2022 első félévében több mint kettőezer kiskereskedelmi bolt zárt be, és a második félév sem lett jobb egy elemző szerint. A kereskedelmi szövetség arra sürgeti a kormányt, hogy haladéktalanul vezesse ki az árstopot, mert az nem segíti őket.

Hornyák József, a Portfolio makroelemzője az ATV Híradójában beszélt arról, hogy a tavalyi első félévben 

több mint kettőezer kiskereskedelmi bolt zárt be, a második félévben minden bizonnyal folytatódott ez a kedvezőtlen tendencia, tehát tavaly akár több, mint négyezer kisbolt is bezárhatott.

Hornyák úgy látja, hogy idén sem lehet kedvező változásra számítani, mivel eleve mindenki a tavalyinál magasabb inflációval számol 2023-ra – olvasható az atv.hu cikkében.

Többezer kisbolt zárhatott be az árstop miatt tavaly, a hatósági ár kivezetését kérik a kereskedők

Új, a tojással és a burgonyával kiegészített, élelmiszerárstopról tájékoztató tábla a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzletben 2022. november 14-én.

Fotó, címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

A Híradó riportjában elhangzott, az áremelkedéseknél is jobban megviseli a hazai kiskereskedelmi szereplőket az élelmiszercikkekre megállapított hatósági árak, így az élelmiszerárstopnak a kivezetését kéri a kormánytól a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ). 

Az élelmiszerárstop miatt a hatósági áras termékeket a 2022. október 15-ei árszinten kell árusítani, ám ez az infláció, az energiaárak növekedése, az aszály és a háború miatt megnőtt költségek miatt egyre nagyobb terhet jelent a kereskedőknek – jelezte az MNKSZ.

A szervezet főtitkára, Neubauer Katalin a Híradónak a következőket mondta:

(...) nem tartható már április 30-ig sem ez a nyomás, ez a veszteség. Úgy gondoljuk, hogy miután nem ért célt maga az intézkedés, nem mérsékelte az inflációt az élelmiszerek tekintetében, kérjük a kormányt, hogy ezt a lehető legrövidebb időn belül vezesse ki.

Az ATV Híradójának megszólalt Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója is, aki arról beszélt, hogy a kereskedőknek nagy terhet jelent az ársapka, mert a beszerzési és a fogyasztói ár köötti különbözetet nekik kell finanszírozniuk. Emellett a jelenleg még rögzített árú termékekre nagy a vásárlói igény, ez pedig leginkább a vidéki kis- és családi vállalkozásokat sújtja a legkeményebben, mert a nagyobb üzletláncok az árstop miatti veszteségüket el tudják osztani arányosan a több ezer termékük között, viszont egy kisboltnak nincs ilyen lehetősége. 

Forrás: atv.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.