Pedig a köznevelésben a gyermekek, tanulók tanuláshoz való joga az első.

Belügyminisztérium: a tanárok „politikai célú és nem törvényes” sztrájkja sérti a gyerekek jogaitPSZ/Facebook

A köznevelésben a gyermekek, tanulók tanuláshoz való joga az első. Minden gyermeknek joga van ahhoz, hogy a köznevelési intézményben megkapja a törvények által előírt oktatást, nevelést – közölte a Belügyminisztérium csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben úgy fogalmaztak: az állam feladata, hogy a gyermekek tanuláshoz való jogát érvényesítse és biztosítsa az oktatás-nevelés zavartalanságát.

Magyarországon a jogszerűen tervezett és végrehajtott – előre bejelentett, elégséges szolgáltatást biztosító – sztrájk és a munkaidőn kívül szervezett demonstráció a véleménynyilvánítás elfogadott, következmények nélküli formái – hangsúlyozták.

Hozzátették: egyes köznevelési intézményekben azonban jelenséggé vált a politikai célú és nem törvényesen szervezett munkabeszüntetés, amely a gyermekek tanuláshoz való jogát sérti.

Az a közalkalmazott (pedagógus), aki a véleménynyilvánítás törvénytelen formáját választja, a rendkívüli felmentésének alapját teremti meg – hívták fel a figyelmet a közleményben. A munkáltató a jelenleg hatályos jogszabály alapján is rendkívüli felmondásra jogosult abban az esetben, ha a pedagógus kötelezettségét szándékosan vagy jelentős mértékben megszegi.

Azt írták:

a rendeletmódosítás nagyobb mozgásteret teremt a munkáltató számára a köznevelési intézmények zavartalan működése, a gyermekek oktatásának biztosítása érdekében.

A módosítás az eddiginél több időt és mérlegelési lehetőséget ad a munkáltató számára a rendkívüli felmondásra, illetve arra, hogy annak gyakorlásától eltekintsen – emelték ki. Ez azt jelenti, hogy a munkáltató dönthet úgy is, hogy az oktatás zavartalansága érdekében nem azonnal él a rendkívüli felmondással, vagy akár nem is él vele.

Jelezték: "a módosítás egyben a munkavállalónak is lehetőséget ad arra, hogy a tanév végéig tanítsa a rá bízott gyerekeket".

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
@jáger laszló: Ja ígéretet kaptak a tanárok, ahogy annak idején a MANYUP károsultaknak, és minden munkavállalónak egyéni nyugdíjszámlát ígértek. A legutóbbi választáskor meg ötödárú gáz ígéretével hülyítetteék az arra fogékony választóikat. A közte lévő időben bedig számtalan, a józan ész által röhejesnek tartott ígérettel kábították a polgárokat, és válogatott baromságokkal tartották rettegésben a hülyéket.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Hát, akkor, tessék tenni a bolsi felforgatás ellen!
nezelodo
"Németországban a pedagógusoknak nincs sztrájkjoga."
Gondolom nem is olyan a bérezésük mint nálunk. Ha pedig annyira a gyerekek érdekeit tartja a kormányunk szem előtt, megérdemelne az a sok gyerek, akit a tanároktól kell megvédeni, egy hozzáértő oktatási minisztert is, mint ahogy azok az állampolgárok is, akiknek az egészségéért olyannyira aggódik a vezér, egy hozzáértő eü. minisztert is megérdemelnének. A finanszírozásban pedig legalább annyi pénzt és figyelmet, mint amennyi a focira megy el, hiába.
Gondolom a sztrájkoló tanárokat pedig azért rúgják ki, hogy megvédjék tőlük, (meg a használható tudástól), a gyerekeket.
Azt gyanitom, mély nyomot hagyhatott a főfő döntéshozóban az alapiskolában eltöltött nem túl sikeres nyolc éve, ami alatt végighaknizta a Váli-völgy általános iskoláit.
teuton
@Maccska: Herelt kandur, analfabeta vagy! A forditasban az all "közalkalmazott"! Ez nemetül Beamter/Beamtin. DE!!! Nemetorszagban az allami alkalmazottak (rendörök, tüzoltok, orvosok, apolok, tanarok, hivatali, allami, önkörmanyzati dolgozok, birok, allamügyeszek, stb.) nagy resze nem közalkalmazott, hanem csak szerzödeses! Tehat nekik joguk van sztrajkolni es sztrajkolnak is, ha a (szak)szervezeteik es munkaadok nem tudnak pl. beremelesekröl megallapodni!!! Mert a bereiket nem az allam irja elö, mint Abszurdisztanban. Azonkivül csak mellekesen jegyzem meg, hogy egy KEZDÖ tanar 2000 euro nettot kap, ugyanugy Franciaorszagban is! MOon mennyit??? Tudom, nem tudod elolvasni es ertelmezni, mert analfabeta vagy...
teuton
@nezelodo: Leitam alant, milyen a berezesük, a kezdö tanarok 2000 euro nettot kapnak. Azonkivül figyelembe kell venni, hogy csak a KÖZalkalmazottak nem sztrajkolhatnak, de az allami alkalmazottak (tanarok is!) nagy resze nem közalkalmazott, hanem csak szerzödeses! A közalkalmazottaknak viszont ellentetelkent a sztrajkjogert nem kell a nyugdijpenztarba fizetniük es nem lehet nekik felmondani, csak ha büntetöjogi ügybe keverednek...
nezelodo
@teuton: tegnap 20:39. Jaj, hát az ilyen apróságot a hazai Göbbels-művek nem tesz közhírré, sunyi, hazug, félrevezető a kommunikációjuk, de sajnos hatásos. Már-már azok is elhiszik, akiknek módja lenne tájékozódni, de a nyájhoz tartozás nem teszi kíváncsivá őket.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.