Sok pénz befolyt a cégekhez, de az egyiket már végelszámolással megszüntettek, és a másik is hasonló sorsra jut hamarosan.

Az mfor.hu cikke szerint a koronavírus-járvány elején indította el a magyar kormány a lélegeztetőgép-beszerzését, ami nagy viharokat kavart, mivel a beszerzett 16 ezer gépből többnek vitatott volt a kapacitása és a haszna is, de legalább drágán sikerült ezeket megvenni, miközben a legdurvább járványhullám idején sem kellett 1600 gépnél több az országban.

Milliárdokat kaszáltak a lélegeztetőgépeken – mostanra lassan nyoma sem maradt a cégeknek

Fotó: Illusztráció/Facebook/Menczer Tamás

A cikk szerint a legnagyobbat szakító partnercég mögül mára teljes egészében eltűntek azok a tulajdonosok, akik nagyot nyertek a beszerzésekkel.

A Fourcardinal Kft. tisztán magyar tulajdonú, ők összesen közel 17 milliárd forintot kaptak a magyar államtól a gépek beszerzésére. Az mfro.hu cikke szerint korábban ez a cég működtette az egyiptomi kereskedőházat, és közel állt Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi főtanácsadójához, Rahói Zsuzsannához.

"2020. április 20-án aztán két ügyvéd, Veréb Balázs és Vámosi-Nagy Zsolt létrehozta az SRF Silk Road Fund Holding Zrt.-t és még ugyanezen a napon a Fourcardinal taggyűlése úgy döntött, hogy ez a még csak alapítás alatt álló zrt. 10 százalékos tulajdonrészt vásárolhat a Fourcardinal Tanácsadó Kft.-ben, a profit pedig nem a kft. főtulajdonosáé lesz, hanem 7/8-ad részben a még bejegyzés alatt álló részvénytársaságé. Még ugyanezen a napon a Külgazdasági és Külügyminisztérium aláírta a Fourcardinal Kft.-vel az ezer darab kínai lélegeztetőgép vásárlásáról szóló 48,1 millió eurós (akkori árfolyamon mintegy 17 milliárd forintos) szerződést"

 – olvasható a cikkben.

A lap szerint a Fourcardinal Kft. 2020-as és 2021-es éves beszámolói szerint jól sikerülhetett a lélegeeztetőgépek beszerzése, mert a beszámolók szerint megugrott a bevétel és bőséges volt a profit.

Ezek után viszont a cég viszonylag rövid időn belül végelszámolás alá került, az eljárás 2021. szeptember elsején indult el, a cégbíróság pedig 2022. május 10-én törölte a céget a működők közül. 

A cikk szerint a 2020-as 15,9 milliárdos prfitból 15,4 milliárdot, a 2021-es év 2,2 milliárdos nyeresége után pedig 2,8 milliárdot fizettek ki osztalékként (utóbbi esetben már az eredménytartalékot is megcsapolták). Ez a tulajdonosok közütt úgy oszlott meg, hogy a Silk Road Fund Zrt. 7/8-ad részesült ebből (tehát 15,9 milliárdot könyvelhettek el), a maradék 2,2 milliárd forint pedig a többségi tulajdonoshoz, Nagy Beatrixhoz került – írja az mfor.hu.

"A Silk Road beszámolójából pedig az is kiderült, hogy az idei május végi taggyűlésen úgy határoztak, 8,05 milliárd forintot fizetnek ki osztalékként a tulajdonosoknak a 2021-es év tevékenysége után. És feltehetően ezen kívül is lesz még hasonló nagyságú kifizetés: a követelések között ugyanis "egyéb" címszóval szerepeltetnek még egy egészen kiugró, 7,98 milliárd forintos tételt is, mely a szabályok alapján a Fourcardinaltól származó, megmaradt osztalék lehet. Erre pedig a jelek szerint nem túl sokára sor is kerülhet, mivel biztosan nem fogják azt bennhagyni a társaságban"

 – olvasható a cikkben, amely szerint a Silk Road Fund is el fog tűnni a működő cégek sorából hamarosan, mivel idén november 16-án a cégbíróságra benyújtott papírok alapján Szeverényi Márk vezérigazgató arról tájékoztatta a hatóságot, hogy a zrt. 100 százalékos tulajdonrésze átkerült a vértesszőlősi lakhelyű Balázs-Hörömpöli Anett birtokába, a változást december 8-án be is jegyezték.

Négy nappal később pedig az új tulajdonos úgy határozott, hogy jogutód nélkül végelszámolást indít a cégnél. Ezt pedig ugyanaz a Süli Kálmán fogja elvégezni, aki a Fourcardinal Kft. végelszámolását is lebonyolította. A cikk szerint a cégbíróságra beadott papírok alapján Süli az eljárást 15 millió forint plusz áfáért fogja elvégezni.

Az mfor.hu cikke szerint hónapok kérdése tehát, hogy a kormány lélegeztetőgép-beszerzésének legnagyobb hazai nyertes cégei örökre eltűnjenek. A Silk Road Fund Zrt. alig több mint két és fél évet élt, ezen idő alatt pedig többmilliárd forinttal gazdagodtak a tulajdonosok.

Forrás: mfor.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rohács1926
A végtelenített országrablás egyik legátláthatóbb történése a lélegeztető gép mutyi volt. 16 ezret vettek, mert minden egyes darabon extra hasznuk volt. Bár tudták azt, hogy a magyar orvos állomány legfeljebb 2 ezret tud működtetni. Aztán a csókosok közel havi kilencvenmillió forintot kaptak a tárolásért. Aztán, a Külügyminisztérium tájékoztatása szerint 300 milliárd forintért beszerzett gépeket ingyen osztogatták idegen országokba. Ehhez képest farkas flóri (híd a munka világába nevű) mutyija aprópénz volt. De ma már egyetlen országrablónak sem kell félnie, dőzsölhetnek nyugodtan életük végéig.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
@rohács1926: Pontosan, es ez a balfasz nep ezt is elturi neki.
Peller Anikó
@Yoda69: És a romániából menekült büdösgeci állatok itt tapsikoltoznak nekünk éjt nappallá téve. Mind a hárman. Tizenöt nikken.
Alfa
ez ugyan az,mint a korrupt keresztény orbán és a fidesz-ner esete anno kaja ibrahimmel
Lepényleső
...sem a cégeknek,sem a gépeknek,sem a betegeknek? Ez ha így van,nem de szervezetten köztörvényes bűnözők ezek?
namihami
""Ki a kicsit nem becsüli...""...
Fideszes vezetőink nem sz@roztak és ezt a lépést egyből kihagyták. Nem aprózták el a tehetségüket!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.