Néhány 10 ezres köztartozások miatt 2,5 milliós támogatásokat kezdett visszakövetelni a magyar állam olyan nagycsaládosoktól, akik a 2019-ben indult autóvásárlási programban kapták a támogatást.

Reagált a Magyar Államkincstár arra, hogy nagycsaládosok pár tízezres tartozásai miatt 2,5 milliós régi támogatásokat követel vissza az állam

MTI Fotó: Soós Lajos

A Magyar Államkincstár közleményben reagált az ügyre:

„A Nagycsaládosok Autóvásárlási Támogatásáról ma megjelent sajtócikkekkel ellentétben a Magyar Államkincstár a jogszabályoknak megfelelően és méltányosan jár el a támogatással kapcsolatos ügyekben. A program keretében több mint 28 ezer család autóvásárlását támogatta a kormány, ebből mindösszesen 65 esetben (0,23%-ban) volt szükség a támogatás visszafizetésére szabálytalanságok vagy köztartozások miatt. Amennyiben a szabálytalanságot igazolhatóan könyvelési hiba vagy önellenőrzéssel orvosolható probléma okozta, a Kincstár felülvizsgálja a visszafizetési kötelezettséget.”

Forrás: 444.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Erről óhatatlanul az a jogszabály jutott eszembe, amiben azt mondták ki a fiúk, "minden hátsó szándék és érdek nélkül", hogy akinek bármilyen cskély köztartozása van nem lehet pl. polgármester!!! Ezt a jogszabályt akkor egyedül Felcsutkán alkalmazták, aztán amikor betöltötte a bosszúállási szerepét, egy ember ellen, visszavonták. Most vajon kit kell megleckéztetni, vagy akkora a baj, hogy ezt a kis aprópénzt is be kell söpörni a kasszába?!! Esetleg nem ad már Brüsszel pénzt önnön mocskolására a dakotáknak, és így szereznek forrást az újabb gyalázkodó óriásplakátokra?!
Emmersson71
Az éppen 65-tel több család megszívatása, mint kellene!
Talán az előtt kéne vizsgálódni, mielőtt megítélik a támogatást! Az pedig nem méltányos - hanem GECISÉG! -, ha időközben rendezték a köztartozásaikat, és mégis visszakövetelik a támogatást!

Telex: "Péter 2021-ben nem tudta, hogy tartozik a NAV-nak 100 ezer forinttal, amikor 2,5 milliós autóvásárlási támogatást kért és kapott. Bár azóta a teljes tartozást befizette, októberben felszólító levelet küldött neki az államkincstár, hogy fizesse vissza mind a 2,5 milliót. A határozatban azt írják: Péter jogtalanul kapta meg a támogatást a köztartozás miatt, és nem veszik figyelembe azt sem, hogy négy gyerekét szállítja a pénzből vásárolt kisbusszal. Egy másik olvasónk, Edina esete még furcsább: ő már 2020-ban rendezte 15 ezer forintos tb-tartozását, de most őt is felszólították, hogy adja vissza a családi autóra költött milliókat. A köztartozások ellenőrzésére vonatkozó jogszabályt utólag változtatták meg, sok érintett lehet az ügyben"

"Olvasónk határozottan állítja, hogy a tavaly októberi levél kézhezvételéig semmilyen elmaradásról nem tudott, és ezért nyilatkozott úgy a kérelme benyújtásakor, hogy nincs köztartozása, tehát megfelel ennek a feltételnek is."

"Vajon miért nem eleve a Magyar Államkincstár ellenőrizte a kérelmezők tartozásmentességét, mielőtt megkapták az autóvásárlásra fordítható pénzt? Erre meglepő magyarázatot adott a NAV Péternek. Mint levelükben írták, a 45/2019. kormányrendelet fontos paragrafusa szerint az államkincstár ellenőrzi a nagycsaládos autóvásárlók adótartozásait, mielőtt nekik ítéli a pénzt. Szükség esetén felszólítja őket, hogy rendezzék köztartozásukat 14 napon belül, mert csak így válnak jogosulttá az állami autóvásárlási segítségre.

Csakhogy az ellenőrzésre vonatkozó kormányrendelet-módosítás 2021. szeptember 29-én lépett hatályba. Így most azok a három- vagy többgyerekes autóvásárlók kerültek bajba, akik Péterhez hasonlóan a szabályváltozás előtt, vagyis a támogatási rendszer...
human
Mondtam én. Senki nem tud úgy elvenni ahogy Orbán adni tud.
ómió
Hát, akkor, korrektebben kéne ezt meghazudnotok, efftársak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.