugdíjasok részére, vagyis minden évben egyharmad évnyi (szeptember-december) infláció ellen nagy valószínűséggel védtelen marad vagy csak korlátozott védelemben részesül minden nyugdíjas (ez idén különösen érzékenyen érinti a nyugdíjas társadalmat).

Az is problémát jelent, hogy az emelés egységes százalékos mértéke szerint kell az ellátásokat emelni, függetlenül azok nagyságától, így a szegény nyugdíjas relatíve még szegényebb, a gazdag nyugdíjas relatíve még gazdagabb lesz – rengetegen különböző meredekségű elszegényedési csúszdákra kerültek, amint megállapították a nyugdíjukat. Ráadásul az emelést a tárgyévet két évvel megelőzően mért összetételű nyugdíjas fogyasztói kosár alapján kell végrehajtani, ha a nyugdíjas infláció magasabb lenne, mint az általános fogyasztói áremelkedés, – csakhogy rendkívüli helyzetekben, mint amilyen a mostani, a két évvel korábbi fogyasztói kosár lényegesen eltér a tárgyévi fogyasztói kosártól!

Az is mélyíti a szakadékot, hogy a tárgyévben megállapított nyugdíjakat először csak a megállapítás évét követő évtől lehet emelni, így a friss nyugdíjakat a megállapítás évében védelem nélkül égeti az elszabadult infláció. Vagyis a jelenlegi emelési paradigma lényege Farkas András szerint, hogy a nyugdíjakat a politikai és gazdaságpolitikai érdekek által meghatározott, a költségvetési törvényben előre rögzített ("tervezett") inflációs becslés szerint kell emelni, és ennek az emelésnek a kompenzációjára csak utólag kerülhet sor, akkor is csak egy újabb becsült inflációs adatnak megfelelően.

A szakértő szerint ez a paradigma nem a nyugdíjasok, hanem az állam érdekeit szolgálja.

Az inflációs emelés mértéke mind a januári elsődleges emelés, mind a korrekciós emelések esetében kormányzati becslésre (és nem lezárt tényadatokra) épül, másrészt a nyugdíjasokra hárítja át a kockázatviselés egészét, hiszen a nyugdíjasok a nekik járó emelést hosszú hónapokra kamatmentesen kölcsönadják az államnak, sőt, az év utolsó négy hónapjára járó pótlólagos emelésről részben vagy teljesen le is mondanak az állam javára – írja. A fentiek miatt összességében a szakértő szerint feltétlenül szükséges lenne az alacsony inflációjú évekre kitalált nyugdíjemelési paradigma haladéktalan leváltása.

Arról, hogy a szakértő szerint mi lehetne a megoldás, a Pénzcentrum.hu cikkében olvashatnak.

tő.

Forrás: pénzcentrum.hu

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@Horizont: ami orbánt érinti kellemetlenül, azt nem szokták érteni.
Ha mondjuk ezt Gyurcsány tenné, értenék, más lenne a véleményük.
Ez minden esetben így van.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Edebácsi
@magyar1: ezért volt célszerü a nyugdíjkorlát. Több jutott az alacsonyabb nyugdíjakra, aki pedig kiugróan tehetős, az félretehetette a kiegészítést aktív korában. De van, akinek semmi sem elég, a Fidesz meg is szüntette a nyugdíjkorlátot.
ómió
Na, de Böszme gazdátok idején, efftársak, miért nem szolgálta "az állam érdekeit" egy 15%-os nyugdíjemelés!? Akkor az "állam érdekeit" miért az 1-2 havi nyugdíj lenyulása "szolgálta"?
magyar1
@Edebácsi: Az Orbán kormány főként a gazdagok érdekeit képviseli nem a nagy többségét.
ómió
@Horizont: Amit tükörbe nézve magadról morfondírozol, bolsiék fajkreténje, nem a tőlem kérdezendők fejezetéhez tartozik!
Németh István
Persze álatkertek >> a kormány veszi meg a tejet, a tojást, a krumplit, a kenyeret, fizeti ki a rezsiköltségeket, vesz magának cipőt, ruhát, meg nektek havironygyot és tömjük ki vele a szátokat! @Horizont: @Aki Én: két baromfasz mondjatok még hasonlókat, amilyen észnélküli hernyók vagytok még kitaláljátok, hogy a munkanélküli gyurcsányt és a nemzetáruló dobrevet kell a nyugdíjasoknak támogatniuk > mert az éh-halál közelében járnak amolyan szellemi trotylik! Mint ti!
Edebácsi
@magyar1: Orbán és kormánya a klientura érdekeit képviseli. Azok a gazdagok, akik nem támogatják, hamarosan támadásoknak lesznek kitéve (pl. Bige, Varga Z.), kapnak egy "visszautasíthatatlan ajánlatot",vagyonukat, vagy annak nagyrészét elveszítik. (Fagylalt és galamb)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.