Magyarországon novemberben elérte a 22,5 százalékot a fogyasztói árindex, miközben az inflációs kosáron belül az élelmiszereknél már 43,8 százalékos drágulást látunk.

Az Index.hu megnézte, hogy ilyen körülmények között mennyit kell költenünk a karácsonyi menüre. Budapest legnagyobb fedett piacán, a leginkább csak Nagycsarnokként emlegetett Központi Vásárcsarnokban vették szemügyre az árakat, illetve azt, hogy spórolnak-e az ünnepi étkeken a magyarok.

Így spórol a magyar karácsonykor, többszáz forintos eltérés is lehet a piac különböző standjain

Fotó: 123RF.com

A baromfiárus elmondta, hogy náluk a sláger az egész kacsa, liba és pulyka ilyenkor. A bébipulyka kilójának ára 2000 forint körül mozog, a hízott májas kacsa kilójáért duplaannyit, 4000 forintot kérnek egy-kétszáz forintos különbséggel nagyjából az egész piacon, a hízott májas liba ennél is drágább: 4500 forintba kerül kilója.

„A hatvan felettiek inkább év közben spórolnak, de ragaszkodnak a hagyományokhoz, ezért nem szeretnének változtatni a karácsonykor felszolgált fogásokon, jellemzően ők visznek ilyenkor libát, kacsát. A fiataloknál most nagy divat amerikai mintára a gesztenyés pulykasült, de ha úgy adódik, ők inkább hajlandóak ezt is helyettesíteni a még olcsóbb tanyasi csirkével”

– fejtette ki a lapnak egy több évtizede a piacon dolgozó eladó. Aki hozzátette, nagyon reménykedtek a mostani decemberi forgalomban, de az még mindig alulmúlja a járvány előttit.

Nem csoda, olyan ütemben mennek fel az árak, hogy mi, kiskereskedők is nehezen tudjuk lekövetni. A költségeink fokozatos emelkedése miatt egy hónapon belül is többször kell lecserélni a feltüntetett árat

– fűzte hozzá.

Mint kiderült, az ő vásárlói az árstopos termékeket – mint a csirkemell, csirke farhát, csirkeszárnyvég – inkább hétköznapra, vagy egy átlagos hétvégére viszik, az ünnepi asztalra az egész sültek kerülnek. „Persze vannak, akik ilyenkor rántott csirkemellet vagy pulykamellet készítenek, spórolásból, vagy azért, mert a gyerekek csak ezt eszik meg”

– árulta el.

Nagyobb árkülönbségeket csak a zöldségek esetében találni, van, ahol több száz forintos különbség lehet szintén az ünnepi menü részének számító fejes és lila káposzta árában, amelynek kilója standonként eltérően 300–500 forint körül mozog, a paradicsomnál ugyanúgy 200 forintos eltérések tapasztalhatóak, 800–1000 forint között árulják, a sárgarépa, hagyma esetében 300–400 forint egy kiló, burgonyából szintén.

Arról, hogy a hal mennyibe kerül, illetve, hogy a nyugdíjasok hogyan oldják meg a karácsonyi menüt ilyen árak mellett, az Index.hu cikkében olvashatnak. 

Forrás: Index.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.