A Szegedi Hőszolgáltató Kft. a múlt év végének enyhe időjárása miatt 190 milliós kötbért fizet az állami energiakereskedőnek, mert kevesebb gázt fogyasztott az előre tervezettnél. Erről az abszurd helyzetről a Telex számolt be.

Kevesebb gázt égetett el, büntetést kell fizetnie a szegedi távfűtőnek

A Szetáv ebben a fűtési szezonban állna át a geotermikus energia nagyobb arányú használatára, ami harmadába kerülne a gáz árának, de inkább a gázt is égetik, mert az MVM a kisebb mennyiségű havi gázfogyasztást pénzbüntetéssel sújtja.

A lap szerint a Szetáv majdnem 28 ezer lakást és 500 intézményt hővel és meleg vízzel ellátó távfűtőrendszert üzemeltet. Korábban évente 26-28 millió köbméter gázt égettek el, ez pedig 50-60 ezer tonna szén-dioxid kibocsátásával járt. A termálvíz hőenergiája a legjobb esetben, átlagos téli hőmérsékleteknél a szükségletek mintegy felét fedezheti, de ha nagyon hideg lenne a tél, akkor a gázkazánokat is be kellene kapcsolni a távfűtés és a meleg víz szolgáltatásához.

A Szetáv fogyasztása ebben a fűtési szezonban amiatt is kevésbé tervezhető, mert sokan használnak kevesebb hőenergiát a korábbinál, illetve egyes szegedi intézményeket zárva tartanak a télen.

A kormány az önkormányzatoknál 25 százalékos megtakarítást rendelt el az energia felhasználásában, ezért Szeged önkormányzata januártól márciusig zárlatot, ezzel együtt sokkal alacsonyabb hőfokú fűtést rendelt el a nagyobb intézményei többségében, mint például a Móra Ferenc Múzeumban és a Szegedi Nemzeti Színházban is.

Az MVM Zrt. állami energiacég némi alul-, vagy túlfogyasztást megenged ugyan a lekötött gázmennyiséghez képest, de a nagyobb mértékűt már bünteti.

Kóbor Balázs, a Szetáv ügyvezetője a Telexnek elmondta, hogy

január első 12 napján 6 fokkal volt magasabb a hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál, ami azt jelenti, hogy ebben a hónapban is sokkal kevesebb lesz a gázfogyasztásuk, azaz újabb kötbérre számíthatnak.

Forrás: Telex

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Most akkor kell takarékoskodni, vagy nem? Aki takarékos, kevesebb gázt használ, azt megbüntetik! Ez is olyan, mint amikor olcsó a nyersolaj a piacon, akkor megemelik az üzemanyagárában lévő adót!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
Most akkor kell takarékoskodni, vagy nem? Aki takarékos, kevesebb gázt használ, azt megbüntetik! Ez is olyan, mint amikor olcsó a nyersolaj a piacon, akkor megemelik az üzemanyagárában lévő adót!
Maxipocak
Elsőre azt hittem hogy vicc. Aztánaz MVM ha eladja a megspórolt gázt, kifizeti a szegedieknek? Ez a cég nem állami vállalat? Pároslábbal rúgnám ki az összes gennyládát fb tagokkal együtt.
human
@Maxipocak: Napokban hívott az MVM next a rendkívül kedvező ajánlatával. Megmondtam a hölgynek, hogy nem kívánok több sarcot fizetni Mészrosnak a szükségesnél.
jáger laszló
Hát így számol 1 keménypöcsű víz-and gázvezeték szerelő!!
Valamiből élni kell jeligére...
csak ennyi
barátilag
J.L.
justhpeter
@Horizont: Biztos, hogy NEM normális országban élünk !!!
paperboy
@Horizont: Biztos... ha nem élne rajta/benne ember, akkor biztos.
Értelmezés: Az ország normális (kies, szép, szabad), csak a benne élő emberek nem - a benne élő emberek kietlenné és pusztává - tájidegenné - tették :(
Jozefina
Kötbért kell fizetni azért, mert kevesebb gázt égetnek el??? Ezek teljesen idióták!!!
Ez olyan, mintha a kereskedőket megbüntetnék, mert kevés farhátat értékesítettek!!
Ezek fordítva vannak bekötve??? Újabb fideszes rémálom!!!??
izéke
Valahogy nem reagálnak erre a fideszjuhok...a lényeg,hogy a cég,(aki mészárosé,aki orbáné) jól járjon és dőljön a pénz
Qqberci
"Mindegy, hogy miért, de fizess!"

Orbanisztán jobban teljesít,,,
Qqberci
@Maccska: Maccska, te nagyonhülye! Szerinted a gázt az MVM tárolta, hogy kéznél legyen? Mert ha nem, akkor a tárolóból ők is kevesebbet vettek ki. Kinek vizet kötbért?...
paperboy
@Maccska: Tehát akkor járt volna el jól a vevő, ha csak úgy elégeti a világba a magrendelt mennyiséget, senkinek nem használva, csak terhelve a környezetet.
Emlékszel még az óceánba öntött tejre?

Kijavítanálak, ha nem zavar (ha zavar, akkor is):

Hogy a hozzád hasonló prolik is megértsék!
Van két cég. Egyik a szállító, másik a vevő. A vevő megrendel x mennyiséget.
A szállító ennek tudatában vásárol valahonnan. Ha a vevő teljesen mindegy milyen okból nem kéri mégsem, akkor a szállítónak ebből kára származik. Ezért van a kötbér.

Ez van, idióták. Ennyi eszetek sincs, csak fideszezni tudtok. Ezért vagytok a béka segge alatt!!

A különbség nüánsznyi, de erősíti a néplelket. (Rozi néni áldjon meg tetégedet!)

Hallgassunk zenét...

Biily Ocean: www.youtube.com/watch?v=-n3sUWR4FV4
Toller Béla
Látványosan perre kellene menni ezzel a kurvasággal ! Az állam hívott fel mindenkit takarékosságra, a kisebb fogyasztás nem eredményezhet szerződésszegést ! Vannak tárolók, van kapacitás. A kényszer-szerződések egyébként sem kötelezőek, ha akkor nem vett számításba rugalmasságot, akkor azt most kel lkikényszeríteni ! Csak ne legyen nyulak az urak ! 190 milláért már lehet ügyvédet fogadni !
Toller Béla
@Maccska: Vazze, a takarékosság nemzeti ügy, a szolgáltató sem vonhatja ki magát alóla ! Egy kurva beruházást tudnak kiemelten kezelni, a takarékosságot meg nem ? Bizony perelni kellene, és nem minden esély nélkül ! A magyar szolgáltató mégsem az orosz medve ! Majd eladja az államnak a megspórolt gázt (ha ugyan megveszi tőle előzőleg)!
jáger laszló
Kedves Rikkancs
Azért annyi nagyvonalúság elvárható lenne az eladótól hogy megkérdezze a vevőt,hogyha nem tart igényt az árúra
akkor értékesítheti-e!!!
Ez talán még belefér a jó erkölcsbe netalántán!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Yeromos
@Nessy: i
Ez csak rész igazság, nem azért büntetik mert keveset fogyaszt, hanem azért mert az általa lekötött és a kereskedő által a tőzsdén szintén lekötött mennyiséget nem veszi át. Az energia piac így működik. Az általa aláírt szerződésben van egy minimum és egy maximum mennyiség ami között fogyaszthat, ha ebbe nem fér bele az plusz költséggel jár. Kb 30 éve így működik. És még az is hozzá tartozik, hogy a lekötött de fel nem használt mennyiséget szabadon értékesíthető. A cikk egy jó erős csúsztatás.
justhpeter
@Maccska: Jó lenne, ha a törvények, szerződések és más komoly dolgokkal kapcsolatban nem nyilatkoznál, hiszen a talpadtól a fejed búbjáig O1G híve vagy. Akkor is, amikor a kormány arra bíztat, hogy legyen inkább 17fok a lakásban csak takarékosan fűtsek és akkor is amikor a takarékosokat kötbérezik. Ronda dolog ez, de ez a te dolgod. Azt mikor fogják kötbérezni, amikor hülyének néztek mindenkit ? Az egyetlen reménye a normális embereknek, hogy a kormány sikeresen megy tovább ezen az úton egészen a gazdasági ellehetetlenülés pillanatáig.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.