Rusvai Miklós szerint könnyen elképzelhető, hogy Kínában épp egy új Covid-variáns alakul ki – írja az Infostart.hu.

Rusvai megkongatta a vészharangokat: Nyakunkon az újabb Covid-variáns?

A kínai kormány zokon vette, hogy az Egészségügyi Világszervezet megkérdőjelezte a Peking által közzétett Covid-fertőzöttségi adatokat. Rusvai Miklós virológus, egyetemi tanár ennek kapcsán az InfoRádiónak elmondta:

a kétely oka, hogy az adatok nem illeszkednek a korábban más országokban megfigyelt járványtani mintázatokhoz, tehát az esetszám alakulása nem követi az eddigi megfigyeléseket.

A hivatalos adatok szerint az 1,4 milliárd lakosú országban december óta mindössze 23-an vesztették életüket koronavírus miatt, holott a fertőzöttek száma példátlanul nagy.

Nem tudjuk, hogy például Kínában ki minősül Covid-halottnak és mennyire széles körű a tesztelés a halál okának megállapításakor. Magyarországon, az Európai Unióban, az Egyesült Államokban ugyan kis mértékű eltérések voltak, de ezek az országok a WHO előírásait követték a Covid-halottak megállapításakor. Kínában számos kritériumot nem ismerünk, ezért nem tudjuk megállapítani, mennyire vethetők össze az adatok más országok tapasztalataival.

Rusvai Miklós szerint nem lehet megbecsülni, hogy ha a világ többi részén alkalmazott módszertan szerint vizsgálnánk a kínai helyzetet, akkor nagyjából milyen adatokat láthatnánk. Ezért lenne jó, ha a WHO által támogatott módszertan szerint kapott adatok állnának rendelkezésre.

Véleménye szerint optimális esetben, ha az ott jelenlévő vírus ennyivel gyengébb, akkor elmondhatjuk, hogy az ottani omikronvariáns tulajdonképpen egy nátha szintjére lesüllyedt koronavírus. Így kijelenthető, hogy a továbbiakban különösebben nem kell majd aggódnunk a koronavírus-fertőzés miatt, ha Kínából átterjed más országokra.

Rusvai Miklós szerint Kínában tömeges fertőződés esetén könnyen elképzelhető, hogy új variáns alakul ki.

Emiatt tesztelik több országban is a Kínából beérkezőket, de Belgiumban az onnan érkező repülőgépeken felgyűlt szennyvizet is elemzik. A vizsgálatokkal próbálnak az esetleges új mutánsok felbukkanására következtetni.

Rusvai Miklós szerint virológiai szempontból indokolt a Kínából érkező turisták kötelező tesztelésének bevezetése, de politikai szempontból nem tudja ezt alátámasztani.

Minden vizsgálat, mely a vírus nyomon követését, és az esetleges új variánsok felbukkanásának megállapítását célozza, az feltétlenül indokolt tudományos szempontból

– tette hozzá.

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: infostart

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
miért nem lövi le valaki ezt a lódoktort..?...
Yoda69
Ha ki is alakul egy ujabb varians, az nagy esellyel gyengebb lesz mint az elozo. Ez van a virusok DNS-be programozva, hiszen a virusnak nem celja megolni a gazdatestet, hanem tovabb szaporitani magat ujabb es ujabb hordozokban.
Ez a mostani covid varians mar messze nem az ami 3 eve kiszabadult a palackbol. Szerintem nem kell panikolni, de az esszeru ovintezkedeseket meg kell tennie mindenkinek maganak.
jáger laszló
king-kong szól a vészharang...
csak ennyi
barátilag
J.L.
Nessy
Attól függ, milyen vírussal fog össze a covid, és mi lesz az együttműködés eredménye! Most ugyanis kínai turisták százai "szállítják" szerte a nagyvilágban a kínai mutánst!
emerencia
@Yoda69: A pandémia nem szűnt meg, mégis az emberek többsége a minimális védelmet sem hajlandó megtenni, ha a kormány sem csinál szinte semmit. Még arra sem képesek, hogy beállítsák az eeszt-ben a jelentkezést oltásra azoknak akiknek szüksége van rá. Rusvai pedig inkább csak bulvárszereplő rengeteg hülyeséget mondott már. Szavahihető emberek kellenének a nyilvánosságnak. Kínában pedig már nem tudják hová tenni a sok elhunytat. Nálunk nagyobb az átoltottság, kevesebb az áldozat de esélyes, hogy kialakul egy új variáns az oltatlanokban és akkor megint mi leszünk az élmezőnyben a halottak számában. Felelőtlenül bánnak az életünkkel.
kereső
Ismeretségi körömben jó néhányan covid-pozitivak lettek november-december hónapban. Valamennyien vagy oltatlanok, vagy kinai,vagy orosz vakcinát kaptak. A betegség egy hét-10 napig nagyon meggyötörte őket, a lábadozás meg hosszú.
namihami
Csak nyugi! Fideszes szakembereink arról már gondoskodtak, hogy járvány nem lehet! Sok beteg igen, de járvány biztosan nem. Hiszen kimondatták, hogy az a szerv, amelyik összesíthetné a betegek számát és statisztikát adhatna ki, éppen az nem kap adatokat.
És voilá, a járvány kérdése máris...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.