A kirúgott pedagógusokat pedig vissza kell venni a munkájába az MTA elnöksége szerint.

A hvg.hu cikke szerint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöksége egy állásfoglalásban állt ki a tanárok mellett. 

Az MTA elnöksége is kiáll a tanárok mellett: szakmai autonómiát, magasabb béreket követelnek

Fotó: Illusztráció/wikipedia CC BY-SA 3.0/Daniel Csörföly

A cikk szerint a testület a következőket tartja elengedhetetlenül fontosnak a jó színvonalú közoktatási rendszer megalapozásához:

- az elbocsátott tanárokat vissza kell helyezni az eredeti munkahelyeikre, ez kell a kormány és a pedagógusok közti párbeszéd sikerességéhez.

- A tanárok fizetése minél előbb érje el a diplomás átlagbért és legyen teljesítményarányos.

- Szakmai autonómiát kell biztosítani a tanárok számára ahhoz, hogy a tanári pálya vonzóbb legyen és a közoktatás színvonala emelkedhessen.

- Meg kell erősíteni az egyetemeken a tanárképzést.

Ezen pontokon felül az MTA elnöksége azt is kifejtette, hogy a közoktatásban tapasztalható évtizedes negatív tendenciák megfordításához a területnek meg kell kapnia azt a figyelmet és anyagi hátteret, amivel "a világ élvonalát képező és felzárkózásra törekvő európai és Európán kívüli országok oktatási közege is rendelkezik. Ezek hiányában a legradikálisabb szervezeti reformok sem hozhatnak eredményt."

A cikk szerint a közlemény végén az MTA felajánlotta tagjai és testületei, főképp a Pedagógiai Tudományos Bizottság és a Közoktatási Elnöki Bizottság tudását és tapasztalatait, hogy ezzel is segítse egy tudományosan megalapozott és korszerű közoktatás feltételeinek kialakítását.

Forrás: hvg.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Designer
Autonómia? Akkor kezdjük el a karalábévereny felszámolását! Gyakornoki státusz, Pedagógus 1, Pedagógus 2, Mesterpedagógus - mind egy egy skatulya!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.