Hétfőn sok helyütt lehetnek nagy esőzések, amik kedden is ki fognak tartani, de akkor már széllökések is párosulnak hozzájuk, főleg a Dunántúlon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőn a keleti tájakon eleinte még vékonyabb lesz, majd ott is megvastagszik a felhőzet.

Nagy esőzéssel indul a hét, a folytatás sem lesz jobb

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A hét első napján egy mediterrán ciklon csapadékrendszere húzódik nyugat, délnyugat felől az ország fölé, melynek hatására napközben még elsősorban a nyugati és északi tájakon valószínű számottevő mennyiségű (>5-10 mm) eső. Hétfő délutántól azonban kiterjedtebbé, intenzívebbé válik a csapadéktevékenység, éjfélig a Dunántúlon és a középső országrészben a 20 mm-t helyenként már elérheti a lehullott csapadékösszeg.

A meteorológiai szolgálat a várhatóan nagyobb mennyiségű eső miatt elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, illetve Csongrád-Canád, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékre. Ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 20 milliméter csapadék hullhat.

Másodfokú figyelmeztető előrejelzés van érvényben Nógrád, Pest (benne Budapesttel), Bács-Kiskun, Baranya, Tolna, Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém és Somogy megyékben, ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 30 milliméter csapadékra van esély.

Hétfőn napközben a Dél-Alföldön a déli, míg a Dunántúlon az északnyugatira forduló szél lesz élénk, olykor erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 13 fok között várható, a déli, délkeleti határ mentén mérhetjük a magasabb értékeket. Késő estére 4, 9 fok közé hűl le a levegő.

Hétfő éjjel borult lesz az ég, sokfelé várható további kiadós esőzés. A legtöbb csapadék a Duna-Tisza-közén, illetve a Dunántúl keleti felén ígérkezik. Az északnyugati szél a Dunántúlon erős, majd egyre nagyobb területen viharos lesz. A hőmérséklet késő este 4, 9, hajnalban általában 1 és 7 fok között várható.

Kedden erősen felhős, illetve borult lesz az ég, többfelé várható eső, zápor, majd a nap második felében elkezd szakadozni, csökkenni nyugat felől a felhőzet, a csapadék zóna kezd gyengülni és kelet felé húzódni. A hegyekben néhol havas eső, hó is hullhat. Az északnyugati, északi szél főleg a Dunántúlon sokfelé viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 4 és 9 fok között alakul.

Keddre a meteorológiai szolgálat a várható széllökések miatt az egész Dunántúlra és Pest (benne Budapesttel) és Bács-Kiskun megyékre adott ki elsőfokú figyelmeztető előrejelzést. A várható csapadék miatt elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adtak ki Veszprém, Somogy, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén megyékre, itt a várható csapadék mennyisége 24 óra alatt több mint 20 milliméternyi lehet. Másodfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki a meteorológiai szolgálat Nógrád, Pest (benne Budapesttel), Bács-Kiskun, Baranya, Tolna, Fejér, Komárom-Esztergom megyékre, ezeken a területeken a várható csapadékmennyiség 24 óra alatt a 30 milliméternél is több lehet.

Forrás: met.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.