Ahogy arról korábban beszámoltunk, a világon egyedülálló beruházás mellett kötelezte el magát partnereivel Magyarország – jelentette ki Orbán Viktor Bukarestben.

Akkora megállapodást kötött Magyarország, hogy még Ursula von der Leyen is Bukarestbe utazott
Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Nicolae Ciuca román kormányfő (b), Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök (b3), Klaus Iohannis román államfő (b4), Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b5) és Irakli Garibasvili georgiai miniszterelnök Bukarestben, a Cotroceni-palotában 2022. december 17-én. A román fővárosban írták alá az Azerbajdzsánból Georgián és Románián keresztül Magyarországra áramot szállító villamosenergia-hálózatról szóló szerződést. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A Fekete-tenger keleti és nyugati partja, Románia és Georgia között kiépítendő, Azerbajdzsánból Magyarországra és az Európai Unióba zöld villamos energiát szállító vezeték nemcsak az orosz fosszilis energiaforrásokkal szemben jelent alternatívát, hanem a tiszta, hozzáférhető és biztonságos, megújuló energiaforrásokra épülő jövőt is szolgálja

- hangoztatta az Európai Bizottság elnöke szombaton Bukarestben.

Ursula von der Leyen a Magyarország, Románia, Georgia és Azerbajdzsán vezetői által megkötött kormányközi megállapodás aláírása alkalmából rámutatott:

"sosem volt közelebb egymáshoz" a Fekete-tenger két partja, a beruházás ugyanis energetikai és digitális adatátvitel terén is összekapcsolja a Fekete-tenger két partját, valamint a Kaszpi-tenger térségét.

Szerinte a vezeték kiépítése Georgiát energetikai csomóponttá teheti, és integrálhatja az Európai Unió energetikai piacába, ugyanakkor megkönnyítheti Moldova, a Nyugat-Balkán energiaellátását is, és minden bizonnyal Ukrajna újjáépítését is segíteni fogja.

A szerződéskötés házigazdájaként Klaus Iohannis román államfő arról beszélt:

az Ukrajna elleni orosz agresszió közepette a térség országainak összefogására és szolidaritására van szükség. A szombaton aláírt egyezmény szerinte hosszú távú együttműködést alapoz meg, amelynek első lépése a Fekete-tengeren átvezető – csaknem 1200 kilométer hosszúságú, Georgia és Románia között kiépítendő, tengeralatti elektromos kábel – amelyet később zöld hidrogén Európába szállításával kapcsolatos projektek követnek.

Ilham Aliyev, Azerbajdzsán elnöke szerint

mindkét félnek előnyös az, hogy országa az Európai Unió egyik fontos energiabeszállítójává válik. Felidézte: tavaly az EU 8,2 milliárd köbméter azeri gázt importált, idén már 11,3 milliárdot. Az ország teljes gázexportja jövőre 24 milliárd köbméter lesz, ahhoz képest, hogy 2021-ben még 19 milliárd köbméter volt

- jegyezte meg.

Az azeri elnök rámutatott:

most egy újabb "energetikai híd" alapkövét tették le, amely a villamos energia exportja előtt nyit újabb lehetőségeket. Azerbajdzsán zöldenergia-termelési kapacitása 27 gigawattos szél- és napenergiát jelent a szárazföldön, a Kaszpi-tengeri szélerőművek pedig 157 gigawatt teljesítményűek, az energia 80 százalékát exportálják.

A román elnöki hivatal tájékoztatása szerint a bukaresti egyezménnyel útjára indított projekthez az EU Global Gateway – fenntartható és megbízható digitális, energetikai és közlekedési összeköttetések kialakítására irányuló – európai stratégia részeként uniós finanszírozásra is számíthat.

Azerbajdzsán 2030-ig 30 százalékra akarja emelni a megújuló források arányát az ország által termelt energiamennyiségben, és jelentős potenciállal rendelkezik a vízi, szél- és napenergia-termelés terén. A villamos energiát szállító tengeralatti vezeték 1195 kilométer hosszúságú lesz, és gyors internetes adatátvitelre alkalmas optikai kábellel is összeköti majd Romániát és Georgiát.

Szijjártó Péter a megállapodással kapcsolatban azt mondta

hazánk a most aláírt megállapodás nyomán zöld áramot tud majd importálni a dél-kaukázusi országból a Kaszpi-tengeren végrehajtandó szélerőmű-beruházásoknak és az összességében 3 gigawatt teljesítményű vezeték megépítésének köszönhetően.

Forrás: MTI

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

troppauerhumer
@KisTehen: A bika keverte össze a tehenet anyuddal höhöö..így ellett téged .Ilham Aliyev, Azerbajdzsán elnöke szerint mindkét félnek előnyös az, hogy országa az Európai Unió egyik fontos energiabeszállítójává válik..Ezt nem értem, a magyar napelemes áram nem jó, mert egyenetlenül terheli a hálózatot. Az azerbajdzsáni napelemes áram nem fogja?
Meglep, hogy egy ekkora távvezeték tud működni a veszteségek ellenére. Pláne a tenger alatt, hozzáférhetetlen módon...

És ha már kritikus infrastruktúra, biztos jó egy köldökzsinóron függeni, amely egy meglehetősen turbulens területről indul, egy tenger alatt vezet, ahol "bármi" megtörténhet (v.ö. robbantás az Északi Áramlatnál)... Ennél kritikusabb infrastruktúra talán az, ami kéne, de nincs.Remek, függjön egy globális ipari hatalom mégegy fiszfasz falmelléki diktatúrától. Az önállóság olyan snassz.
Ne haragudj orbánfelszoponc , de megvárnánk valaki olyan véleményét, aki tudja is ilyen az azeri áram, nem csak elhiszi.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
Azerbajdzsánból Georgián és Románián keresztül Magyarországra áramot szállító villamosenergia-hálózat után, a bűnöző cigány, vajon miért ragaszkodik Paks 2-höz, ha csak nem az ellophatró közpénzmilliárdok miatt! Nem beszélve az energia függőségről, zsarolásról, amit jeleneg is folytatnak a ruszkik, az árak egekbe emelésével, amit a fűtőelemekkel is megtehetik, nem beszélve a fűtőelemek tárolási költségéről
Logogrif
@Németh István: Hogy ki a féregnyúlvány, ahhoz Pistikének csak egy tükörbe kell néznie !
csak úgy....
@Csizmás Kond: azt tudod te tetü,hogy a tetves ruszkik eddig több mint 400 gyermeket öltek meg ukrajnában!? -közben ti faszzongoristáztok a meleg szobából a buta,kártékony 1/4 agyatokkal...
Macskaszem
Azt is tudja Ursula, hogy az azeri zöldenergia mutyi miatt ellehetetlenítették a magyarok számára a napelem és szélenergia termelés lehetőségét? Mert ez a rögvalóság.
Macskaszem
@Eladott Ország: Szerintem a Geci is tudja, hogy Paks2- ből nem lesz semmi, de betonoznak orrvérzésig, mert abból kurva sokat lehet lopni.
NKF
Ursula menjen az anyjába!Ő a legnagyobb korrupt gennyláda! Hozzá képest a görög picsa
csak ipari tanuló!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.