A helyzeten nem segít, hogy gyenge a forint és a kormány nem hajlandó az üzemanyagot terhelő adókat csökkenteni.

A hvg.hu cikke szerint szerdán ismét emelkedik az üzemanyagok nagykereskedelmi ára, a benzin literje bruttó 10, a gázolajé pedig bruttó 4 forinttal emelkedik. Az árváltozást várhatóan a kutak is érvényesítik, az átlagár így 652 forint (benzin) és 720 forint (dízel) körül alakul majd.

Borús előrejelzés: heteken belül eljöhet a 700 forint feletti üzemanyagár

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Miközben a benzin ára már történelmi csúcsok felé emelkedik itthon, addig a környező országokban már olcsóbb az üzemanyag, Szlovéniában és Horvátországban 50-70, vagy akár 90 forinttal is kevesebbe kerülhet az üzemanyag literje a hazai árakhoz viszonyítva – nyilatkozta Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője az RTL Híradójának

Az üzemanyagok hazai ára annak ellenére ilyen drága Magyarországon, hogy az olaj világpiaci ára a tavalyi szintre csökkent az Európai Unió Oroszországgal szemben hozott szankciói hatására. A drágaság okát Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója úgy foglalta össze, hogy az a forint dollárhoz és euróhoz viszonyított gyengeségének és az állami adóztatás mértékének köszönhető.

A GKI szerint a következőkben további drágulásra kell felkészülni, mert az olaj iránti kereslet élénkül a világpiacon, ezért heteken belül 700 forint fölé emelkedhet az üzemanyagár ismét. 

„Várhatóan visszatérünk a korábbi időszak 700 forint fölötti üzemanyagáraihoz. Sőt a rosszabbik verzió esetén, ha a forint újra elkezd gyengülni a dollárhoz vagy az euróhoz képest, akkor ennél jóval nagyobb áremelés is elképzelhető”

– nyilatkozta Molnár.

Az RTL Híradó megkérdezte a kormányt, hogy tervezik-e csökkenteni az üzemanyagokat terhelő adókat, de erre nem kaptak választ, csak annyit közöltek, hogy a kormány szerint a szankciók miatt drága az üzemanyag.

Forrás: rtl.hu/hirado, hvg.hu

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Törölt Nick
@Shikari: Gyagyás, neked nem tűnik fel, hogy ezek a szankciók más európai országokat nem sújtanak?
Mindenhol csökken az üzemanyag ára, csak nálunk nő, pedig mi a jóval ócccsóbb ruszki olajat vesszük.
A te bunkó fejedben hogy áll ez össze?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
Cél az ezer forintos benzinár. Üres az államkassza, hogy épül meg akkor a téli műfüves focipálya?
izéke
Mióta volt benzinársapka és mikor tört ki a háború? Szankciók még sehol sem voltak,de jó ezzel etetni a hívőket.Miért nem fogják a Hold miatti apály-dagály jelenségre? És miért csak a magyarokra van hatással ez a szankció? Az EU többi országára miért nem? A Nap is a hibás mert felkelt,ha nem virrad fel,nincs újabb napi áremelés sem
Néro2
@izéke: Mé mé ? Az akollakók összezavarodnának az apály-dagály értelmezéstől. Messzire utazni se mernek mert akkor leesnek a föld széléről.
Törölt Nick
@Shikari: Gyagyás, neked nem tűnik fel, hogy ezek a szankciók más európai országokat nem sújtanak?
Mindenhol csökken az üzemanyag ára, csak nálunk nő, pedig mi a jóval ócccsóbb ruszki olajat vesszük.
A te bunkó fejedben hogy áll ez össze?
Jozefina
Ebben az országban mindent meg lehet tenni!!! Orbán hatalmasat kaszál az üzemanyagok adóján!!! Az autósok egyszer majdcsak megunják!!!
Törölt Nick
@Shikari: Nem én vagyok az aki a nyilvánvalót elhazudja. Mosd már ki a narancsos csipát a szemedből!
ómió
Akkor, "hatni" kezdett a legutóbbi efftársi "szankcióscsomag" is?
teuton
@magyar1: Hogy Ukrajnaban (es nem csak ott!) miert olcsobb a benzin es alacsonyabb az inflacio, azt kerdezd a potrohos vajdatol! Ö ugyan azt hazudja -es az egybites birkak be is nyaljak!- hogy Brüsszel es az elhibazott szamkciok miatt van, erdekes modon viszont csak MOon ilyen rossz a helyzet, Nyugaton nincs semmire arsapka, megis olcsobb az elelmiszer, azt nem is szamitva, hogy a fizetes 4-5x magasabb!!! (A letminimum most 1400 euroban van megallapitva Nemetorszagban, aki MNIMALberert dolgozik, kb. ezt kapja...)
teuton
@ómió: Irod: "Akkor, "hatni" kezdett a legutóbbi efftársi "szankcióscsomag" is?" Analfabeta fajkreten naci efftars, nem veszed eszre, hogy ezek a franya szankciok erdekes csak MOon hatnak negativan??? A tözsden olcsobb lett a gaz es olaj mint elötte, Nyugaton olcsobb az elelmiszer es Ukrajnaban is alacsonyabb az inflacio, mint MOon!!!
csak úgy....
mindenütt jó de leg szarabb magyarországon!
teuton
Nocsak, nocsak... A papagajkorus azt josolta meg 1 hete, hogy olcsobb lesz, hamarosan megint 480 ft. Na akkor mostmar tudom, hogy miert csak itt pofaznak a levegöbe es miert nem lottoznak vagy mernek velem fogadni, mert mindig vesztenenek...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.