Megkérdezi a költségvetési és az innovációért és oktatásért is felelős uniós biztosokat, hogy mi is történt.

Az atv.hu értesülése szerint január 25-én és 26-án Brüsszelben fog tárgyalni Navracsics Tibor európai uniós forrásokért is felelős miniszter Johannes Hahn költségvetési és Mariya Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős uniós biztosokkal az úgynevezett Erasmus-ügyről.

ATV: Navracsics január végén Brüsszelben tárgyal az Erasmus-ügyről

Fotó: Facebook/Navracsics Tibor

Az ügy lényege, hogy az EU-s szervek ideiglenesen kizárnák azokat a magyar egyetemeket a felsőoktatási hallgatói és oktatói együttműködésekből (és így uniós forrásösszegekből), melyek úgynevezett alapítványi fenntartásba kerültek át, és amely alapítványok kuratóriumaiban magasrangú politikusok ülnek, mivel az uniós szervek szerint ez összeférhetetlenségi problémákat vet fel, és korrupciós kockázatokat rejt. Az ügy 21 magyar felsőoktatási intézményt érint.

A lap úgy értesült kormányzati forrásokból, hogy Navracsics Tibor arról is szeretne tájékoztatást kapni az uniós biztosoktól, hogy pontosan mely területek, és "kik esetén" kell adott esetben még az Erasmus-ügyhöz hasonlatos "retorzióktól" tartani.

Az Erasmus-ügy kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken beszélt a közrádióban a szokásos péntek reggeli interjúban, és ott azt állította, hogy amennyiben a magyar kormány nem tud az uniós szervekkel kiegyezni, akkor a magyar költségvetésből fogják állni a fiatalok ösztöndíját. A miniszterelnök az atv.hu cikke szerint egyértelműen utalt arra a rádióban, hogy "Brüsszel bosszúja" az egész ügy. Múlt csütörtökön a Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter pedig arról beszélt, hogy amennyiben lett volna olyan kérés, hogy a magasrangú politikusok kerüljenek ki az egyetemek kuratóriumaiból, akkor azt a magyar kormány megtette volna, de Gulyás állítása szerint ilyen kérést nem kaptak. A lap viszont úgy tudja, hogy erről már novemberben és decemberben is érkezett jelzés az EU felől, hogy ezt nem tartják jónak.

"Forrásaink szerint a jövő héten Brüsszelben Navracsics Tibor tárgyalásainak középpontjában az Erasmus és a Horizont programok állnak – a Bizottság konkrét elvárásainak a hivatalos tisztázása. Ugyanakkor, mint egy kormányközeli forrásunk fogalmazott, Navracsics szeretne a tárgyalásai során tájékozódni és világosan látni arról is, hogy a Bizottság részéről van-e még valamilyen elvárás -“lista”, hogy az egyetemi hallgatókon, fiatalokon túlmenően “kiket és milyen retorziók” érhetnek – adott esetben – az Erasmushoz hasonlóan"

– olvasható a cikkben.

A lap beszámolt a Navracsics Tibor által az uniós biztosoknak írt levélről is, amelyben a magyar miniszter azt fejtegette, hogy a Bizottság lépései sértik az EU Alapjogi chartjának 13. pontját, mert programokat, kutatásokat és képzéseket lehetetlenítenek el.

Forrás: atv.hu

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Akkor már biztos jön a pénz. Ugye!?!
Ahogy eddig is, ha bejelentette. Miért lenne éppen most másként!?!?!?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Dr. Proktor
@ómió: Visszaadhatnád a "Munkás Paraszt Hatalomért" emlékérmedet és leadhatnád a pufajkádat...
ómió
@Dr. Proktor: Merthogy te már úgy tettél, bolsiék idiótája!? Kár, hogy a "mögöttes tartalom" máig is a lényeged! Nekem "ilyenjeim" sosem voltak, még, ha rám hazudnád se!
Dr. Proktor
@ómió: Tévedsz, te hazudsz rám mindent...
... de tovább már nem etetlek!
ómió
@Dr. Proktor: Mint "jó bolsi", rám hazudva azt emlegeted, amit tettél, miközben a veres csillag is kiáll belőled és még te mutogatsz hazugot!? Mit mondjak: "efftársi"!
Dr. Proktor
@ómió: Te mondod hogy hazudok?
Tipikus fideszes vagy aki a saját szarát másra próbálja kenni...
ómió
@Dr. Proktor: Régi igazság: amit a tetvesbolsi (szóval, a fajtád) tesz, azt azonnal a másikra hazudja!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.