Az EU bekeményített. 

Hétfőn érkezett a hír, hogy az alapítványi kézbe került egyetemek nem juthatnak hozzá az Erasmus-programhoz és az uniós fejlesztési és kutatási forrásokhoz

— hívta fel a figyelmet Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője kedden.

Hangsúlyozta: az Európai Bizottság már korábban figyelmeztette a magyar kormányt, hogy elfogadhatatlan, hogy kormánypárti politikusok ülnek ezeknek az egyetemeknek a kuratóriumaiban, és hogy ez a tény az uniós forrásokat is veszélyezteti.

A DK minden fideszest lemondatna az egyetemi alapítványokban betöltött kuratóriumi posztjáról

Illusztráció: 123rf.com

Hozzátette: Orbán Viktor azonban nem engedett. Fontosabb volt számára néhány fideszes politikus pénzéhsége, mint a magyar egyetemek, a magyar diákok ügye.

“A Demokratikus Koalíció szerint a magyar felsőoktatás nem lehet túsza a fideszes politikusok pénzéhségének. Éppen ezért a Demokratikus Koalíció felszólítja az alapítványokban szerepet vállaló kormánypárti politikusokat, hogy azonnal mondjanak le a pozíciójukról! Hiszen miattuk fosztották meg a hallgatók ezreit, attól a lehetőségtől, hogy uniós csereprogramokban vegyenek részt, miközben ők maguk milliókat vágnak zsebre a kuratóriumi tagság után”

— hívta fel a figyelmet a politikus, aki hozzátette, a Demokratikus Koalíció ezért írásbeli kérdéssel fordult az összes miniszterhez, hogy lemondanak-e a pozíciójukról, és mikor.

Arról, hogy Arató szerint Orbán miért ragaszkodik ennyire a fideszes politikusok kuratóriumi tagságához, A Nyugatifényben olvashatnak. 

Forrás: Nyugatifény.hu

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Néro2
Na innen már csak egy lényegi lépés van.
Mindenhonnan.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Néro2
Na innen már csak egy lényegi lépés van.
Mindenhonnan.
kereső
"Szerintem ideje volna annak, hogy a magyar ellenzéki pártok egyes képviselői végre elkezdjenek gondolkodni. Ez az Erasmus-történet a maga összetettségében nagyon is alkalmas volna az elmemunka beindítására.
Az Európai Bizottság döntése nem csak a hallgatókat sújtja a csereprogramok leállításával (Erasmus), hanem az egyetemeket is (Horizont), amelyeket ezáltal sok tízmilliós pályázati lehetőségektől fosztottak meg.
Mindez rossz? Nagyon rossz, egyenesen katasztrofális.
Csakhogy!
Az EU továbbra sem fog tankokkal bevonulni az országba, nem fogja „testvéri segítségnyújtás” címén szétlőni a fővárost, s nem fog a Corvin közben vagy a Széna téren heves és elkeseredett harcokat előidézni.
Az ellenzék a lehető legnagyobb hibát követi el akkor, amikor akarva-akaratlan (de inkább akarva) átveszi a velejéig hazug fideszes narratívát, s most magyarság-versenyben próbál beelőzni: igen, nagyon rossz azoknak az alapítványi egyetemekre beiratkozott diákoknak, akik mostantól nem vehetnek részt az Erasmus csereprogramjában, de talán nem kellett volna hagyni és elfogadni azt, hogy a kizárólagos politikai érdekektől vezérelve átlátszó, korrupt és a tisztességtelenség minden létező formájával kibélelt alapítványi formába izmozzhassa át a kiszemelt egyetemeket a mi bölcs pártunk és kormányunk. Csak halkan mondom: volt példa az ellenállásra, úgy hívták, hogy Freeszfe: oktatók és hallgatók közös, a személyes, a privát egzisztenciális félelmeken a köz érdekében példamutató bátorsággal és elszántsággal túllépő tiltakozás-sorozat, csak éppen a többiek, a gyáván hallgató Rektori Konferenciától az összes többi érintett egyetemig mindannyian eltartott kisujjal, s elegáns távolságtartással, kényelmes fotelből szemlélték az eseményeket, a szolidaritás jeleként pazar elméleti megbeszélést folytatva egy-egy baráti társaság familiáris félhomályában.
...folytatás
kereső
folytatás..
Lehet tehát felháborodottan az EB döntését bírálni, a nagy magyar-nemzeti oldal rozzant vádjaira válaszként, mintegy bizonyítandó, hogy az ellenzék is magyar, s a magyar diákok érdekeiért kiáll, nehogy megint és újfent és naponta hatszázszor, hanem érjük el, hogy mostantól naponta csak ötszázkilencvenhétszer üvöltsék ránk leépült, szellem- és intellektus nélküli, ám remekül kifundált repetitív aljasságaikat, hogy ezek nem magyarok, hogy háttérhatalom, hogy dollárbaloldal, hogy idegen szív, idegen érdekek, s lehet önkéntesen, saját erőből vinni a kötelet a kivégzésre, az akasztás úgyis megtörténik, csak éppen vicces lesz, hogy ezek még a kivégző eszközökről is maguk gondoskodtak.
És persze most panaszkodnak az érintett egyetemek, de hiszen van is okuk a panaszra: várhatóan nehezebb idők következnek. És most jönnek a jogvédők, a diákok jogaira kényesek, meg a saját egyetemeik anyagi helyzetéért aggódók, a bátrak, a hősök, akik mernek ellenállni az EB döntésének. Hülye EB!
Csakhogy!
Amikor jól érzékelhetően nehezebb idők következtek, akkor feszes vigyázzállásban várták a nehezebb időket: a totálisan átlátszó, ócska és persze időzített bombaként robbanásveszélyes alapítványosdi végső aláírási ceremóniáihoz maguk készítették oda a székeket, az asztalt, terítővel, virágos vázával és Bíró László József nagyszerű találmányát, a golyóstollakat. Meg sem hallották a legnagyobbak beszédeit, a célt, hogy a tudományt és az oktatást mostantól a „nemzeti” eszme hassa át (hogy micsoda???) az „internacionalista-globalista” eszmeiséggel szemben (hogy micsoda ???), s nem zavart senkit sem közülük az intézményes garanciák hiánya, az átláthatatlanság, a velejéig korrupt rendszer újabb szárba szökkenése, hogy totálisan inkompetens emberek kerülnek az egyetemi alapítványokba, teljhatalommal,
...folytatás
kereső
... teljhatalommal, közvetlenül bekötve a kormányhoz, az államigazgatáshoz, a fideszes önkormányzatokhoz, a fideszes rokoni, baráti és csókos körökhöz, hogy az egyetemeknek ebbe beleszólásuk sem lehetett, nekik a kuss jutott, cserébe a Karmelitából kinevezettek élethosszig tartó funkcióhoz jutottak, igazi, hamisítatlan politikai komisszárokként, 1-1,5 milliós fizetéskiegészítéssel.
Ámen!
Ez senkit nem zavart. Közben mindenki arról beszélt, hogy ez a rohadt Európai Unió elfordítja a fejét, semmit sem tesz, tizenkét éve lélegeztetőgépen tartja az Orbán-rezsimet, pénzeli a maffiaállamot, meg német autóipar, meg olcsó munkaerő, meg rabszolgapiac, meg így, meg úgy. És Merkel! És ez mind igaz volt, sajnos teljes mértékben. Most meg történni látszik végre valami, igen, fáj, ahogy fáj a köröm alá behatoló tüske, de fáj annak eltávolítása is. Most mindenki a maga bibijét emeli az égnek, s jajkiáltások közepette obégatja: nem, ezt nem lehet, mert ez fáj, de nagyon! És a Fidesszel vállvetve azonnal fegyverbe a közös ellenség, az Európai Bizottság ellenében, ahol ezt a csúnyaságot voltak képesek megtenni. Velünk. Pedig nekünk lenne sok jó ötletünk: igaz, eddig ezekből egy sem jött be, s a tehenek vígan döglenek továbbra is.
S ahogy emlékeim szerint simán és ellenállás nélkül átmehetett az alapítványi forma messziről bűzlő pokoli bugyra, ugyanúgy nem emlékszem arra, hogy például a közoktatásban részt vevő tanárok és diákok tüntetésein, megmozdulásain oly nagyon képviseltették volna magukat az egyetemek, az oktatók és a hallgatók, s az erasmusos jogvédő harcosok. ...folytatás
kereső
"Pedig ott is a diákokról volt szó: oké, nem az Erasmus csereprogramjával külföldre utazókról, hanem „csak” azokról, akiknek jövője épp az általános iskolákban és a gimnáziumokban csesződik el véglegesen, akiket már az általános iskola első osztályában megfosztanak minden lehetőségtől a felzárkózásra, hogy ezzel egy életre esély és sors nélkülivé váljanak, akiket nem a nagy nemzetközi munkaerőpiacokon zajló versenyekre készítenek elő, tudásból, értelemből, korszerű felkészültségből, önálló, autonóm gondolkodásból, vitakészségből, hanem hittanból, erkölcstanból, testnevelésből és lojalitásból, leginkább a hazai cselédpiacot szem előtt tartva.
És akadnak, akik most azzal állnak elő, hogy minden jó lesz, minden szép lesz és példaértékű, mert megvan a megoldás: az alapítványi kuratóriumokból vonják vissza a minisztereket, államtitkárokat, kormánybiztosokat, polgármestereket, s ezzel minden hófehérré és átlátszóvá bír majd magasztosulni.
Hát egy nagy lófaszt!
Semmi sem magasztosul sehová, inkább még koszosabb, még büdösebb, még alpáribb lesz minden: hiszen ott maradnak azok, akik ezer szállal kötődnek a Fideszhez, nem miniszterek ők, de Lévai Anikó barátnői, a Tiborcz-tulajdonolta bank vezérigazgatói és így tovább, és így tovább, akik nagyon, de piszkosul, de marhára bizonyítani kívánnak, hisz bizonyítaniuk kell, ez a dolguk, ez a kötelességük, ezért kapják az obsitot, az egész még koszhadtabb lesz, de kényelmesen hátradőlhetünk, mert megoldottunk mindent, s nem csak az EU-t, de még magunkat is sikeresen átvertük!
Vivát!
...folytatás,,,,,,,,,,,,
kereső
...
És mi változott? Semmi. A mocsok megmaradt, a rendszer ugyanúgy átláthatatlan, változatlanul nincsenek összeférhetetlenségi szabályok, nincs egyetemi vétójog, nincsenek intézményes garanciák, az alapítványokban továbbra is élethossziglan üldögélhetnek a rendszer- párt- és kormányhű fidesznyikek, sub specie aeternitatis, a politikai idea változatlan, éljen és virágozzék a nemzeti eszméjű oktatás és tudomány, szemben az internacionalista-globalista eszmeiséggel, senkinek nem fáj semmi, ne is fájjon, arra érzékenyek vagyunk, mindenkinek a maga körömalja, egyre nagyobb a gyűlés, a furunkulus, sebaj, sose halunk meg, mit nekem te zordon, és az EB végre szokja meg és tanulja meg, milyen az a hamisítatlan, utánozhatatlan, sokszáz éves Magyar-vándor."

Gábor György
kereső
@sgl: Talán , ha elolvasnád a teljes irást...
kereső
@sgl: @sgl: Mit gondolsz miért épp. a dk-s hir alá raktam be Gábor György irását, de tényleg hozhattam volna Bruck Andrást is, vagy éppen Vásárhelyi Máriát.
kereső
@sgl: Siralmas , amit múvelnek- azért a dk-tól többet várnék...ezt már elmondtam a saját szavaimmal is, ami Gábor György irásának lényege, az Erasmus kapcsán. Én , önző módon csak annak örülök, hogy nem vagyok érintett - az unokám nem ebben a rendszerben tanul, Érdekesség, hogy egy egyházai fenntartású magán iskolában tanul, de ott is világnézetileg semleges oktatás folyik. Nincs hittan, nincs kötelező templomba járás, nincs "vasárnapi iskola", nem a templomban tartják a tanévnyitót. Ha nem igy tennének, az állam nem kötne velük szerződést az oktatásra. Pedig az ország katolikus, és vallásos, bár nincs az a bigottság mint nálunk, nem mérgezik a gyermekeket középkori dogmákkal.
kereső
@vacsi: Honnan te??? Mégis milyen pozicióban vannak a dl-sok???,
surdilloFUJT
@kereső: AZON KÍVÜL,HOGY FOLYAMATOSAN JELZI,APELLÁL,BEJELENT MIT TUDNA TENNI A DK ???EZZEL AZ ALJAS PÉNZÉHES,GAZEMBER ,AKASZTÓFÁRAVALÓ ORBÁNMAFFIÁVAL SZEMBEN???AKKOR AMIKOR AZ"" UN.ELLENZÉKI""PÁRTOCSKÁKNAK A LEGFONTOSABB A DK ÉS GYURCSÁNYÉK EKÉZÉSE,MOCSKOLÁSA!!!
surdilloFUJT
@vacsi: ENNYIRE HÜLYE,TÁJÉKOZATLAN FIDESSTROLL VAGY???
surdilloFUJT
@sgl: OLYAN IDIÓTA BAROM ,HAZUG TROLL VAGY,HOGY A HOLDRÓL IS LÁTSZIK!!!MIELŐTT VALAMIT ÁLLÍTASZ,ÉS MÉG VÁDLÓAN LE IS MERED IRNI,ELLENŐRZÉS NÉLKÜL!,NAGYFOKÚ ALJASSÁGOT FELTÉTELEZ RÓLAD,!!!
surdilloFUJT
@sgl: tettestárs vagy ""a lopásban""",mivel ezt be kellett volna jelentened a fidess rendőrségén!!!NAPIHÜLYE,HA EZ ,VAGY CSAK EGY BETÜ IGAZ LENNE,ÉS NEM FIDESS RÁGALOM,ORBÁN MÁR LECSUKATTA VOLNA GY.F-ET!!!ENNYIRE HÜLYE VAGY???
Nessy
Ha a fideszben ismernék a tisztesség fogalmát, lemondanának maguktól! Mikor ér rá pl. külügyérünk a kerge repkedésektől, és ragyogó üzletkötésektől kuratóriumi dolgokkal is foglalkozni! Vagy ott is csak vétózni jelenik meg? Mert a pénzét úgyis bankszámlára küldik.
Hazánk nagyjain kitört az "ide nekem az oroszlánt is!" szindróma! Ha nincs három "jól fizető állásuk" akkor nem tudnának mit kezdeni az üres óráikkal!
kereső
@sgl: Sokan nem tudják, hogy Magyarország aranytartaléka az antall kormány idején állt be a 3,5To-ás szintre, miután akkor értékesitették. Ennyi volt két évtizeden keresztül- mig 2019/2020-ban az mnb nagy mennyiségú aranyat vásárolt. Gyurcsány tehát nem tudott 60 to mnb-s aranyat Indonéziába "menekiteni"- fizikai képtelenséget még ő sem tud produkálni. A kép meg "demokratikus MÉM"-ek gyüjteménye, amely rátesz egy lapáttal a fideSS városi legendbe tartozó hazugságaira, melyek legtöbbje mindenféle tényt néllülöz. Az a nagyobb probléma, hogy ezen hazugságokat a demokratikus oldal nagy része is elhiszi.- fenntartások nélkül, Ify aztán nem csoda, hogy a 2004-2009 közötti 4,5 év, azonos a 2010 óta tartó országdúlással- ez a fideSS narrativa pontosan megfelel orbánék propagandájának, mert mint Mérő László mondta tegnap: "Orbánt el kéne zavarni, de nincs nála jobb". De van. Ott van Dobrev Klára- magasan jobb, és van "aprólékosan kidolgozott terve" az országkatasztrófa elháritására. Csakhát ugye a "pöcsök", meg az egók...
kereső
@kereső: A belpesti szdsz-es értelmiségról meg inkább semmit...
Jozefina
Íme egy része azoknak, akiknek le kellene mondaniuk:
Miskolci Egyetemet fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány: „ Az alapítvány válaszából kiderül, hogy Varga Judit kuratóriumi elnökként 1,4 millió forint juttatásban részesül, és eddig kéthavi tiszteletdíjat, azaz 2,8 millió forintot fizettek ki neki. Az alapítvány válaszából kiderül, hogy Varga Judit kuratóriumi elnökként 1,4 millió forint juttatásban részesül, és eddig kéthavi tiszteletdíjat, azaz 2,8 millió forintot fizettek ki neki. »

Varga Mihály pénzügyminiszter is Varga Judithoz hasonlóan a nyáron úgy döntött, hogy felveszi a kuratóriumi elnöki tiszteletdíjat a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítványtól

 Szijjártó Péter külügyminiszer havi bruttó 1,5 millió forintért tagja a győri egyetemet fenntartó vagyonkezelő alapítványnak

Tarlós István volt főpolgármester pedig egymillióért vezeti a felügyelőbizottságot

Dézsi Csaba győri polgármester vagyonnyilatkozatában leírta, hogy havi 1,5 millió forint tiszteletdíjat kap az egyetemi kurátorságáért. 

Debrecenben Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója, volt katasztrófavédelmi dandártábornok töltheti be a kuratórium elnöki tisztségét, a testület tagjai pedig Szilvássy Zoltán rektor, Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei elnöke, Balla György akadémikus, gyermekgyógyász, valamint Győry Kálmán akadémikus, a Debreceni Egyetem korábbi rektora lehet.

A Dunaújvárosi Egyetemen várhatóan Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter kerül a kuratórium élére; a testület tagja Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos, Palotás Béla, az intézmény professzor emeritusa, főiskolai tanár, Roósz András Széchenyi-díjas kohómérnök, a Miskolci Egyetem tanszékvezető professzora, valamint Pacsay-Tomassich Orsolya, a Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkár lesz.
A Pécsi Tudományegyetemen a...
Jozefina
A Pécsi Tudományegyetemen a következőképpen alakulhat a névsor: a kuratórium elnökének Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkárt javasolják, a testületbe Mikes Éva Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Pécs korábbi alpolgármestere, Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, Decsi István, az egyetem kancellárja és Rappai Gábor, az intézmény Közgazdaságtan és Ökonometria Intézetének intézetigazgatója kerülhet.
Szegeden Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem prorektora, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője vezetheti a kuratóriumot, amelynek további tagjai Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszter, a Fidesz EP-képviselője, Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató főorvosa, volt egészségügyi államtitkár, Hegedűs Éva, a Gránit Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint Lantos Csaba, a Lantos Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója és tulajdonosa lehetnek.
A Semmelweis Egyetemen Orbán Gábort, Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója javasolják elnöknek, a kuratórium tagjai pedig Merkely Béla rektor, Szócska Miklós, a Semmelweis intézetigazgatója, korábbi egészségügyi államtitkár, Gloviczki Péter, az egyesült államokbeli Mayo Klinika Érsebészeti Osztályának volt vezető professzora, egyetemi tanár, valamint Bedros J. Róbert, a Szent Imre Kórház főigazgatója, miniszterelnöki főtanácsadó lehet. 
A Budapesti Gazdasági Egyetemen a kuratórium élére Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. vezérigazgatója, miniszteri biztos kerülhet, emellett Jellinek Dániel, a Hungarian Real Estate Financing Kft. alapítója, Szécsényi Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója és Pintér Katalin, a Gerbeaud Gasztronómia Kft. ügyvezetője lehet a testület tagja. Az ötödik személy még kérdéses.
Úgy tudjuk, az Óbudai Egyetemen Varga Mihály pénzügyminiszter lehet kuratóriumi elnök, és a testületben foglalhat helyet Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Sinkó Ottó,...
Jozefina
Úgy tudjuk, az Óbudai Egyetemen Varga Mihály pénzügyminiszter lehet kuratóriumi elnök, és a testületben foglalhat helyet Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Sinkó Ottó, a Videoton vezérigazgatója, Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, valamint Drozdy Győző, a Telenor Magyarország vezérigazgató-helyettese. 
A Nyíregyházi Egyetemen a névsor információink szerint így alakul: kuratóriumi elnök Mészáros József, a Barankovics István Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Magyar Államkincstár korábbi elnöke. Kuratóriumi tagok: Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, Schanda Tamás, az ITM miniszterhelyettese, Bárány László, a Master Good Kft. tulajdonosa és Kovács Barnabás, a Széchenyi Egyetem Budapesti Innovációs és Képzési Központjának vezetője.
A Magyar Táncművészeti Egyetemen Kiss János Kossuth-díjas balettművészt, a Magyar Művészeti Akadémia alelnökét kérhetik fel a kuratórium elnöknek, és a testület tagjai Ifj. Harangozó Gyula, a Magyar Nemzeti Balett korábbi igazgatója, Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas táncművész, a Honvéd Együttes ügyvezetője, Bozsik Yvette, a Magyar Táncművészeti Egyetem tanszékvezető professzora, valamint Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház alapító igazgatója lehetnek.
A Testnevelési Egyetemen információink szerint egyelőre nem dőlt el, hogy ki kerülhet a kuratórium élére, a testület tagjai azonban már ismertek: Vida József, a Magyar Bankholding Zrt. vezérigazgatója, Mocsai Lajos rektor, Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke és Schmidt Ádám jogász, miniszterelnöki tanácsadó lehetnek. 
Az újonnan létrejövő, a szőlészettel-borászattal kiemelten foglalkozó Tokaj-Hegyalja Egyetemen a kuratórium elnöke Stumpf István, a modellváltások koordinálásával megbízott kormánybiztos, volt alkotmánybíró lehet, a testületbe pedig Wáberer György, a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Waberer's International Nyrt. korábbi társtulajdonosa, Sauska Krisztián, a Sauska Borászat alapítója, Molnár Péter, a Patrícius...
Jozefina
a Patrícius Borház birtokigazgatója, valamint Bolvári-Takács Gábor, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora kerülhet.
ómió
Sőt! A "régi szép idők" emlékére, talán még fel is akaszttatna!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.