A Területfejlesztési Minisztérium úgy látja, azzal, hogy a Fővárosi Önkormányzat nem engedi fel a hídra a személyautókat, azzal nem teljesítik a kormányhatározatban foglaltakat.

Az atv.hu cikke szerint arra lehet következtetni az ATV Híradójának küldött minisztériumi válaszból, hogy a kormány nem fogja kifizetni a Lánchíd felújítására korábban megígért 6 milliárd forintos összeget a fővárosnak. A lap szerint a Területfejlesztési Minisztérium ugyanis a válaszában azt írja, hogy mivel a személyautók nem használhatják a Lánchidat, így a főváros nem teljesíti a kormányhatározatban foglaltakat.

Beinthet a kormány Karácsonynak, nem fizethetik ki a Lánchíd felújítására ígért 6 milliárd forintot

Karácsony Gergely főpolgármester a Lánchíd felújított útpályájának megnyitóján 2022. december 16-án. Átadták az ideiglenes forgalomnak a felújított Lánchidat. A hídon egyelőre csak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járművei, valamint a taxik, a segédmotoros kerékpárok, a motorosok, a kerékpárosok, valamint a mikroközlekedési eszközöket használók közlekedhetnek, a gyalogosok a tervek szerint a jövő nyár végétől használhatják az átkelőt. 

Fotó, címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

A kormány ugyanis abban állapodott meg a Fővárosi Önkormányzat vezetésével, hogy a Lánchíd teljes körű rekonstrukcióját 6 milliárd forinttal támogatja abban az esetben, ha a beruházás kezdetétől számított másfél év után visszaengedik a hídra az autókat – olvasható a cikkben.

A Lánchidat pénteken nyitották meg ideiglenesen a forgalom előtt, ám jelenleg csak a BKK járművei, a taxik, a biciklisek és a motorosok hajthatnak át rajta (valamint a megkülönböztető jelzést használó mentők, tűzoltók, rendőrök), a híd végleges forgalmi rendjéről 2023 nyarán dönt majd a Fővárosi Önkormányzat vezetése, a lakosság bevonásával.

Az ATV Híradójának Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke azt mondta, ők teljesítették a feltételeket:

„A következő pontja azt mondta ki a Közfejlesztések Tanácsának döntése szerint, hogy a végleges forgalmi állapotról pedig a híd felújításának a végéig kell dönteni. Pontosan így járunk el, csak nem füstös szobában fog majd megszületni ez a döntés, hanem a budapestieknek van lehetősége várhatóan a nyár folyamán dönteni arról, hogy milyen forgalmi rend legyen végleges a Lánchídon”

A csatorna Híradója megkereste a Területfejlesztési Minisztériumot is a korábban beígért 6 milliárdos kormányzati támogatás miatt, ezt a választ kapták a tárcától:

"A Magyar Kormány abban állapodott meg a Fővárosi Önkormányzat vezetésével, hogy a Lánchíd teljeskörű rekonstrukcióját 6 milliárd forinttal támogatja. Az erről szóló kormányhatározat egyértelmű feltételeket tartalmaz a támogatásért cserébe. Az egyik ilyen feltétel: „gépjárműforgalom ezen közúti szakaszon való teljes vagy részleges korlátozása ne haladja meg a 18 hónap időtartamot”. Azáltal, hogy a Fővárosi Önkormányzat a mai nap folyamán olyan feltételekkel kívánja megnyitni a Lánchidat, hogy sem a gyalogos forgalom, sem a gépjárműforgalom nem használhatja, nem teljesíti a kormányhatározatban foglaltakat. A kormány eddig minden megállapodást betartott, amit a Fővárossal kötött, a Lánchíd felújítása kapcsán is így fogunk eljárni.”

Karácsony Gergely főpolgármester az üggyel kapcsolatban a Facebook-oldalán egy posztban azt írta, hogy fel sem merült bennük, hogy a kormány az ideiglenes közlekedési rend bevezetése után nem fog velük egyetérteni. Ezt egy korábbi interjúrészlettel kívánta alátámasztani, amelyben az előző közlekedési államtitkár, a nemrégiben lemondott Vitézy Dávid is támogatólag szólt a közösségi közlekedés számára megnyitott Lánchídról. Karácsony szerint

"valójában semmilyen szakmai érv nem szól az ellen, hogy a gyönyörű Lánchíd az állandó dugók helyett a közösségi közlekedés számára átjárható híd legyen."

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Törölt Nick
Geri bammeg, ráengeded az autókat, aztán ha leperkálták a pénzt, akkor megszünteted. Ne legyél már ilyen becsületes hülye a mocskos gazemberekkel szemben.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Törölt Nick
Geri bammeg, ráengeded az autókat, aztán ha leperkálták a pénzt, akkor megszünteted. Ne legyél már ilyen becsületes hülye a mocskos gazemberekkel szemben.
namihami
A kontraktus az !!ugyebár!! mégiscsak kontraktus.
Csak nem Karmelitániában. Ott annyit se ér, mint a papír, amire íródott.
Pálinkás Pál
@Horizont: aztán az autók miért is ne?...az autóellenességért a biciklis buzinak is orbánék mellett a helye a lámpavason...persze az előválasztási árulás miatt is...
Toller Béla
@Shikari: Akárhogyan is, ez a fasiszta kormány nem vindikálhatja magának a jogot, hogy megbüntessen egy várost ! Az előre meghatározott feltételek pontosan teljesültek, a többit a heves viták végén majd eldöntik. De a kormánynak a megállapodás alapján fizetnie kell a mi pénzünkből ! Semmi másra nem költheti el. MIndig megtalálod a libsiket magaddal szemben, az igazság oldalán ! Nem tűnt még fel ?
Pálinkás Pál
@Horizont: ja..két éve nagyobb a dugó...előtte meg 148 évig mindenki használhatta...karácsony egy nárcisztikus köcsög,pusztulnia kell...ő is elérte azt,hogy bárkire leszavaznék ellene,...
Pálinkás Pál
@Horizont: de igen...a fővárosiak jórészével együtt...mert mit kaptunk eddig ettől a tahótól...?...dugókat, felesleges ,5 ember által használt , biciklisávnak csúfolt szívatásokat..és most egy újabb lépés a közlekedési káosz felé...tehát igen, akár a fideszre is,ha visszaállítja a dolgokat-...ez a zöld tahó max egy tehenészetet vezethetne, nem egy világvárost..
jáger laszló
A kormány szívóágra utalta Karácsonyt karácsony előtt az 1 oldalú Lánchíd döntés miatt!!!
Én sem tartom helyes döntésnek ezt az autómentes intézkedést!!
Közös +1ezésre van szükség!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
icegygenabro
A gecidesz és az ő jellemük tisztán lejött... a kecskebaszó seggnyalóik még örülnek is!
simmering73
Csak hozták a formájukat. Aljadék banda.
kereső
A lényeget elvtársak! Csak a tiszta , csupasz tényeket! A kormány=orbán ismét hazudott, azaz schegget csinál a szájából. Megállapodott a Főváros Önkormányzatával a 6 milliárdos támogatásról- irásba adta. Ennyit is ér- egy darab sajtpapirt se.
A többi nem is lényeges- mert ez független Karácsony személyétől. Magyarországnak van egy hazug kormánya, egy hazug miniszterelnöke, és egy hazug állampártja.
Csizmás Kond
...nem tudják átadni teljesen mert nincs megfelelően feljavítva...mert a pénzt egyébre költötték vagy osztogatták...persze lehet ezen filozófálni de ha nem megfelelő hát nem megfelelő.
Yoda69
@KisTehen: Szavazzanak errol a kerdesrol a Budapestiek, ahogy azt Karacsony felvtette.
Mellesleg a fideSS akkor se adna oda a 6 milliardot, ha felengednek az autokat a hidra. Akkor talalnanak mas kifogast.
ómió
De, hát, ha "eccer" Mutyigeri efftárs ilyen "megállapodásbetartó"!
Nessy
Pitiáner vegzatúra! Kell az a 6 milliárd másra a kormányunknak! Érdekes, amikor a Margit híd komoly csúszással, majdnem kétszeres költséggel készült el, akkor mély csend volt! Azt kifizette a kormány! Úgy mellékesen ab start arról volt szó, nem biztos, hogy az autósok is használhatják. Mellékesen, van olyan ígérete Orbánnak a főváros felé, amit az elmúlt években betartott? A pénzelvonáson, ingatlan osztogatáson, a fővárosi vagyon lenyúlásán kívül mást nem tesz! Szakadjon rájuk a mennybolt!
Csizmás Kond
@Nessy: ...a főváros felé nem az embereket jelenti hanem azokat akik másra költik a pénzt mint amire kéne...ezért nem készült el rendesen a híd és ezért nem akarják kifizetni a készhídra járó összeget...csakhát ma nem a gondolkodás a fő erénye sokaknak hanem a csapatszellemnek nevezett kórusbőgés...és a menybolt is le fog szakadni de nem hiszem hogy az válogatni fog hogy kire essen...
lampa laz
A fideszkormány ígéreteit mindig kétkedve kell fogadni. Az, h nem fog fizetni már az elején sejthető volt. Karácsonyt mindenáron ki akarja és ki is fogja csinálni a főpolgármesteri székből. Jó jel erre nekik, h az időközi választásokat is sorra nyerik, sajnos.
kereső
Most olvastam, hogy a "bombás nemzethy konzultáció" közel 8 milliárdba került. Ugyanennyit elköltöttek a bombás plakátokra. Hogy a fideSS vezetőinek, és a kormány tagjainak haknija, amely az inzultációval egy időben zajlott ország szerte mennyibe fájt a közpénznek- nem tudni.De nincs 6 milliárd, hogy a megigért hozzájárulást kifizesse a qrva kormány,miközben csak úgy röpködnek ki milliárdok az ablakon, propaganda célból.
telegdilaci
@Horizont:Nem Karácsonyt büntetik ha nem fizetik ki a pénzt amit megígértek hanem a Fővárosban élő állampolgárokat,a Kormánnyal ellentétben Karácsony konzultációt kezdeményez a kormánnyal ellentétben megkérdezik az Embereket hogy mi legyen a Lánchíd rendeltetése engedjenek rá minenkit,vagy csak a tömegközlekedést és a gyalogosokat,kerékpárosokat,ilyen hitvány hazug gazember kormányt más Országban nem lehet találni!
Csizmás Kond
@Horizont: He nem merik a teljes forgalmat átengedni rajta akkor valami nincs rendben.
Qqberci
Most kell technikailag korlátozni a Karmelitába menő forgalmat!!!...
Qqberci
@Csizmás Kond: Cicuka! Ezt a rendszer még Dávid vitéz álmodta meg, akkor mi is a baj?...
sunoge
@Horizont: Ez most nem így van. Semmilyen előnye nincs önmagában annak, ha lezárják a Lánchidat az autók előtt, inkább nagyobb környezeti terhelést jelet az ebből fakadó kerülőút. Mondom ezt úgy, hogy nem járok be autóval a belvárosba. Az más kérdés, hogy a kormányzat direkt keresztbe akar tenni Budapestnek.
gina
Várt valaki mást ettöl a retkes hazug cigánytól és bandájától???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.