A Portfólió számolt be arról, hogy csapdává vált az Erasmus+ és a Horizont programok uniós kötelezettségvállalási tilalma.

Kettős csapdába sétált bele az Orbán-kormány: A tragikus végeredménnyel is számolniuk kell
Kép: Facebook/Orbán Viktor 

A gazdasági lap szerint annak ellenére, hogy az Európai Tanács végrehajtási határozata külön pontba vette az egyetemeket és kutatóintézeteket sújtó felfüggesztést, de az Európai Bizottság a jogállamisági eljárásban tett vállalások maradéktalan végrehajtásával együtt tárgyalná csak a feloldást.

Vagyis márciusig meg kellene oldani a hétéves költségvetés forrásainak lehívásához szükséges 17 féle közbeszerzési és átláthatósági feltételt, köztük a vagyonkezelő alapítványok ügyét is.

A másik csapda, hogy arra nincs érdemi lehetősége a magyar félnek, hogy működtesse ezeket a helyettesítő programokat.

Mint ismeretes a kondicionalitási eljárás decemberi fordulójában az Európai Bizottság ugyan aláírta Magyarországgal a 2021-2027-es hétéves költségvetés forráslehívásához szükséges Partnerségi Megállapodást, 22 milliárd eurónyi kohéziós forrás kifizetését egyelőre felfüggeszti, amíg Magyarország nem hajtja végre maradéktalanul a jogállamisági mechanizmusban tett 17 vállalását, amelyekre a helyreállítási alap támogatásainak kifizetése miatt vállalást tett helyreállítási tervében.

A lap a brüsszeli forrásokból úgy értesült ezek kapcsán, hogy bár külön pontot kapott a vagyonkezelő alapítványok ügye, vagyis akár azt a forrásokról szóló vita állásától függetlenül is fel lehetne oldani, az Európai Bizottság együtt akarja a két tételt kezelni.

Az Európai Bizottság nem önhatalmúlag döntött a korlátozásról, hanem az Európai Tanácsban 25 tagállam támogatta, hogy összeférhetetlenségileg nincs rendben a magyar törvény.

A horizontális feljogosító feltételekről és az eljárás további részleteiről a Portfólió írásában olvashatnak bővebben.

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Néro2
Orbán:
' miféle emberek, akik bosszút állnak más gyerekén? '
Vitya én is ezt kérdem de tőled !
Miféle ember vagy meg a körülötted állók ?
Nem loptatok még eleget a hordáddal ?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@simmering73: Nem ismered fel a bolsikat, a magadéit!? Már akkor se, amikor együtt harsogjátok a "szent bolsi zsoltár" Internacionálétokat!? Inkább másokra hazudozod őket!? Van megoldás, gyagyása! Igényelj magadnak donor kutyaagyat, bolsiék elmebetege! Az mindig képes az övéi felismerésére, még, ha azok hozzád hasonló tetvesbolsik is!
telegdilaci
@ómió:Orvos látott már ne Nőgyászhoz menj!
csak úgy....
@Shikari: téged és a hozzád hasonló idiótákat kéne a nyakatoknál fogva 10 percre fölfüggeszteni!
Néro2
@telegdilaci: Mint mindig sose volt más.
ómió
@telegdilaci: Merthogy téged nőgyógyász látott!? Az oda kevés lesz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.