Még az inflációt követő mértékű emelés sem valósult meg sok helyen, emiatt nagy a félelem, hogy sokan elhagyják az állami közszolgáltató cégeket. A kormánynak szándékában áll tárgyalni a béremelésről.

Az ATV Híradójának riportja szerint közel kétszázezer, az állami közszolgáltató cégeknél (ÁV, Posta, Volánbusz, állami vízszolgáltatók) dolgozó munkavállaló várja azt már egy ideje, hogy a bérük legalább az inflációt követő mértékben emelkedjen. 

Közel kétszázezren várnak arra az állami szférában, hogy emelkedjen a bérük

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A Híradóban elhangzottak szerint az állami cégek dolgozói egy 2021-es megállapodás értelmében tizenöt százalékos fizetésemelést kaphatnak, három évre elosztva. 

A Postás Szakszervezet elnöke, Tóth Zsuzsa az ATV-nek elmondta, a Postánál a követelmények és a bérezés nincs arányban, emiatt folyamatos elvándorlással küzdenek. A Postánál 2023-ra kettő százalék emelés maradt az előirányzott 15 százalékból. A szakszervezeti elnök a Híradónak elmondta, az inflációkövető béremelést a minimális céljuk. 

A Vasutasok Szakszervezete, mely 57 ezer foglalkoztatottat képvisel, az idei évre szólóan egy korábbi hároméves megállapodás értelmében 5 százalékos béremelést vár, amihez hozzájön még a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése (idén ezek 16 és 11 százalékkal emelkednek). Meleg János, a szakszervezet elnöke ugyanakkor hozzátette, a vasutasok jbb helyzetben vannak a többi állami szolgáltató cég munkavállalóihoz képest, mert az ő bérük nagyobb mértékben emelkedett az elmúlt években, mert a közösségi közlekedés stratégiai fontosságú ágazat. 

Szabó Imre Szilárd, a Munkástanácsok Országos Szövetségének szakjogásza a Híradónak elmondta, régóta kapják a szakszervezetek segélykéréseit a dolgozói elvondorlás miatt, ami pedig tovább folytatódhat, az pedig már a közszolgáltatások színvonalát is veszélybe sodorhatja. 

,,Én azt prognosztizálom, hogy ha ezekben a bérmegállapodásokban amelyek a huszonhármas évre vonatkoznak nem lesz változtatás, értsd az állam nem ad több forrást ezeknek a vállalatoknak, menedzsmenteknek hogy újratárgyalják a megkötött bérmegállapodásokat amik nagyon szerény jövedelemnövekedést irányoznak elő a 2023as évre, akkor az év második felére lesz tapasztalható egy jelentősebb elvándorlás ezektől a vállalatoktól"

– mondta el a Híradónak a szakjogász.

Az ATV cikke szerint az érintett vállalatoknál azért is fontos a bérek megfelelő emelése, mert nagyon sok dolgozó áll közel a nyugdíjhoz, ami miatt pedig vonzóvá kell tenni a munkahelyeket az újonnan érkezők számára. 

Az ATV Híradóját a Gazdaságfejlesztési Minisztérium arról tájékoztatta, hogy a közszféra költéseiben most a lakosság rezsivédelme az első. A válaszban a minisztérium kitért még arra is, hogy hamarosan megindulnak a bértárgyalások az állami közszolgáltató vállalatoknál.

Forrás: atv.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Jozefina
És meddig várnak?? Mire várnak??
"az állami cégek dolgozói egy 2021-es megállapodás értelmében tizenöt százalékos fizetésemelést kaphatnak, három évre elosztva." Ez egyenlő a nullával!!!
justhpeter
@Mirabilis: Azzal kitörölhetjük mindnyájan...
justhpeter
@Jozefina: Mire várnak ? Hogy a jó és kegyelmes Orbán majd megszánja őket. Ám mindketten tévednek. A százezrek tudják, de nem hiszik, hogy Orbánnak már nincs pénze. Orbán és a kormány tudja, de nem hiszi, hogy ha a százezrek akarják egy csapásra megszűnik egy csomo közszolgáltatás. Ahogy senkit nem érdekelt az, hogy a boltokban karácsony előtt nem volt cukor. Mert az ünnephez nem a cukor a legfontosabb, hanem a hit.
Nessy
A "rezsivédelem" címszóval már ahonnan lehetett elvontak forrásokat! És pont a közületi fogyasztóknál nincs "rezsivédelem", sőt a drágán vásárolt energia árának a többszörösét kell fizetniük! A kormány egy jottányit sem enged az adókból, a 27%-ból. kell a pénz a költségvetésnek "fontosabb dolgokra"!
drrotf
Biztos az állami szférában dolgozóknál is az eus pénzekre vár a kormány , mert az itt dolgozók fizetése az egyik legalacsonyabb az országban.Igaz az is hogy az itt dolgozók szakmai színvonal az egyik legalacsonyabb az országban, mert az alacsony fizetés miatt sokan elhagyják az államigazgatást , és az új dolgozóknak nem sok szakmai ismeretük van és gyakorlatuk sincs!Az itt dolgozó ügyintézőknek legalább jogi egyetemi államigazgatási ismeretekkel kellene rendelkezni ahhoz hogy gyorsan , magas színvonalon lássák el a feladatukat.
ómió
Az efftársak ezt anno "secperc" egyhavi fizulenyulással "orvosolták"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.