Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztériumban tárgyalt Ivica Dačić szerb külügyminiszterrel kedden.

“Mindig öröm Szerbia külügyminiszterét fogadni Budapesten, de különösen így van ez most, amikor nem egyszerűen csak barátságról vagy stratégiai partnerségről van szó a két ország között, hanem sorsközösségben is vagyunk”

— kezdte sajtótájékoztatóját Szijjártó.

Szijjártó: "a magyarok és a szerbek saját bőrükön a lehető legsúlyosabb módon érzik a háború hatásait“

“Tekintettel arra, hogy az európai kontinens előtt álló két fontos biztonsági kihívás nagyon kevés országot sújt egyszerre, és ezen nagyon kevés országok közé a szerbek és mi magyarok is beletartozunk, ugyanis minket egyszerre sújtanak a háború és a migráció jelentette kihívások”

— állította a külügyi tárcavezető.

“A helyzet ugyanis az, hogy a szomszédság, illetve a közvetlen földrajzi közelség miatt, a háború biztonsági hatásai, és a szankciók gazdasági és energiabiztonsági hatásai, közvetlenül érintenek mindkettőnket, és a földrajzi elhelyezkedésünkből fakadóan a nyugat-balkáni migrációs útvonalon jelentkező egyre nagyobb migrációs nyomás is közvetlenül, fizikailag érinti mind a két országot”

— vélekedett a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó úgy véli,

“mi, magyarok és szerbek, szerbek és magyarok, a saját bőrünkön a lehető legsúlyosabb módon érezzük a háború hatásait“.

“Sokkal súlyosabb és sokkal közvetlenebb módon, mint azok, akik száz vagy ezer kilométerekre vannak innen. Mi itt élünk, ahol a háború és a migráció következményei egyszerre jelentkeznek, ezért mi mindketten abban vagyunk érdekeltek, hogy minél előbb béke legyen Ukrajnában”

— fűzte hozzá.

Szijjártó elmondta:

Magyarország energiabiztonságának záloga jelenleg Szerbiában van.

“És mi is segítünk – természetesen – a szerb barátainknak. Tavaly Magyarországon keresztül 438 millió köbméternyi földgázt vásároltak a szerbek. Készen állunk arra, hogy segítsünk Szerbia kőolajellátás-biztonságának megteremtésében, így egy Magyarországon keresztüli szárazföldi csővezetékes kőolajellátáshoz szükséges beruházások végrehajtására is készen állunk itt, Magyarországon, és megerősítettük azt a megállapodásunkat, amelynek értelmében öt éven belül, 2028-ra a két ország közötti villamosenergia-összeköttetés kapacitását megduplázzuk”

— magyarázta el.

Végezetül elmondta:

“a két ország közötti kereskedelmi forgalom a tavalyi esztendőben 75 százalékkal nőtt, hatalmas rekordot döntött és a gazdaságtörténetben valaha először elérte a 6 milliárd eurót“.

Forrás: hvg.hu

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Szíjrágó, a magyarok nem a háború, hanem a tolvaj főnököd balf@szkodásának a hatását szenvedik meg...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
balos
Remélem megérem,hogy karón rohad a feje a Budai vár falán a többi népirtó turul gecivel!
Nessy
Drága külügyérünk! A régió többi tagja hol él maga szerint? Ők miért nem "érzik"? Náluk miért olcsóbb az üzemanyag, miért jóval alacsonyabb az infláció sapka nélkül is?
Politikus hazudj, de rajt ne kapjanak! Magát hamarabb utol lehet érni, mint egy plüss kutyát!
simmering73
Ezen még ő is jót röhög (lásd kép)
gina
A magyar nép sajnos 12 éve érzi de nem a háború, hanem a ti (fidesz) és OV aljas tolvaj vérszivó hatását,, te beteg meleg szöcske
namihami
Azért félig volt a Szijjártó dumájában is igazság. A szerbek valóban nem az orbáni ""szakértelem"" kárvallottjai. Ez kizárólag nekünk jutott.
ómió
Pedig efftársiasan mindezt a Fideszre illik hazudni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.