A szakértők úgy látják, január közepéig-vévig tarthat, mire a normális piaci működés helyreáll, addig viszont még lehetnek mennyiségi korlátozások is.

Akár 60 forintos különbséget is lehet tapasztalni az egyes benzinkutak árai között azóta, hogy az ársapkát december 6-án kivezette a kormány, miután addigra már napi szintűvé vált a készlethiány az üzemanyagtöltő állomásokon – olvasható az rtl.hu cikkében.

Eltörölték az ársapkát, hatvan forintos különbségek is lehetnek a benzinkutak között

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A cikk szerint az RTL Híradó stábja vasárnap a benzinkutakon 640 forint körüli benzin és 710 forint körüli gázolaj árakkal találkozott, de volt, ahol ennél a szintnél 50-60 forinttal olcsóbban adták az üzemanyag literjét. Ezeken a kutakon vasárnap is kígyózó sorokat lehetett tapasztalni, ez pedig azért alakult ki, mert a több mint egy évig tartó üzemanyag-ársapka eltörlése után újra piaci verseny alakult ki a benzinkutak között.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség elnöke a Híradónak a következőket mondta a mostani helyzettel kapcoslatban:

A piaci pozíciókat most gyakorlatlag mindenkinek újra kell, újra meg kell szereznie, a partnereit újra kell szerveznie, a vásárlóit. Tehát ebben a helyzetben lehetnek ilyen extrém árkülönbségek

Grád szerint ugyanakkor az európai nyersanyagpiac stabilizálódik és a csökkenő világpiaci árak a benzinkutakon is meg fognak jelenni. Viszont az elmúlt heti csökkenést még nem lehet érezni, mert a kormány közben megemelte az üzemanyagok jövedéki adóját. 

Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője ezzel kapcsolatban a Híradónak elmondta, az emelés

bruttó 32 forint jelent. Tehát ez az emelés és a tapasztalható nagykerár-csökkenés nagyjából kiegyenlíti egymást. Tehát azt tapasztalhatjuk, hogy ezen a héten is nagyjából azon az árszinten vannak az üzemanyagok, mint az ársapka kivezetését követő napon

Hozzátette: a mostani 70 és 80 dollár közötti olajár tavaly novemberben is megvolt, akkor viszont ez itthon 500 forintos üzemanyagárat eredményezett, most pedig ugyanezen szint mellett van a 6-700 forintos benzin és gázolaj-ár. Ez amiatt van, mert a forint a dollárral szemben közel 100 forintot gyengült. 

Az RTL Híradójában elhangzott, a szakértők szerint január közepéig-végéig tarthat, amíg a normális piaci működés helyreáll, addig viszont előfordulhatnak még mennyiségi korlátozások is.

Forrás: rtl.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
De, hát, ha "eccer kivívták" az efftársak!
Emmersson71
@ómió: Az üzemanyag hatósági árát Orbán vette el a magyar emberektől! Persze, ezzel együtt igazad van, az elvtársaid vették el :P
ómió
@Emmersson71: Ez az, Pubi! Hazudd az efftársilag egekig "felszankciózott" üzemanyagáraitokat - na meg a tetves bolsiságotokat is - a "Zorbánra"! Lenin atyád téged tuti erre "teremtett"!
Emmersson71
@ómió: Ejnye, miért mindig a magyart báncsák a legjobban? Legmagasabb benzinár, legnagyobb élelmiszer-infláció...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.