Január 9-én, hétfőn robbant a hír, hogy az unió döntéshozó és végrehajtó szerve, az Európai Unió Tanácsa felfüggeszti az alapítványi fenntartású magyarországi egyetemek részvételét az Erasmus+ programban.

Az Európai Unió ugyanis nem köthet új pénzügyi megállapodást azokkal a 2021 után létrehozott közérdekű vagyonkezelő alapítványokkal, amelyeket a magyar állam az érintett egyetemek – például a Budapesti Corvinus Egyetem, a Soproni Egyetem, a Debreceni Egyetem, a MOME, a Semmelweis Egyetem és további 16 felsőoktatási intézmény – vagyonának és büdzséjének kezelésére hozott létre új törvények és törvénymódosítások révén.

Beláthatatlan következményei lehetnek az Erasmus elkaszálásának a magyar felsőoktatásban

Illusztráció: 123rf.com

A döntésről az illetékeseket már decemberben értesítették, de ők olyan mélyen hallgattak a Magyarországra irányuló Erasmus-pénzek befagyasztásáról, hogy maguk a felsőoktatási szereplők is a sajtóból tudták meg: a jogállamisági mechanizmuson megbukott magyar kormány miatt eleshetnek a nemzetközi pályázati lehetőségektől. A EU tanácsi határozat kétélű fegyver: egyszerre szankcionálja a magyar állam túlkapásait megtestesítő felsőoktatási intézményeket és fosztja mejg hazai diákok sokaságát attól a lehetőségtől, hogy a korábbi évekhez hasonlóan egy-két félévet külföldi felsőoktatási intézményekben töltsenek (az Erasmus program az elmúlt 25 évben 87 ezer magyar diáknak tette lehetővé, hogy külföldön tanuljon).

Mint azt a tagállamok kormányainak képviselői 2022. december 15-i határozatukban kifejtik, a korábban állami fenntartásúból alapítványi formába kiszervezett intézmények működési modellje nem biztosítja a közösségi források átlátható kezelését. Az alapítványok kuratóriumait többnyire magas rangú politikai tisztségviselők vagy Fidesz-közeli üzletemberek vezetik: az Óbudai Egyetemét például Varga Mihály miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter, a Miskolci Egyetemét Varga Judit igazságügyi miniszter, a Debreceni Egyetemét Kossa György, a Soproni Egyetemét Csányi Sándor, a Budapesti Corvinus Egyetemét Hernádi Zsolt Fidesz-közeli nagyvállalkozók. A tanács azonban, ahogy a határozat szövegéből kiderül, problémásnak tartja, hogy a papíron privatizált, ám a valóságban jelentős – és meghatározó részben uniós forrásokból származó – állami finanszírozásban részesülő egyetemeken politikai kinevezettek határozzák meg, hogy ki mire mennyi pénzt kaphat:

„a problémák és azok visszatérő jellege azt mutatja, hogy a magyar hatóságok rendszerszinten nem képesek vagy nem hajlandók arra, illetve kudarcot vallanak azon a téren, hogy megakadályozzák az alkalmazandó jogot sértő döntéseket a közbeszerzések és az összeférhetetlenségek tekintetében, és ezáltal megfelelően kezeljék a korrupció kockázatát. Ezek a jogállamisági elvek megsértését jelentik, különös tekintettel a jogbiztonság elvére és a végrehajtó hatalom önkényessége tilalmának elvére, és aggályokat vetnek fel a hatalmi ágak szétválasztásával kapcsolatban.”

Az EU tanács ezért döntött úgy, hogy azok az intézmények nem részesülhetnek a közös forrásokból, ahol olyanok dönthetnek a közpénzek kifizetéséről, akik maguk is az egyetemeket fenntartó kuratóriumokban ülnek vagy éppenséggel vezetik azokat.

A qubit.hu megkérdezte több egyetem vezetőjét is, mit gondolnak az esetről, a válaszokat ITT olvashatják. 

Forrás: qubit.hu

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

FLETÓ
@Namely: Pontosan! Majd ha a kuratóriumi tagok brüsszeliták lesznek...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
Rájöttem a meoldásra: Majd a karmelita kolstorban székelő "mesterséges intelligencia" eldönti, hogy az Erasmus ügyben mi a további teendő. Ez azért történhetett így, mert a 2022-es választást követően a fideSS-kdnp-ben felborult a természetes és a mesterséges intelligencia aránya. A közös frakció azzal találta magát szemben, hogy a természetes intelligenci mértéke a frakcióban nullára csökkent, életszerű módon növelni ezt a mennyiséget már nem lehet, tehát a logisztikához kellett fordulniuk a megoldás érdekében. A közös frakció a raktár leltárában megállapította, hogy a pártszövetség a mesterséges intelligenciából csak egy egységgel rendelkezik, ami a felmérés idején a karmelitában kolostormalac néven van elhelyezve.
nezelodo
Navra elvtárs cáfolta, és azt állította hogy nem volt olyan feltétel támasztva, hogy az alapítványi intézmények nem kaphatják ezt a támogatási formát. Aztán jött a sánta kutya példa ma, a "lenyomott brüsszeliták" megerősítették, hogy támasztottak ilyen feltételt, (mert nem a NER társaknak szánják a támogatást, hanem a tanuló ifjságnak), mivel az alapitványi forma nem garantálja a feltétel teljesülését, hát ezt sem adják. Egyszóval a Navra már megint hazudott, ahogy már megszokhattuk tőle. Gondolom holnap már rikácsolja a vezér, hogy az "nekünk jár"!!
human
@Csizmás Kond: Figyu! Rám ne pazarold a lopást mentegető dumádat. Nem csak újságcikkek alapján tudom, hogy lop a pártod és kormányod úgy mintha nem lenne holnap.
Cucika
A kormány ezt az alapítvány mizériát is tudatosan csinálta. Majd a közvéleményt ismét unióellensségre hangolja. Kijelentik, hogy Brüsszel megtagadja a lehetőséget a magyaroktól és ezt is elfogja hinni nagyon sok fideszhívő. Mivel orbánnak az egyetlen célja a kilépés, de ő maga nem meri megtenni a lakosságot hangolja rá a hazug propagandájával.
ómió
A jövő évi magyar Erasmust az efftársak önmaguknak egy prompt ható brüsszeli Orgazmusra cserélték le! Bár közük nincs hozzá, de azóta is egyfolytában ezen élveznek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.