Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek Budapesten, a Szent István-bazilikában a karácsonyi éjféli szentmisén tartott beszédét az MTI szemlézte. Szó volt benne háborúról, elszálló árakról és az emberi természetről is.

Erdő Péter: „rosszkedvünkben sokszor egymást marjuk és hibáztatjuk”MTI/Mónus Márton

Erdő Péter rámutatott: "a béke itt van velünk, csak nem vesszük észre. Itt rejlik bennünk és köztünk, csak nem ismerjük el". "Képesek vagyunk haragudni egymásra és a világra, a körülményekre, és akár a tárgyakra is, ha utunkba állnak, vagy nem engedelmeskednek akaratunknak. És rosszkedvünkben sokszor egymást marjuk és hibáztatjuk" – figyelmeztetett.

Hozzátette, a harag mélyén néha félelem rejtőzik. Szorongás a jövőtől, attól, hogy holnap "nem lesz meleg szobánk, hogy talán a pénzünk nem lesz elég a legszükségesebbre sem (...), ha megbicsaklik körülöttünk a fél világ" – fogalmazott.

Kitért arra: hallva a háborúról szóló híreket, látva a következményeit a menekültek arcán vagy az árcédulákon, az ember szorongva tapasztalja, hogy sorsát nála nagyobb erők alakítják.

A bíboros kijelentette: a háború mindig az ember csődje. Az ember által végzett pusztítás mögött pedig gyakran érezni, hogy ott rejlik a gonosz.

Krisztus születésének ünnepe mindezek ellenére örömünnep – mondta Erdő Péter, és arra kérte a híveket, legyenek hálásak, és együttműködve a jézusi valósággal győzzék le idegességünket és önzésünket, legyenek nagylelkűek és kedvesek.

A szentmise elején a bíboros emlékeztetett: Krisztus személyében Isten szolidaritást vállalt az emberiséggel. "Kérjük, hogy kísérje ma is gondoskodó szeretettel az emberiséget, minket, családjainkat, népünket és az egész fáradt, szomorú, beteg világot. Adjon nekünk reményt, békét és jövőt!" – fogalmazott Erdő Péter.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nyírfa
Hihetetlen, hogy ezt az embert is mi fizetjük. Az egész egyházasdi gyökere az őskorba nyúlik vissza, amikor a törzsek legravaszabb tagjai felismerték, hogyan vezethetőek meg az emberek a félelmeik és a vágyaik által. És erre a felismerésre az évezredek során intézményeket lehetett létrehozni, az egyházak intézményeit. Döbbenetes, nem?
telegdilaci
@Horizont:Milyen igaza van csak nem kellene a Templomokban a csuhásoknak Orbán mellett agitálni,ENNYI!!
Nyírfa
@Horizont: Ami a legvisszataszítóbb ebben a folyamatban, az a kényükre-kedvükre kitalált és alakítgatott istenkép , amely a mai napig hivatkozási alapul szolgál.
Közben meg a valódira ki kíváncsi? Ha azok lennénk, soha nem lenne háború, nem lenne szegénység. Elkeserítő, hogy nem kellene lenniük, mégis van, és el is tűrjük az orbánok, putyinok, erdősök szellemi mocsarát, miközben már levegőt alig kapunk tőlük.
Lepényleső
...s lehet,- rossz kedv azért is,mert szinte az összes egyház,és annak felkentjei asszisztálnak a bán álmaihoz,
miközben ez tízezreket egyre jobban tapaszt le a földönfutó hajléktalan,nincstelen sárhoz?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.