A Területfejlesztési Minisztérium úgy látja, azzal, hogy a Fővárosi Önkormányzat nem engedi fel a hídra a személyautókat, azzal nem teljesítik a kormányhatározatban foglaltakat.

Az atv.hu cikke szerint arra lehet következtetni az ATV Híradójának küldött minisztériumi válaszból, hogy a kormány nem fogja kifizetni a Lánchíd felújítására korábban megígért 6 milliárd forintos összeget a fővárosnak. A lap szerint a Területfejlesztési Minisztérium ugyanis a válaszában azt írja, hogy mivel a személyautók nem használhatják a Lánchidat, így a főváros nem teljesíti a kormányhatározatban foglaltakat.

Beinthet a kormány Karácsonynak, nem fizethetik ki a Lánchíd felújítására ígért 6 milliárd forintot

Karácsony Gergely főpolgármester a Lánchíd felújított útpályájának megnyitóján 2022. december 16-án. Átadták az ideiglenes forgalomnak a felújított Lánchidat. A hídon egyelőre csak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járművei, valamint a taxik, a segédmotoros kerékpárok, a motorosok, a kerékpárosok, valamint a mikroközlekedési eszközöket használók közlekedhetnek, a gyalogosok a tervek szerint a jövő nyár végétől használhatják az átkelőt. 

Fotó, címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

A kormány ugyanis abban állapodott meg a Fővárosi Önkormányzat vezetésével, hogy a Lánchíd teljes körű rekonstrukcióját 6 milliárd forinttal támogatja abban az esetben, ha a beruházás kezdetétől számított másfél év után visszaengedik a hídra az autókat – olvasható a cikkben.

A Lánchidat pénteken nyitották meg ideiglenesen a forgalom előtt, ám jelenleg csak a BKK járművei, a taxik, a biciklisek és a motorosok hajthatnak át rajta (valamint a megkülönböztető jelzést használó mentők, tűzoltók, rendőrök), a híd végleges forgalmi rendjéről 2023 nyarán dönt majd a Fővárosi Önkormányzat vezetése, a lakosság bevonásával.

Az ATV Híradójának Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke azt mondta, ők teljesítették a feltételeket:

„A következő pontja azt mondta ki a Közfejlesztések Tanácsának döntése szerint, hogy a végleges forgalmi állapotról pedig a híd felújításának a végéig kell dönteni. Pontosan így járunk el, csak nem füstös szobában fog majd megszületni ez a döntés, hanem a budapestieknek van lehetősége várhatóan a nyár folyamán dönteni arról, hogy milyen forgalmi rend legyen végleges a Lánchídon”

A csatorna Híradója megkereste a Területfejlesztési Minisztériumot is a korábban beígért 6 milliárdos kormányzati támogatás miatt, ezt a választ kapták a tárcától:

"A Magyar Kormány abban állapodott meg a Fővárosi Önkormányzat vezetésével, hogy a Lánchíd teljeskörű rekonstrukcióját 6 milliárd forinttal támogatja. Az erről szóló kormányhatározat egyértelmű feltételeket tartalmaz a támogatásért cserébe. Az egyik ilyen feltétel: „gépjárműforgalom ezen közúti szakaszon való teljes vagy részleges korlátozása ne haladja meg a 18 hónap időtartamot”. Azáltal, hogy a Fővárosi Önkormányzat a mai nap folyamán olyan feltételekkel kívánja megnyitni a Lánchidat, hogy sem a gyalogos forgalom, sem a gépjárműforgalom nem használhatja, nem teljesíti a kormányhatározatban foglaltakat. A kormány eddig minden megállapodást betartott, amit a Fővárossal kötött, a Lánchíd felújítása kapcsán is így fogunk eljárni.”

Karácsony Gergely főpolgármester az üggyel kapcsolatban a Facebook-oldalán egy posztban azt írta, hogy fel sem merült bennük, hogy a kormány az ideiglenes közlekedési rend bevezetése után nem fog velük egyetérteni. Ezt egy korábbi interjúrészlettel kívánta alátámasztani, amelyben az előző közlekedési államtitkár, a nemrégiben lemondott Vitézy Dávid is támogatólag szólt a közösségi közlekedés számára megnyitott Lánchídról. Karácsony szerint

"valójában semmilyen szakmai érv nem szól az ellen, hogy a gyönyörű Lánchíd az állandó dugók helyett a közösségi közlekedés számára átjárható híd legyen."

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Törölt Nick
Geri bammeg, ráengeded az autókat, aztán ha leperkálták a pénzt, akkor megszünteted. Ne legyél már ilyen becsületes hülye a mocskos gazemberekkel szemben.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
telegdilaci
@Horizont:Nem Karácsonyt büntetik ha nem fizetik ki a pénzt amit megígértek hanem a Fővárosban élő állampolgárokat,a Kormánnyal ellentétben Karácsony konzultációt kezdeményez a kormánnyal ellentétben megkérdezik az Embereket hogy mi legyen a Lánchíd rendeltetése engedjenek rá minenkit,vagy csak a tömegközlekedést és a gyalogosokat,kerékpárosokat,ilyen hitvány hazug gazember kormányt más Országban nem lehet találni!
Csizmás Kond
@Horizont: He nem merik a teljes forgalmat átengedni rajta akkor valami nincs rendben.
Qqberci
Most kell technikailag korlátozni a Karmelitába menő forgalmat!!!...
Qqberci
@Csizmás Kond: Cicuka! Ezt a rendszer még Dávid vitéz álmodta meg, akkor mi is a baj?...
sunoge
@Horizont: Ez most nem így van. Semmilyen előnye nincs önmagában annak, ha lezárják a Lánchidat az autók előtt, inkább nagyobb környezeti terhelést jelet az ebből fakadó kerülőút. Mondom ezt úgy, hogy nem járok be autóval a belvárosba. Az más kérdés, hogy a kormányzat direkt keresztbe akar tenni Budapestnek.
gina
Várt valaki mást ettöl a retkes hazug cigánytól és bandájától???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.