Hadházy Ákos ezúttal a példátlan magyar kötvénykibocsátások mélyére ásott posztján. 

A pénzügyminiszter – és nyomában az összes fideszes képviselő – annak örül, hogy milyen sikeres volt a magyar kötvénykibocsátás, a befektetők háromszor annyi ajánlatot adtak, mint amennyit végül elfogadtak 

- kezdi.

Hadházy Ákos szerint a kötvénykibocsátások újabb adósságcsapdába hajszolják az országot

Fotó: 123RF.com

Naná, hiszen dollár alapon bőven 6 százalék feletti kamatot fizet a magyar adósság, ez tényleg jó üzlet annak, aki ilyesmivel foglalkozik (csak összehasonlításként: Szlovákia az euróban kibocsátott, tízéves kötvényei után 3,2 százalékot fizet). Ez olyan, mintha valaki azzal dicsekedne, hogy rendes jelzáloghitelt nem kapott, de a gyorskölcsönös cég adott, amennyit csak kért…

- folytatja. 

Varga Mihállyal szemben ő egyáltalán nem látja sikernek a kötvénykibocsátásokat, hiszen ismét rohamosan adósodik el az ország. Szerinte nyilván így próbálják pótolni azt, amit az EU jelenleg is visszatart.

Pedig – talán emlékeznek még – a 2010-es évek elején Orbán Viktor éppen az államadósság ellen vívott harcot, de ezt mára lényegében elvesztette, ezért nem is szeretnek erről beszélni. Pedig annak idején még az alaptörvénybe is beleírták, hogy az Országgyűlés csak olyan költségvetést fogadhat el, amely garantálja az adósság csökkenését. Ezt is megoldották, a költségvetést ma már a kormány szabadon módosítgatja, a látszatparlamentnek nincs sok köze hozzá.

Az külön érdekes, hogy dollárban bocsátották ki ezeket a kötvényeket. Forint alapon ugyanis jóval nagyobb kamatokat kellene fizetni, hiszen az pénzromlás miatt nagy a kockázat. A legutóbbi papírokat már bővel 11 százalék felett jegyezték le – ez minden, csak nem fenntartható pálya.

Azzal azonban, hogy ismét devizában adósodik el, a kormány, ismét veszélyes vizekre viszi az ország hajóját, írja. A forint további romlásával az ország is olyan helyzetbe kerülhet, mint annak idején a devizahitelesek, hirtelen felugorhat az adósság és a törlesztés az egekbe. A valutatartalékok végesek, és már így sem biztos hogy elegendőek, hiszen nagyon megromlott a külkereskedelmi mérleg (az ország jóval többet importál, mint amennyit exportál, vagyis kifelé megy a valuta a magyar gazdaságból).

Szóval én Varga Mihály helyében óvatosan örülnék, sőt, inkább erősen aggódnék, mert sötét fellegek gyülekeznek felettünk!

Forrás: Facebook

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
@Shikari: 20.26: Nemcsak ért, de még igaza is van! Mert amit mond, az bizony közgazdasági tény!
Persze, egy olyan kormány, amelyik sokadszorra se kapja meg az Euromilliókat, az bizony kénytelen a falka etetéséhez szükséges pénzek megszerzése okán akár olyan helyre és hitelekért fordulni, amit aztán kontroll nélkül költhet. Éppen a kontroll és a megbízhatóság hiánya miatt kényszerül az ilyen lépésekre. Ezt, a haverok ellenőrizetlen pénzelését unta meg az a csúnya ""brüsszel"" és intett ben neki. (lásd Európai Ügyészség esete Orbán Viktorral)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
@Shikari: 20.26: Nemcsak ért, de még igaza is van! Mert amit mond, az bizony közgazdasági tény!
Persze, egy olyan kormány, amelyik sokadszorra se kapja meg az Euromilliókat, az bizony kénytelen a falka etetéséhez szükséges pénzek megszerzése okán akár olyan helyre és hitelekért fordulni, amit aztán kontroll nélkül költhet. Éppen a kontroll és a megbízhatóság hiánya miatt kényszerül az ilyen lépésekre. Ezt, a haverok ellenőrizetlen pénzelését unta meg az a csúnya ""brüsszel"" és intett ben neki. (lásd Európai Ügyészség esete Orbán Viktorral)
Maxipocak
@KisTehen: segítek te gyökér. A kötvény, egy hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. "Hitelviszony" b+ ergo, hitelt vesz fel a gennyedék führered, amit még a gyerekeink is fizetni fognak. Bár, a hozzád hasonló román úgyis csak lop. Mint a viktorod.
jáger laszló
Hát akkor már 2en aggódunk a hitelfelvétel matt,de én nem, én nem avatkozhatom be.,mert ez Orbán kompetenciája
A 6alom +tartása miatt még erre is képes az ország érdekeinek rovására is!!
Első a hatalom és csak ezután az ország!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
verőce21
A hasonló 30 éves futamidejű hitelektől eltérően, a mienk nem elveszi az unokáink jövőjét is..., hanem megteremti a gyerekeink jövőjét...!
Yoda69
Kérem vigyázzanak! Zárodnak az ajtók!
Következő állomás: ALLAMCSOD
justhpeter
@Yoda69: Varga még nem aggódik, még van egy rövid pálya a végállomásig. Szerintem bűnbaknak ő nagyon is jó lesz.
magyar1
A devizahitellel már megjárta az ország népe egyénenként a chf-essel, most a dollárossal az egész országot akarja csődbe vinni?
Gazella
@magyar1: csődbe vitte már.. ez csak ráadás egy kibaszott nagy lapáttal
Jozefina
Hadházy minden mondata igaz!!! Orbán eladja az országot!!! De miért hagyjuk??? Ez már majdnem olyan mintha az EU-ból léptetné ki az országot!!! Elfogynak az alapvető élelmiszerek, nálunk emelkedik az üzemanyag ára, mi fizetünk a legtöbbet a gázért!!! El lehetetleníti az oktatást, tönkre tette az egészségügyet. A bankok földönfutóvá teszik az állampolgárokat, családok feje felül viszik el az ingatlanaikat, nyakunkon az újabb járvány ls még sorolni lehetne!!! Az orbán család és az elit meg dőzsöl!!!
simmering73
@KisTehen: Te pont olyan hülye vagy, mint verőce21.
Yoda69
@Maccska: Csak a tenyek kedveert: Gyurcsany idejen nem volt csod, viszont volt gazdasagi vilagvalsag, ami minket is sulytott. Az IMF hitelt azert vettek fel megnyugtassak a piacokat, es egy fillert sem koltottek el belole.
Ellenben jelenleg technikai allamcsodben vagyunk, hiszen orbanek mar tudjak fizetni az allami cegek szamlait, szamos onkormanyzatnak jaro penzt, vagy epp a budapesti Lanchid rajuk eso részét.
kereső
@KisTehen: Nem figyelsz barom. Dollár azaz euro, és 6+ %-os kamat. Szlovákia bocsájt ki euros kötvényt, arra ad 3,2%-os kamatot. Tudatosan hazudsz, vagy csak el akarod hajlitani a valóságot?
kereső
@Maccska: 07:56 És ki miatt fizetjük azokat a magas energiaárakat? Mert a fürkészők és portyázóknak nem derogál a közös európai beszerzés és csatlakozás a közös energiapolitikához. Mert mimagyarok, különlegesek vagyunk mint a tejbetök- nekünk mindig "külön" utak kellenek, hogy megmutassa az ország " orbán milyen faxa gyerek".Mindig elfelejtitek, hogy 2007-2009 között volt egy alapvetően pénzügyi világválság- amely a sérülékeny .és a világgazdaságtól maximálisan függő magyar gazdaságot is megrángatta. Érdekes, hogy akkoriban a magyar fizetőeszköz mégis stabilabban állt ennek a rohamnak, mint mostanság, pedig ezt a romlást semmi sem indokolja. Nincs pénzügyi válság a világban.
ómió
Az adósságcsapda, Hullaházy efftárs, még a Böszme-módi volt!
kereső
@ómió: Na. ja. Azért ütemeztük át a megvásárolt gáz értékének kifizetését- kamatostul. Meg azért veszünk fel ezer milliárdos nagyságrendben hitelt kötvénykibocsájtással- mert különben nem tudná az ország teljesiteni a lejáró kötvények és kamatainak visszafizetését. Mi ez ha nem "technikai" pénzügyi csőd???,,
ómió
@kereső: A pénzügyi csőd az az volt, amikor Böszme efftársatok visítva rohant az államcsőd elől gigakölcsönért az IMF-hez, mert a pénzpiacon már senkitől se kapott!
kereső
@ómió: NER hülye, akit a tények egyáltalán nem zavarnak, csak fújja a bűnöző rogán nótáját. Fújjad, ki tudja meddig fújhatod...
ómió
@kereső: Mi van, bolsiék fajkreténje!? Idióta efftársiasságodnak így megárt a valóság!?
kereső
@ómió: NER hülye...kopj le. Azaz a ti stilusotokban KUSS !
ómió
@kereső: Látom, bolsiék elmebetege, a valóság neked ádáz ellenséged! Ha meg kusikálnál, bolsi fajgörény, talán kezdjed el!
kereső
@ómió: Ner hüjjéje KUSS! Társalogj győzikével- az a neked való szinvonal.
ómió
@kereső: Annyit nem értesz, bolsiék díszbarma, hogy, ha kusikálnál, akkor, el is kell kezdened!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.