A Szegedi Hőszolgáltató Kft. a múlt év végének enyhe időjárása miatt 190 milliós kötbért fizet az állami energiakereskedőnek, mert kevesebb gázt fogyasztott az előre tervezettnél. Erről az abszurd helyzetről a Telex számolt be.

Kevesebb gázt égetett el, büntetést kell fizetnie a szegedi távfűtőnek

A Szetáv ebben a fűtési szezonban állna át a geotermikus energia nagyobb arányú használatára, ami harmadába kerülne a gáz árának, de inkább a gázt is égetik, mert az MVM a kisebb mennyiségű havi gázfogyasztást pénzbüntetéssel sújtja.

A lap szerint a Szetáv majdnem 28 ezer lakást és 500 intézményt hővel és meleg vízzel ellátó távfűtőrendszert üzemeltet. Korábban évente 26-28 millió köbméter gázt égettek el, ez pedig 50-60 ezer tonna szén-dioxid kibocsátásával járt. A termálvíz hőenergiája a legjobb esetben, átlagos téli hőmérsékleteknél a szükségletek mintegy felét fedezheti, de ha nagyon hideg lenne a tél, akkor a gázkazánokat is be kellene kapcsolni a távfűtés és a meleg víz szolgáltatásához.

A Szetáv fogyasztása ebben a fűtési szezonban amiatt is kevésbé tervezhető, mert sokan használnak kevesebb hőenergiát a korábbinál, illetve egyes szegedi intézményeket zárva tartanak a télen.

A kormány az önkormányzatoknál 25 százalékos megtakarítást rendelt el az energia felhasználásában, ezért Szeged önkormányzata januártól márciusig zárlatot, ezzel együtt sokkal alacsonyabb hőfokú fűtést rendelt el a nagyobb intézményei többségében, mint például a Móra Ferenc Múzeumban és a Szegedi Nemzeti Színházban is.

Az MVM Zrt. állami energiacég némi alul-, vagy túlfogyasztást megenged ugyan a lekötött gázmennyiséghez képest, de a nagyobb mértékűt már bünteti.

Kóbor Balázs, a Szetáv ügyvezetője a Telexnek elmondta, hogy

január első 12 napján 6 fokkal volt magasabb a hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál, ami azt jelenti, hogy ebben a hónapban is sokkal kevesebb lesz a gázfogyasztásuk, azaz újabb kötbérre számíthatnak.

Forrás: Telex

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Biztos, hogy normális országban élünk???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Maccska
@Toller Béla: perelni bármiért lehet.Például vis major helyzetre tekintettel.
Itt azt is látni kell hogy két cég van.Mindkettőnek vannak érdekei.Gázt is több cégtől lehet venni.Egy szerződés az szerződés.Szerintem sem lehetetlen vállalkozás a per.
Alapesetben a kötbért ilyen esetekre találták ki és az egész világon így működik.
Vis majorra hivatkozva lehet tárgyalni.
Ha az MVM szó nélkül elengedi a kötbért,akkor meg azért hőböröghetne bárki.Jogosan.
Maccska
@jáger laszló: nem fér bele.Ez nem a piaci kofák szintje.
Ha az állami MVM eltekintene például a Mercedes gyár kötbérezésétől akkor arra az esetre is lehetne ám egy orbánozós cikket írni.
Ha van egy szerződés akkor azt vagy be kell tartani vagy nem kell aláírni.
Ha van vis major helyzet akkor lehet tárgyalni.Ez a normális eljárás.

Aki meg ilyen cikket ír,az kérdezze meg a másik felet is.
justhpeter
@Maccska: Jó lenne, ha a törvények, szerződések és más komoly dolgokkal kapcsolatban nem nyilatkoznál, hiszen a talpadtól a fejed búbjáig O1G híve vagy. Akkor is, amikor a kormány arra bíztat, hogy legyen inkább 17fok a lakásban csak takarékosan fűtsek és akkor is amikor a takarékosokat kötbérezik. Ronda dolog ez, de ez a te dolgod. Azt mikor fogják kötbérezni, amikor hülyének néztek mindenkit ? Az egyetlen reménye a normális embereknek, hogy a kormány sikeresen megy tovább ezen az úton egészen a gazdasági ellehetetlenülés pillanatáig.
Sámannus
Bugris faszkalapok putyint szopják.
Clavigo
Itt kell élned,,hogy ezt elhidd...
Shikari
Gáz és égetés egy címben érzékenységet sérthet! :-))))))))))))))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.