Csak hogy ő is jól járjon végre.

Matolcsy fizetése a minimálbér-emeléssel 6,2 millió fölé emelkedettMTI/Szigetváry Zsolt

A Magyar Nemzeti Bank vezetőinek alapfizetését a jegybanktörvény tavaly év végi módosításával az Állami Számvevőszék elnökének fizetéséhez kötötték, ami a bruttó átlagkeresethez igazodik – emlékeztet a 24.hu. Ennek megfelelően ettől a hónaptól havonta 96-224 ezer forinttal nőtt az igazgatótanácsi, felügyelőbizottsági tisztségeik után járó díjazás.

A jegybank elnöke így az átlagbér tizenkétszeresét kapja, márciustól 6,2 millió forint fölötti összegre számíthat, a helyettesei pedig 5,6 millióra. 

Amíg az MNB-vezetők alapfizetését az átlagkeresethez igazították, a jegybanki tulajdonban lévő vállalkozásoknál vállalt tisztségeik után szerzett jövedelmeket a legtöbb esetben a mindenkori minimálbér határozza meg. 

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán született megállapodás értelmében 2023-ban a minimálbér 16 százalékkal, a garantált bérminimum 14 százalékkal emelkedett. A várható gazdasági folyamatok tükrében ez jelent reálbér-emelkedést, sőt inkább arra lehet számítani, hogy valamelyest veszíteni fognak értékükből e fizetések.

Ez a ténylegesen minimálbért keresők esetében biztosan okoz majd megélhetési problémát.

Ám azoknál, akiknek a juttatásait a minimálbér ötszörösében, hétszeresében határozzák meg – mint a jegybanki leányvállalatok igazgatóságainál, felügyelőbizottságainál – ez bizonyosan nem fog az életszínvonal jelentős romlásával járni.

Az MNB tíz vállalkozást sorol fel honlapján, melyekben tulajdonosként van jelen – e társaságok igazgatóságaiban, felügyelőbizottságaiban vállal szerepet több MNB-s vezető, köztük Kandrács Csaba és Virág Barnabás alelnök. A posztért díjazás is jár, melyet a minimálbér háromszorosában, ötszörösében, illetve hétszeresében határoznak meg. Ez tavaly, a bruttó 200 ezer forintos minimálbér mellett havi 600 ezer, 1 millió, illetve 1,4 millió forintot jelentett nekik cégenként – minthogy a jegybank munkatársai jellemzően több társaságban is részt vesznek az igazgatóság, illetve a felügyelőbizottság munkájában.

Mivel az MNB-leánycégeknél automatikusan követik a díjazások a minimálbér változását, januártól az igazgatósági és fb-tagságért már minimum 696 000 forintot kapnak havonta az érintettek, de lesz, akinek 1 160 000 forintra nő az innen szerzett jövedelme cégenként, akinek pedig a minimálbér hétszeresében állapítják meg a díját, annak 1 624 000 forintra. Tehát minimum 96 ezerrel, maximum 224 ezerrel nőhet a miminálbér-megállapodásnak hála a leánycégeknél tisztséget vállalók jövedelme. Akinek pedig több ilyen vállalkozásban van feladata, annál értelemszerűen sokszorozódik a növekmény.

Forrás: 24.hu

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nezelodo
Pedig mondhatták volna ennek kétkabátos kuszaszeműnek is, hogy majd akkor kap fizu emelést, ha a zunijó ad rá pénzt, mint ahogy a pedagógusoknak ígérték.
Levendula
Apám, ahogy ez itt ül mereven...a fotelben... lóg a nyakkendője... és néz... vajon lát is?

A testbeszédéből sokat ki lehet olvasni, és ez nem valami jó...
ómió
És ehhez még az ország aranytartalékát se kellett "efftársiasan" eltapsolnia!? Nem rossz!
balos
Ilyen kétlábon járó selejtekből 12db -1 tucat a fideSSben!Főleg a lufiért a nyakukon tartják őket ki az adónkból!
Jozefina
A minimálbér emelése kizárólag azoknak kedve, akiknek a fizetése a minimálbérhez van kötve!!! A minimálbér sokszorosát veszik fel havi fizetésként!!!??? Nekik nincs gond az inflációval!!!
propeller.hu/itthon/3893614-matolcsy-fizetese-minimalber-emelessel-2-millio-fole-emelkedett
justhpeter
Nem erről jutott eszembe ! A börtönbe is visz nyugdíjat a postás ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.