Ebből hatszor még a 2022-es büdzsé életbe lépése előtt nyúltak bele a költségvetési számokba. 

A hvg.hu cikke szerint bár 2021-ben 85 alkalommal írta át év közben a kormány a költségvetést egy-egy rendelettel, 2022-ben ennél visszafogottabbnak mutatkoztak: "csak" 60 olyan Magyar Közlöny jelent meg, melyben megjelent olyan határozat, amely a költségvetés megváltoztatásáról szólt. 

Hatvanszor nyúlt bele a tavalyi költségvetésbe a kormány

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Ebből a 60-ból azonban hat még 2021-ben jött ki, vagyis már azelőtt megváltoztatták a 2022-es költségvetést, hogy az egyáltalán hatályba lépett volna. A maradék 54 határozat 2022-ben lett kiadva, vagyis átlagosan 6 nap 18 óránként nyúlt hozzá a büdzséhez tavaly a kormány. A 60 határozatban összesen 2693 milliárd forint átcsoportosításáról rendelkeztek a költségvetésen belül, a lap szerint tehát a 2022-es büdzsé 28 546 milliárd forintos kiadási főösszegének majdnem a tizedét mozgatták rendeletekkel év közben. 

A lap szerint amiatt, hogy a tavalyi költségvetéshez 60-szor nyúltak hozzá, eléggé átláthatatlan lett, hogy hova is kerültek át az összegek (mivel a Pénzügyminisztérium honlapján nincs táblázat, amely követi a változásokat, hanem a Magyar Közlöny online verzióit kell letöltölgetni és kibogarászni, hogy mi hova került).

A hvg.hu cikke szerint a legkisebb összeg, ami miatt módosítani kellett a 2022-es büdzsét, az egy 6275 forintos tétel volt (november 30-án ennyit vettek ki a Gazdaság-újraindítási Alapból, hogy a Kulturális és Innovációs Minisztérium kincstári díjakat tudjon befizetni). Összesen négy darab 100 ezer forint alatti tétel volt az összes költségvetésmódosításban, ebből három kincstári díj volt, a negyedik pedig az egyetemeknek tavaly szeptemberben juttatott plusz 91 ezer forint.

Öt alkalommal viszont egyetlen célra 100 milliárd forintnál is nagyobb összeget csoportosítottak át tavaly, ebből háromszor a Rezsivédelmi Alapból vettek ki pénzeket, melyeket aztán a távhőszolgáltatók kompenzálására és "rezsivédelmi szolgáltatás ellentételezésével kapcsolatos kiadásokra" csoportosítottak át. Ez tavaly októberben 157, novemberben 148, decemberben 143 milliárd forintot jelentett. Ezek mellett márciusban a nemzeti vagyonért felelős miniszter alá tartozó cégeknek adtak 136 milliárd forintot, októberben pedig az alapítványokba kiszervezett felsőoktatási intézmények támogatására csoportosítottak át 123 milliárd forintot – mindkettőt a Gazdaság-újraindítási Alapból fedezték.

A cikk szerint a legnagyobb összeget október 5-én mozgatták át a büdzsé egyik részéről a másikra: aznap 275 milliárd forint átcsoportosításáról született határozat.

A 2022-es tavaszi országgyűlési választás előtt különösen aktív volt a kormány a hvg.hu szerint: "február 28-a után márciusban 2-án, 3-án, 5-én, 7-én, 8-án és 10-én is átírták a költségvetést, majd jött egy kis szünet, de utána március 21-én, 22-én, 23-án, 28-án és 30-án is belenyúltak.

Április 5-én, a választás után két nappal még belenyúltak, utána viszont legközelebb csak május 25-én, amikor megalakult az új kormány – ez volt a leghosszabb időszak az év közben, amikor nem bolygatták meg a költségvetést.

A lap szerint minisztériumi szinten tavaly nagy mozgások voltak: a Pénzügyminisztérium év közben 53,9 milliárd forintot kapott, viszont 88,1 milliárd forintot elvettek tőlük. Viszont ezen utóbbi összegből 86,2 milliárd forint a rendkívüli kormányzati intézkedések kerete volt, vagyis nem lett ennyivel szegényebb a PM büdzséje. 

Az Innovációs és Tachnológiai Minisztérium, melynek aztán Technológiai és Ipari Minisztérium lett a neve, tavaly 504 milliárd forint pluszt kapott az átcsoportosításoknak köszönhetően, de ebből az összegből 428 milliárd forintot kellett energiaügyekkel kapcsolatos támogatásként kiosztaniuk. Ebből rezsivédelemre 305 milliárd forint ment el, a távhőszolgáltatók kompenzációjára 83 milliárd ment el, a közlekedési programokra 53 milliárd, "kormányzati szakpolitikák" támogatására pedig 14,9 milliárd lett fordítva.

Az Energiaügyi Minisztérium 348 milliárd forintos pluszt kapott, miután megszűnt a TIM, és ők oszthatták ki a Rezsivédelmi Alap pénzeit: 225 milliárd ment a távhőszolgáltatóknak, 71 milliárd forint más kompenzációkra.

A további minisztériumoknak szóló átcsoportosításokról a hvg.hu cikkében olvashatnak.

Forrás: hvg.hu

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Alfa
ez az orbán egy rendkivűl alja korrupt gerinctelen zsivány keresztény-fasiszta ...
a módosítások célja a saját család lopásának, és a putyin háborújának a támogatása volt
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Jozefina
Pontosan ilyen és hasonló dolgokért teljesen megbízhatatlan és hiteltelen Orbán!!!??
ómió
Az efftársak anno "belenyulás" nélkül is szétlopták!
Dr. Proktor
@ómió: Nem anno hanem most!
Efftársaid...
ómió
@Dr. Proktor: Így kell hazudnotok, bolsiék agyi rokkantja!? Akkor, ezért zártatok be anno iskolákat, kórházakat, vasútvonalakat, mert a rájuk valót "most" lopták szét!? Minden bolsi elmebeteg "így látja", vagy csak te vagy a "kiválasztott"!? És még a magadéi, az efftársak felismerésére is képtelen vagy, őket is másokra kell hazudnotok!? Igényelj magadnak donor kutyaagyat - az mindig képes az övéi felismerésére!
Dr. Proktor
@ómió: Ne éágesd magad ilyen baromságokkal...
Még azt hiszik hogy zakkant vagy!
ómió
@Dr. Proktor: Mi van, gyagyás!? Semmi cáfolat, csak "zakkantozás"!? Csak nem találva érzed a tetübolsi fajtádat?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.