Szijjártó Péter közöte, hogy az idén is megdőlt a beruházási rekord Magyarországon, 2600 milliárd forint értékben érkezett befektetés.

Szijjártó Péternek van egy örömhíre minden magyar számára az év végén: "Az Európa-bajnoki cím után a világbajnoki címnek is reális várományosai vagyunk"

Az idén is megdőlt a beruházási rekord Magyarországon, 6,5 milliárd euró, azaz 2600 milliárd forint értékben érkezett befektetés

- közölte Szijjártó Péter szerdán a Facebook-oldalán, a külgazdasági és külügyminiszter hozzátette:

a befektetői listán Dél-Korea végzett az első helyen volumenben, de az újonnan létrehozott munkahelyek számát tekintve Németország vezet.

A miniszter közölte, a magyarországi beruházási struktúra egészséges, a befektetések 48 százaléka Keletről, 42 százaléka Nyugatról érkezett, a magyar befektetések pedig elérték a 10 százalékot. Hozzátette: a beruházások döntő többsége az elektromosautó-iparba érkezett.

Nekünk, magyaroknak, nem lehet más a célunk, mint hogy kimaradjunk a recesszióból, hogy fenn tudjuk tartani a magyar gazdaság fejődési ütemét. Ezt csak úgy lehet elérni, ha minél több beruházást hozunk az országba. Ezek teremtenek munkahelyeket, ezekből lesz teljesítmény, a teljesítményből pedig gazdasági növekedés

- fejtette ki a miniszter.

Szijjártó Péter szerint minden eddiginél nagyobb jelentősége van annak, hogy az idén újra megdőlt a beruházási rekord, hiszen eddig soha nem érkezett annyi beruházás Magyarországra, mint idén.

Aláhúzta, mindebben nagy szerepe van a kormányzat beruházásösztönzési rendszerének is. A kormány ugyanis nagyon sok erőfeszítést tett annak érdekében, hogy itt találkozzon a keleti és a nyugati gazdaság.

Elmondta, hogy ma a keleti és a nyugati gazdaság igazi találkozási pontja az elektromosautó-ipar. Közölte, a nagy nyugat-európai, német autógyártók hamarosan átállnak arra, hogy a nagyobb hangsúlyt az elektromos autók gyártására fektetik. Ehhez pedig elektromos akkumulátorokra van szükség, amelyeket alapvetően Keleten gyártanak a kínaiak és a koreaiak. Ugyanakkor ma már Magyarország is jó találkozási pontnak bizonyul a keleti és a nyugati gazdaság számára.

Szijjártó Péter kifejtette:

Magyarország lett az elektromos autóipari átállás Európa-bajnoka. És úgy vagyunk harmadikak a világon az elektromos akkumulátorok gyártásában, hogy a legnagyobb európai elektromos akkumulátor-gyártás építése a jövő esztendő elején fog megkezdődni, tehát az Európa-bajnoki cím után a világbajnoki címnek is reális várományosai vagyunk

A miniszter közölte azt is, hogy az idén érkezett beruházások 73 százaléka kötődik az elektromosautó-iparhoz. Ezen belül 43 százalék az elektromos akkumulátorgyártáshoz, 30 százalék pedig olyan autópari beruházás, aminek a fókusza ma már az elektromos vagy hibrid meghajtású autók gyártása.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy tradicionális magyarországi ágazat, az élelmiszeripar is felkerült arra a listára, amelyen a kétszámjegyű a beruházási arányú ágazatok vannak. Az élelemiszeripar a befektetések 10 százalékát vonzotta. További 8 százaléknyi befektetés pedig a szolgáltató központok ágazatába érkezett, ami azért fontos, mert itt a diplomás, nyelveket beszélő fiatalok dolgoznak, és ezért kiemelt jelentőségű ágazat.

A miniszter elmondta, az idei esztendő rendkívüli nehézségeket tartogatott mind külpolitikai, mind gazdasági területen.

A világjárvány következményeinek kontroll alá helyezésével azt gondoltuk, hogy olyan nehéz időszakon vagyunk túl, amelyhez foghatót nem fogunk tapasztalni az elkövetkező időszakban – mondta, hozzátéve, hogy "csalódnunk kellett, hiszen februártól olyan háborús időszak kezdődött, ami rendkívüli megpróbáltatások elé állított mindannyiunkat".

A háború és az arra adott abszolút elhibázott brüsszeli szankciós válaszok miatt az európai gazdaság a recesszió irányába halad – jelentette ki, és úgy vélte, minél tovább tart a háború, minél több szankciós intézkedést fogad el Brüsszel, annál nehezebb helyzetbe kerül az európai gazdaság.

Ugyanakkor annál többet nyernek azok, akiknek az az érdeke, hogy az európai gazdaság mélyrepülésbe kerüljön – jegyezte meg.

Forrás: MTI

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

teuton
Szegenysegben es inflacioban biztos a vilagbajnoki cim... Korrupcioban pedig verhetetlen!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Törölt Nick
Már kezdtem reménykedni, hogy lemond ez a tetves kúúúrmány.
Más jó hírt nem tudok elképzelni ezekkel a mocskokkal kapcsolatban.
teuton
Szegenysegben es inflacioban biztos a vilagbajnoki cim... Korrupcioban pedig verhetetlen!
jesz
majd ha a tőzsdék bróker-tanácsadói hatására özönlenek a befektetők, és vágtatni kezd a gazdaság, akkor erősödik a Forint, ami akár 200 is lehet, vagy még erősebb...de addig?
...addig csak süket duma ez a világbajnok befektetés...

Majd ha lesz eredménye az itteni termelésnek, és halálra keressük magunkat az export-teljesítményben, na akkor lehet reménykedni...hogy ez mikor lesz? Na ez az...
Toller Béla
12 ezer milliárd meg nem érkezik, amiért még csakberuházni sen kellett volan olyanbaromságokba, mint autó-összeszerelés, meg akkumulátor (mérgek pacsálása majd betöltése egy nagyon drága fémekkel teli dobozba, amibe belelóg két veszélyes technológiával előállított elektróda, és az egész megmérgezi maga körül a levegőt meg a földet, a vizekkel együtt). Bolond ez a szíjgyáras, vagy minket néz annak ? A felét sem hozta annak, amit elveszített a maga cnizmusával.
Eladott Ország
"Hozzáadott érték nélkül", - lásd Csath Magdolnát a fidesz szuperzseni gazdasági lóf*sz/seggnyaló 3,14csáját - összeszerelő üzemmekkel Magyarország továbbra is csak Európa koldusháza marad!
Nessy
Ezeket az elektromos autókat nem mi tervezzük, csak olcsóbban összeszereljük, mint a hazai munkások. Az "otthon" nem engedélyezett akkumulátor gyáraknak örül külügyérünk, mint majom a farkának! A nyereségből egy kevés jut egy, két hazánk nagyjának, a többi megy a német, stb. anyacégekhez!
Nyírfa
Az a nap lesz örömteli, amikor a magyar nép kiteszi a szűrüket a Parlamentből. Egytől egyig, a házmestertől a 133 gyáváig az összes hazaárulót.
Aztán nem ám engedni szétfutni őket!
balos
@jesz: A halált már sikeresen behozták az aksi gyárakkal,úgy hogy lehet úszni a savas vizekben!
namihami
Legalább is a pénz ""hazamentésében""!
(lásd a Hofi-féle 12 malac esetét)
Yeromos
Csak aztnem értem akkor miért van szükség külön adókra, és miért ilyen világbajnoki az infláció. Petike már megint csak hazudik.
jáger laszló
SzBK örömhíre
2023-ban már a XXI századi operett hadsereget fogjuk építeni !!Ez lesz aztán az igazi csoda.
Igazi békehadtest lesz!!!..
csak ennyi
barátilag
J.L.
Juhász István
Persze, hogy SZIVESEN jönnek a befektetők, hiszen itt a munkaerőnek szinte NINCS IS MÉRHETŐ ÁRA. Ma már szinte az összes autógyár Magyarországon szerelteti össze az autóit, itt készülnek az autógumik, akkumulátorok, minden ami KÁROS a környezetre. Ne felejtsük ki a felsorolásból a NAGYMÉRTÉKŰ állami " SEGITSÉGET ", amit a kormányunk még ad is a befektetőknek, szinte ösztönözve az újabb befektetéseket. Ha a KÜLFÖLDI cégek egyszercsak, vezényszóra KIVONULNÁNAK, megehetnénk egymást reggelire. A GDP szintje belecsorogna szépen a nagymértékű MINUSZBA, a recesszióba.
pacal
Szijjártó Péternek van egy örömhíre, de nem minden magyar számára, csak a maffiaállamnak, Orbánnak és a sleppjének.

@sgl: Úgy, hogy ami az államnak jó, az nem jó az országnak.
ómió
Hajrá, Petya! Hadd jöjjön a működőtőke!
telegdilaci
@teuton:Ez a hatalmas beruházási siker kinek köszönhető,biztos hogy nem a Kakadu és a Potrohos tehetségének hanem annak a Németországnak,akit folyamatosan gyaláztok,ennek ellenére valamilyen okból mégis ide telepítik az Autógyártó üzemeiket,egyébként Németország már nincs is a Kancsi Mariska szerint!
telegdilaci
@Juhász István:Valójában a Magyar kormány a beruházásokért előre kifizet töb ezer milliárdot az Ott dolgozók bérére,mi ebben a hatalmas siker,amiben világbajnokok vagyunk,és ennek ellenére mindenre kivetik az Extra profitadót,ezekre az Autó gyárakra nemakarják,ahogy az Orbán Győző Bányájának sem kell fizetni!
simmering73
És az ország gazdasága romokban. Melyik lesz a következő örömhíres?
bencemacska
"Az idén is megdőlt a beruházási rekord Magyarországon, 6,5 milliárd euró, azaz 2600 milliárd forint értékben érkezett befektetés"
Kiknek a zsebében landolt? Kiket kell kizsebelni, hogy nekünk is jusson belőle?
teuton
@ómió: Aha... TE mit/mennyit lattal ebböl a müködö tökeböl? Vagy csak a te tököd müködik? Vakargatod es gyurod is, mint a potrohos gazdad zsebredugott kezzel???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.