Hogy a többi utazást milyen géppel tette meg, arra egyértelmű válasz nem érkezett, így azt egyelőre nem is tudni, hogy mennyibe is került az adófizetőknek ez.

A Népszava cikke szerint tizenkilenc repülős útjából mindössze csak egyszer utazott menetrend szerinti járaton Novák Katalin köztársasági elnök. 

Novák Katalin 19 hivatali utazásából csak egyszer használt menetrend szerinti repülőjáratot

A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök újévi köszöntőjének televíziós felvételén a Sándor-palotában 2022. december 30-án.

Fotó, címlapkép:  MTI/Sándor-palota

A lap ezt egy közérdekű adatigénylés nyomán kapott információkból állapította meg, cikkük szerint az egyetlen menetrend szerinti járaton tett utazása akkor történt, amikor Londonba utazott II. Erzsébet brit királynő temetésére 2022. szeptember 18-án. A köztársasági elnök hivatala azt viszont nem közölte a lappal, hogy pontosan melyik légitársasággal utazott Novák Katalin és férje. 

Viszont a hivatal által hivatkozott törvényi előírásoknak megfelelően a köztársasági elnök csak első osztályú, vagy annak megfelelő komfortfokozatú utazásra jogosult, így csak a hagyományos légitársaságok jöhetnek szóba – ezen járatoknál ilyen kategóriában fejenként 4-500 ezer forintba kerülhet egy retúrjegy a lap állítása szerint.

A Népszava szerint a köztársasági elnök hivatala azt a kérdést elegánsan kikerülte válaszában, hogy a többi 18 alkalommal milyen repülővel repült Novák Katalin. A lap szerint amennyiben nem valamely NER-hez köthető üzletember érdekkörébe sorolt repülőn utazott a köztársasági elnök, úgy csak a Honvédelmi Minisztérium üzemeltetésébe tartozó "nem kormányzati" repülők jöhetnek szóba.

A lap emiatt megkereste a minisztériumot is, de nem kaptak választ a kérdéseikre. A Sándor palota (a köztársasági elnök hivatala) azt ugyanakkor elárulta, hogy a vonatkozó költségvetési törvény értelmében Novák Katalin utazásaira 449,3 millió forint áll rendelkezésre, amelyből tavaly december közepéig 27 128 257 forintot fizettek ki. A lap szerint ugyanakkor ebben az összegben nem lehetnek benne azon alkalmak, mikor Novák Katalin a Honvédség repülőit használta. 

"A Sándor palota közlése szerint Novák tavaly december közepéig Lengyelországban, Romániában, Németországban, Csehországban, Lettországban, Brazíliában, Portugáliában, a Vatikánban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Horvátországban, Koszovóban, az Egyesült Királyságban, Máltán, Franciaországban, Izraelben, Ukrajnában és Irakban járt hivatalos útjain. Az már a távirati iroda beszámolóiból derült ki, hogy ezek közül Romániában háromszor járt, illetve az Egyesült Államokbeli és kanadai útja során több várost is érintett, országon belüli repülős utazással. A felsorolásból valamiért kimaradt Szlovénia, ahol az elnök július 16-án járt, és a szeptemberi szerbiai – belgrádi és vajdasági – látogatás sem szerepel a hivatal listáján.

Az a sajtónak köszönhetően korábban kiderült, hogy Novák, az azóta megbukott Orbán-szövetséges brazil Jair Bolsanarot a Magyar Honvédség 607-es lajstromjelű, Dassault Falcon 7X típusú, tizenkét személyes buisness jetjével látogatta meg. Szintén honvédségi géppel utazott a Vatikánba, visszafelé azonban – a törvényi előírásoknak nem éppen megfelelően – a fapados WizzAir menetrendszerinti járatát használta"

– olvasható a cikkben.

A lap szerint azt sem sikerült eltitkolni, hogy Novák Katalin legelső hivatalos látogatásán Varsóba is honvédségi géppel repült, méghozzá a 140 személyes Airbus A319-es típusú géppel – miközben a jogszabályokban rögzítettek szerint egy köztársasági elnöki delegáció legfeljebb 15 fős lehet. Ebbe a 15 főbe kell beleférnie a házastársnak, orvosnak, tolmácsnak, protokoll-felelősnek, a biztonsági személyzetnek, a kabinetvezetőknek, az elnök személyes meghívottjainak, a minisztériumok munkatársai, üzletemberek és a média képviselői nem a köztársasági elnök hivatal terhére utaznak a küldöttséggel – olvasható a cikkben.

A Népszava cikke szerint a Sándor palota válaszából kiderült, hogy Novák Katalin a hivatalos útjaira három és tizenhét fő közötti stábbal utazott (utóbbi létszám a lap szerint meghaladja a törvényi előírásokat). Az viszont nem derült ki a válaszból, hogy melyik helyre pontosan mekkora delegációval utazott.

A lap szerint Novák Katalin afféle kiegészítő külügyminiszterként utazgat külföldre, csak ő Orbán Viktorral és Szijjártó Péterrel szemben nem keletre, hanem inkább nyugati országokba látogat. Egyetlen keleti kivétel a kijevi látogatás volt, ahová Novák Katalin egy repülős és autós utazást követően vonattal érkezett meg.

Forrás: nepszava.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tothjani
Orbán ku.tyájának ez jár, ugyanúgy mint az Új Nemesség minden tagjának, hiszen nekik erre születési joguk van.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Tehenész
@Jozefina: A napi betevőjét megkapja helyben vagy a Sándor palotában.
balos
@Jozefina: Annyira nem alkesz!Fél,hogy valaki felismeri benne a megrontóját!
tothjani
Orbán ku.tyájának ez jár, ugyanúgy mint az Új Nemesség minden tagjának, hiszen nekik erre születési joguk van.
izéke
@tothjani: élethosszig tarthatjuk ezt a sok ingyenélőt,lemondásuk esetén is jár nekik minden halálukig
ómió
Efftársi miliőben csak nem a gyalogos zarándoklat hódít!?
namihami
Ha a többiknek, akkor ne ki is, nem!?!?!? Ő se alávalóbb a Vikinél vagy a Petinél (stb), pont ő ne járna katonai szállítógéppel? A célállomás/ok/on kiugrik ejtőernyővel. Az urával, tandemugrásban...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.