Az infláció megette az idei évre szánt 5 százalékos béremelést.

A Napi.hu információi szerint napokon belül elkezdődnek a tárgyalások az állami közszolgáltató vállalatoknál az idei fizetésekről, mivel az infláció miatt már régóta napirenden van ezen cégeknél az érvényben lévő bérmegállapodások felülvizsgálata. 

15-17 százalékos béremelésről tárgyalnak az állami cégeknél

Fotó: Illusztráció/Facebook/Magyar Posta

Az állami közszolgáltató cégek közé a MÁV, a Volánbusz, a Magyar Posta, és az állami közműszektor vállalatai tartoznak. Pár napja jelent meg a hír, hogy ebben a szektorban közel 200 ezren várnak a bérük legalább az infláció mértékét követő rendezésére. 

Az elképzelések szerint legalább 15-16 százalékkal emelkedhet 2023-tól a bérük az ezen cégeknél dolgozóknak a korábban tervezett 5 százalék helyett. Ráadásul a napi.hu információi szerint a szakszervezetek, a kormány és a vállalatvezetők a gyors egyezségre törekednek, így a lap szerint "szinte borítékolható", hogy már a januári fizetésekben is megjelenik a vártánál nagyobb béremelés.

A tárgyalásokat a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumán (KVKF) folytatják le, amely az állami cégek országos érdekegyeztető fóruma. A kormány képviseletében Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium miniszter-helyettese tárgyal a 2021-ben aláírt, három évre szóló bérmegállapodás korrekciójáról.

A cikk szerint a KVKF keretében zajló egyeztetés után a tárgyalások az állami vállalatokat tömörítő Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége (Stratosz) és a munkavállalói érdekképviseletek között fognak folytatódni.

"Az új feltételekkel életbe lépő béralku aláírását követően ugyanakkor már helyben kell folytatniuk az egyes cégeknél a konkrét, munkakörökre szabott bérintézkedésekről szóló tárgyalásokat a szakszervezeteknek. A folyamat még ebben a hónapban lezárulhat. (...) Az állami cégeknél régóta téma a 2021-ben megkötött, 2021-re, 2022-re és 2023-ra összesen 15 százalékos alapbérfejlesztést tartalmazó bérmegállapodás újratárgyalása"

– olvasható a cikkben, amely szerint idén a három évre szóló bérmegállapodás értelmében csak 5 százalékkal nőtt volna az állami cégek munkavállalóinak bére, viszont az elszálló infláció és áremelkedések miatt a dolgozók bérének vásárlóereje jelentősen visszaesne, ha nem lenne korrekció a korábbi bérmegállapodásnál.

A cikk szerint a MÁV-nál és a Volánnál a minimálbér és a garantált bérminimum összegéért dolgozók száma nem jelentős, viszont a Postánál a munkavállalók nagy része a bérminimum emelése miatt 14 százalékkal magasabb alapbért kap januártól, ami viszont bérfeszültséget okoz. 

A Napi.hu kitért rá, hogy a hároméves megállapodás 2021-es aláírását már akkor sem támogatta több szakszervezet. 

A szakszervezetek most 15-17 százalék közötti béremelést várnak, de konkrét ígéretek még nem hangoztak el. Az állami szférában dolgozók bére nem maradhat el az önkormányzati szektorban adott bérektől, vagy a versenyszférában adott bérektől, mert ha ilyen helyzet lépne fel, az munkaerő-elvándorlással járna, ami pedig veszélybe sodorhatná az állami közszolgáltatásokat.

"Az állami vállalatok nyitottak a bérkorrekcióra, ugyanakkor a saját költségvetésükből ezeket az emeléseket nem tudják kigazdálkodni, a kormánynak mindenképpen forrásokat kell biztosítania a költségvetésből a nagyobb bértömegre és a minimálbér-emelések miatt kialakuló bértorlódások kezelésére. A fizetések rendezésére egyébként a szakszervezetek szerint mindegyik fél nyitottnak bizonyul 2023-ban"

– olvasható a cikkben.

Forrás: napi.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Akkor, nem lesz egyhavi bérlenyulás, Böszme módra!? Hát, ez így nem efftársi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.