De Kövér László házelnök is bruttó 600 ezer forintos emeléssel számolhat tavasszal, mint ahogy a parlamenti képviselőknek és a köztársasági elnöknek is lesz mit a tejbe aprítania 2023-ban – köszönhetően egy évekkel ezelőtt a Fidesz-KDNP által megszavazott módosításnak, ami miatt a parlamenti képviselők alapfizetését minden évben az előző évi átlagbér háromszorosára emelik.

Az rtl.hu cikke szerint amennyiben a statisztikai előrejelzések szerint 2022-ben valóban 17,7 százalékkal nőnek a keresetek, akkor legalább 230 ezer forintos fizetésemeléssel számolhatnak a parlamenti képviselők márciustól (bruttóban számítva), és várhatóan Orbán Viktor kormányfő is bruttó 860 ezer forinttal kereshet többet tavasztól. Kövér László házelnöknek több mint 600 ezer forinttal lehet több bruttóban a fizetése, de Novák Katalin köztársasági elnök sem panaszkodhat, márciustól ugyanis közel 4,6 millió forintot kaphat bruttóban.

Hiába a brutális infláció, Orbán fizetése közel 860 ezer forinttal emelkedhet márciusban

Fotó: Illusztráció/Facebook/Orbán Viktor/videórészlet

Ennek az az oka, hogy még 2018-ban a FIDESZ-KDNP parlamenti politikusai olyan törvénymódosítást fogadtak el, amely az országgyűlési képviselők alapfizetését az előző évi átlagbér háromszorosában határozza meg. Emiatt viszont a politikusok fizetésemeléséhez nem kell minden évben új jogszabályt megalkotni és elfogadni, ugyanis a juttatások automatikusan emelkednek (vagy éppen csökkennek) annak alapján, hogy az előző évben nemzetgazdasági szinten hogyan alakultak a keresetek.

A cikk szerint a 2022-es statisztikai adatok még nem véglegesek, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) egyelőre csak a január-szeptemberi adatokat közölte. A szeptemberi adatok szerint akkor a bruttó átlagkereset 17,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A szakértők is hasonló növekedést várnak, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzése az idei teljes évre vonatkozóan 17,7 százalékos fizetésnövekedéssel számol, bruttó 438 800 forintról várhatóan körülbelül bruttó 516 467 forintra nőhetnek.

Ez alapján viszont 2023 márciusától az idén 1 millió 316 ezer forintos képviselői alapbér körülbelül bruttó 1 549 ezer forintra fog nőni. 

Ez pedig azt jelenti, hogy az országgyűlési képviselők bére legalább 230 ezer forintos növelést kaphat, a többségüknél azonban még nagyobb mértékű lesz a növekedés a bizottsági tagságok és egyéb tisztségek után járó pluszpénzek miatt. (Ha valaki képviselőként egy bizottság tagja, akkor az alapbér 1,2-szeresét viheti haza, ami márciustól körülbelül 1 millió 860 ezer forintot fog jelenteni. Ha több bizottság tagja is a képviselő, akkor viszont márciustól már több mint 300 ezer forinttal többet vihet haza, nagyjából 2 millió 170 ezer forint környékén.)

"Orbán Viktor kormányfőnek ugyanakkor nemcsak a képviselői alapbér jár, hanem – a nyári fizetésemelése óta – a házelnöki tiszteletdíjjal megegyező összeg is, ez utóbbi az alapjuttatás 2,7-szerese. Ez azt jelenti, hogy – 17,7 százalékos átlagbér-emelkedéssel számolva – márciustól

a miniszterelnök fizetése a mostani 4 millió 870 ezer forintról bruttó 5 millió 727 ezer forintra nőhet, ami bruttó 857 ezer forintos fizetésemelésnek felelne meg.

Összehasonlításképpen: januártól az átlagos nyugdíj összege 27 ezer forinttal 207 ezer forintra nő, míg a bruttó minimálbér 32 ezer forinttal 232 ezer forintra emelkedik.

Az átlagnyugdíjhoz képest tehát több mint harmincszoros az emelkedés, míg a minimálbérhez képest több mint huszonötszörös"

– olvasható az rtl.hu cikkében.

Kövér László házelnök tiszteletdíja az átlagbér-emelkedés miatt közel 4,2 millió forintra nőhet márciustól (bruttóban) a mostani 3,5 millió forintról, tehát esetében több mint 600 ezer forintos növekedéssel lehet számolni, amennyiben az átlagbérek 17,7 százalékkal fognak nőni idén.

Novák Katalin köztársasági elnök tiszteletdíja a parlamenti háznagy béréhez van kötve, az államfő ugyanis Kövér fizetésének 1,1-szeresét kapja, vagyis esetében márciustól megközelítőleg bruttó 4,6 millió forintos lesz a fizetés (ami a mostanihoz képest 700 ezer forintos növekedést jelent). 

A cikk szerint a miniszterek fizetése nincs ennyire kőbe vésve, azokról a miniszterelnök dönthet szabadon. Az rtl.hu idézzte Gulyás Gergely korábbi megszólalását, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Orbán Viktor 2018 óta az átlagbér hatszorosában határozza meg a tárcavezetők fizetését. A lap szerint amennyiben a kormányfő jövőre is tartja magát ehhez, akkor minden miniszter nagyjából 3,1 millió forintos fizetést kaphat (bruttóban), ami mintegy 460 ezer forintos növekedést jelent. Viszont ha a miniszter egyben parlamenti képviselő is, akkor neki is jár a képviselői alapbér, így pedig tavasztól közel 700 ezer forintos emeléssel számolhat.

"A parlamenti politikusok ugyanakkor fizetésükön kívül egyéb juttatásokat is kapnak, amelyek szintén az alapilletményhez igazodnak. A fenti számításokat alapul véve lakásbérletre például 90 ezer forinttal többet (az alapilletmény 35 százalékát) költhetik majd el, azaz több mint 541 ezer forintot, míg mobiltelefon-költségekre 77 ezer forint juthat. Irodabérletre nagyjából 180 ezer forinttal több számolható majd el márciustól, körülbelül 1 millió 80 ezer forint. Emelkedik a munkatársak alkalmazására fordítható összeg is, erre ugyanis a képviselői alapbér kétszeresét lehet elkölteni havonta"

– olvasható a cikkben.

Az rtl.hu szerint a kormánypárti képviselők egyelőre nem jelezték, hogy a lakosságot sújtó nehézségek miatt módosítanák az automatikus fizetésemelésról szóló szabályozást. Az rtl.hu megkereste Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtószóvivőt, aki nem reagált a megkeresésre.

Forrás: rtl.hu

53 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
Már ez is elképesztő pofátlanság, de emellett még meg is lopnak bennünket ezek a népnyúzó állatok. Az Isten pénze sem elég nekik. Elmehetnek a redvás picsába az ellenzékkel együtt.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lampa laz
Már ez is elképesztő pofátlanság, de emellett még meg is lopnak bennünket ezek a népnyúzó állatok. Az Isten pénze sem elég nekik. Elmehetnek a redvás picsába az ellenzékkel együtt.
ágimami
CSÓKOLOM!!! Az emberek kiugranának a búrükből, ha ennyi lenne a havi fizetésük, mint amit a minielnökünk fog kapni (NETTÓ-ban!) A többiekről már ne is beszéljek!!! Nekik SEMMI nem elég! Az automatikusan járó fizetésemelés csak rájuk vonatkozik, pedig az lenne a reális, ha minden dolgozó megkapná!! (Álmodozni azért lehet, ugye???)

Jó kis törvényt találtak ki maguknak!!!DDD
jáger laszló
A KE,,ME,.HázE máris +dolgozott a 2023s évi fizetéséért bár 1 szalmaszálat sem tettek ezért még keresztbe
Nekik ez már az infláció miatt is jár!!!??
Megérdemlik!!!???
csak ennyi
barátilag
J.L.
Jozefina
Soha ne tudják egészségesen használni ezeket a forintokat sem!!!? Ha nincs EU-s pénz, amit ellopjanak, akkor elveszik maguknak a magyar jobbágyok adóforintjait!!!?? Hát ezért sem adnék egy vasat sem nekik, ha az EU helyében lennék!!!?
gina
Rohadék zsiros disznó, remélem belefulladsz a nép ellpott pénzébe,, undoritó féreg, ez neki az emberek megsegitése, aljas maffia patkány
Designer
Annyinak örülnék így nyugdíj előtt! De nem volt még soha 860e a havi fizum!
csak úgy....
a politikusok bérezéséröl miért nem rendeznek egy nemzeti konzultációt? elvégre ,ök a nép alkalmazottjai..
telegdilaci
@Horizont:Ehhez aztán pofa kell,hogy nem sűl le a pofájukról a Bőr hogy képesek maguknak fizetésemelést adni a melósoknak,nyugdíjasoknak meg infláció alatti összegeket adnak,ezek már annyira velejéig romlottak hogy nem érdekli őket a Magyar Nép nyomora,kizárólag saját maguk és családjaik haveri kör legyen minél jobban kitömve,szakadna rájuk az ég,aljas állkeresztény gazemberek!
telegdilaci
@gina:A bajszos szar házmesternek is volt pofája felböfögni hogy a Pedagógusoknak járna fizetésemelés csak nem jut,éljenek meg hivatás tudatból nekik sem kellene már egy forintot sem emelni látszik milyen hozzá nem értően kormányozzák az Országot,belekormányozták a szakadékba,az Ők fizetésemelésére hogy nem kellett megvárni az EU-támogatást,én minden ilyen élősködőnek,megfelezném nem felemelném a fizetésüket,azért kíváncsi lennék a sok bírkára mikor látják be hogy a Pöffeszkedő nagyurainkat nem érdekli a Magyar nép jövője csak a saját boldogulásuk!
gina
@telegdilaci: Igazad van, de amig ez a nép ezt türi, addig legyünk csendben,,,a sok fidesz szektahivönek kellene még adakozni szegény kormánynak és bandáinak,,, az embernek igazán keserü a szájize ezek után,,,,,
Nyírfa
@sgl: 08.17

Igen, bűntárs. A magyar nép saját magát sújtja minden átokkal, amelyet a történelme során saját maga teremt meg.
Gazella
Ennek örül a sok birka, van ahol csöjkenni fog a havi bér. Taps a birkáknak.
Az infláció és a havi fizetés nincs és nem is lesz összhangban.
gina
@m73: Ezt akartam irni,,, hol van a sok elmebeteg szektahivö???
gina
Olyan érzésem van mintha direkt provokálnák a népet ,,hogy mikor szakad el a húr,, ez nem a magyar nép ez egy primitiv birkákból álló iskozátlan buta horda, más nép már régen elzavarta volna ezt a tolvaj semmirekellö patkány bandát...
Havanagi
Ilyen tetű kormány még nem ült a nép nyakán.Az istenadta nép még tapsol is nekik,ezt érdemeljük.
Józsipapa
meg a jó k... anyátokat...
szarházi banda...
kereső
A "fedezet" már van, a rezsi védelmi alapban.
"December 23-án este 11-kor jelent meg egyből két rendelethalom, összesen vagy 400 (!) oldalon, melyek törvényeket írnak felül és többek között újabb büntetőadókat vetnek ki a gyógyszergyártókra és biztosítókra, 100 milliárdos nagyságrendekben. És visszamenőleg a már szinte teljesen lezárult 2022-es adóévre is. És árbevételre. Érvényesség azonnal, másnaptól, 24-től, azaz szentestétől."

Ez már nem "extra profit" adó, hanem harács adó- orbán rendeletekkel felülirt törvények. Jogállam a la' orbanisztán.
Nessy
Nem kellene náluk is indikátorokat bevezetni? És ahhoz mérten dotálni őket? Ebben most úgy is "remek ötletei" vannak Pintér elvtársnak és a kormánynak, hogy lehet kevesebbet fizetni az állami oktatásban, egészségügyben, szociális ellátásban! Tisztességtelen, cinikus színtársulat!
csak úgy....
jó az isten jót ád,no meg jó sok hülye is lézeng magyarországon,hogy ezt megtehetik..., de nyugi, hamarosan lesz ez még több is!
ómió
És úgy kell hazudni, hogy másokét meg a nyuggerekét meg Böszmemódra csökkentette?!
kereső
@ómió: Mi ebben a hazugság, te idióta NER hülye? Ezt a törvényt nem fogja orbán rendeletekkel felül irni, mert szüksége van ezekre a hasznos hülyékre- kormány és ellenzéki oldalon is, akik igy bizton biztositják az egy személyi hatalmát.
kereső
@sgl: Ez már nem szankció!!!- ez már minden határon túl menő rablás, hatalommal való visszaélés- schiffer hol vagy??.-
Visszamenőlegesen ir fölül törvényeket, egy gyakorlatilag gazdaságilag már lezárt adóévre- és nem "nyereséget"/ profitot adóztat, hanem az árbevételt, fittyet hányva minden gazdasági alapszabályra- nem elismerve ezzel a vállalkozások felmerült költségeit- a munkabért, az adókat, a fenntartási, az alapanyagok...etc költségeit. És mindezzel növelve az amúgy már igy is "vágtató" inflációt. ( az inflációs ráta két számjegyú, igy már vágtató inflációról beszélünk). Mondja még valaki, hogy ezek "legalább kormányozni tudnak"- egy frászt.
Emmersson71
Sokan a bruttó emelése felének is örülnének :(
rokker33
@m73: ma 09:08 nem itt kell óbégatni hülyegyerek! Az ellenzék mit lép a pofátlanul magas fizetés emelésre? Ja hogy semmit? Akkor miért vergődsz úgysem fog változni semmi,szóval nyugodj le a picsába! A fizetés emelést biztosan megkapják az összes élősködő!
gina
@ómió: Idióta panelproli, neked kellen a pénzed felére csökkenteni te agyhjalott,, fizess szektahivö alkesz
rokker33
@Emmersson71: ha mindenki aki dolgozik minimum 50% os fizetés emelést kapna januártól nem érdekelné senkit,hogy ezek mennyit lopnak maguknak törvényesen ! De ezek a 10= 15% os emelésnek csúfolt zsebpénzek nem érnek semmit!
gina
@rokker33: Te másik idióta szenvedj csak,, hagy éljen jól ez a zsiros mocskos cigány szemét ,, remélem a te fizetésed felére csökken te agyhalott barom
Nessy
@rokker33: Amióta a fidesz droidjai megszavaznak egy törvényt, az el van fogadva, és punktum! Változott valaha is egy "eredmény", ha az ellenzék nemmel szavazott?
csak úgy....
@rokker33: gyerek,rajtad már a labanc hegyilevegö sem segít...,te egyszerübb mint egy pofon.
magyar1
Az átlag dolgozók és nyugdíjasok és nyugdíjszerű járulékok emelkedése miért nem automatikus az övékhez viszonyítva???
csak úgy....
@magyar1: ök csak azt ígérték nektek,hogy a migráncsoktól védenek meg benneteket, az éhenhalásról szó sem volt!
namihami
@Designer: 08.28:. És, hogy a kételyed és félelmed is eloszlassam, a nyugdíjad se lesz! Ez ugyan a ""Családok Kormánya"", de nem a mi családjainké. Ahhoz nekünk kevés lábunk van.
justhpeter
Költse mindegyik az összeset gyógyszerre !!!
Nessy
@Maccska: De nem csak a politikusokét! A medián bér és nyugdíj táblázatok, és ezen összegek vásárlóértékének az összehasonlítása lenne érdekes! Már a minimálbér összehasonlításában is alulról szemléljük a bányabéka fenekét!
csak úgy....
@Maccska: csak orbánéknak szabad titkosítani, te üszü ? :) - különben a nyugati politikusok sosem titkolták a keresetüket, de egy állítólagos háborús váltsághejzetben csak orbánék szavaztak maguknak béremelést!- szégyen!
archive
Ellenzék helyében és ezt a cikket kinyomtatnám, és bedobnám a fidesz-szavazók postaládájába - mint Karácsonyi köszöntőt.. (meg még lenne pár ezer ötletem)
kereső
@Maccska: 13:06 Megirhatták volna valóban, akkor még inkább lehetne" hülledezni" , és káromkodni, mert kiderülne, hogy elsők vagyunk - lehagytuk az októberben vezető letteket, litvánokat is. Még Ukrajna is mögöttünk van. Ez az átlag inflációra is vonatkozik- az élelmiszerekről ne is beszéljünk. Tényleg előre megyünk, nem hátra- az inflációban, a nemzeti fizető eszköz elértéktelenésében, a költségvetési hiányban, a jogállam leépitésében.
rokker33
@gina: haha vagina az én fizetésem is növekszik a tiéddel ellentétben mivel hogy nincs fizetésed te hajléktalan szarkupac! @Nessy: És kinek köszönhetjük hogy már 4.alkalommal nyer a fidesz? 1 név Gyurcsány! Az ellenzéknek nevezett csürhe jól érzik magukat a megemelt fizetéssel szinte semmit sem kell érte tenni, csak gombot nyomni! @csak húgy...: ostoba!
@m73: a Fideszesek nem óbégatnak,mert szerintük Orbán megérdemli a fizetés emelést! Hogy mit kéne csinálni? Erőszakkal elzavarni a fideszt! Állítólag többen vagytok ellenzékiek mégsem tesztek semmit, szóval elég hülyék vagytok! Én tettem valamit! Elhagytam ezt a birka országot, mert itt a büdös kurva életbe nem lesz változás!
csak úgy....
@rokker33: ismét csak gratulálni tudok az agyament ,buta dolgaidhoz! te kb. annyira vagy nevetséges,mint manapság a tenkes kapitánya fehérben-feketében... :)
a labancok örülnek a hozzád hasonló tökfej magyaroknak, még fütyülnek is nekik mint a kutyának..
Nyírfa
@csak úgy...: 14.19

"egy állítólagos háborús váltsághejzetben csak orbánék szavaztak maguknak béremelést!- szégyen! "

Igen, erre már nem is találok szavakat, mert az eddig alkalmazottakat kevésnek és elhasználtnak érzem.
rebelbull
Örüljetek fidessbirkák! A vezíretek és sleppje ezután sem fog hiányt szenvedni semmiben.
ómió
@gina: Mi van, nyanya!? Gyagya az agya!? Akkor, attól jó tetübolsi!
ómió
@kereső: Annyi ész nem maradt a légüres kobakodban, hogy egy olvasott mondat értelmét felfogd, bolsiék fajkreténje!? Vagy a segg-idióta bolsi fajtád már tényleg azt hazudozza, hogy a "Zorbán" lenyulta a 13. havi fizut és nyugdíjat?
gina
@ómió: Nem ismersz,, nyanya a jó édes nejed de azt sem hinném hogy egy ilyen proli románnak neje lenne inkább a sarki József a barátod te meleg nulla hahahahahhahahahha
Törölt Nick
A képviselők bére az orbán uralom alatt 7-szeresére nőtt, az átlagfizetés meg mindössze 2-szeresére.
Aki szerint ez normális, az segghülye.
ómió
@gina: Mi van, nyanya!? Annyira gyagya az agya, hogy már a leszbi tetvesbolsi románságát is másokra hazudná!?
Lepényleső
Vélhetően annyi mint az átlagbér lesz azt követően,hogy elmenekül az országcsőd és az emberek számonkérése elől?
Designer
@namihami: Persze, nem irigylem az orvosoktól a 15%-ot amit januárban kapnak majd! Nálam fiatalabb dokinak 1,5 - 2 milla lesz a havi bére!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.