A Portfólió számolt be arról, hogy csapdává vált az Erasmus+ és a Horizont programok uniós kötelezettségvállalási tilalma.

Kettős csapdába sétált bele az Orbán-kormány: A tragikus végeredménnyel is számolniuk kell
Kép: Facebook/Orbán Viktor 

A gazdasági lap szerint annak ellenére, hogy az Európai Tanács végrehajtási határozata külön pontba vette az egyetemeket és kutatóintézeteket sújtó felfüggesztést, de az Európai Bizottság a jogállamisági eljárásban tett vállalások maradéktalan végrehajtásával együtt tárgyalná csak a feloldást.

Vagyis márciusig meg kellene oldani a hétéves költségvetés forrásainak lehívásához szükséges 17 féle közbeszerzési és átláthatósági feltételt, köztük a vagyonkezelő alapítványok ügyét is.

A másik csapda, hogy arra nincs érdemi lehetősége a magyar félnek, hogy működtesse ezeket a helyettesítő programokat.

Mint ismeretes a kondicionalitási eljárás decemberi fordulójában az Európai Bizottság ugyan aláírta Magyarországgal a 2021-2027-es hétéves költségvetés forráslehívásához szükséges Partnerségi Megállapodást, 22 milliárd eurónyi kohéziós forrás kifizetését egyelőre felfüggeszti, amíg Magyarország nem hajtja végre maradéktalanul a jogállamisági mechanizmusban tett 17 vállalását, amelyekre a helyreállítási alap támogatásainak kifizetése miatt vállalást tett helyreállítási tervében.

A lap a brüsszeli forrásokból úgy értesült ezek kapcsán, hogy bár külön pontot kapott a vagyonkezelő alapítványok ügye, vagyis akár azt a forrásokról szóló vita állásától függetlenül is fel lehetne oldani, az Európai Bizottság együtt akarja a két tételt kezelni.

Az Európai Bizottság nem önhatalmúlag döntött a korlátozásról, hanem az Európai Tanácsban 25 tagállam támogatta, hogy összeférhetetlenségileg nincs rendben a magyar törvény.

A horizontális feljogosító feltételekről és az eljárás további részleteiről a Portfólió írásában olvashatnak bővebben.

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Néro2
Orbán:
' miféle emberek, akik bosszút állnak más gyerekén? '
Vitya én is ezt kérdem de tőled !
Miféle ember vagy meg a körülötted állók ?
Nem loptatok még eleget a hordáddal ?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
telegdilaci
@ómió:Orvos látott már ne Nőgyászhoz menj!
csak úgy....
@Shikari: téged és a hozzád hasonló idiótákat kéne a nyakatoknál fogva 10 percre fölfüggeszteni!
Shikari
Ez a liberális patkány már akasztással fenyeget! Ilyen a libsi horda. Odabaszni nekik!
Néro2
@telegdilaci: Mint mindig sose volt más.
ómió
@telegdilaci: Merthogy téged nőgyógyász látott!? Az oda kevés lesz!
durbincs
@kula: de maga csak rakat bedes kula ? de akkor csak mint a többi fizetett bérköcsög ? @VASTAGBŐR: @csak húgy...: @Galway: @icegygenabro: Mindezt ? Csak Mert maga is feji lent a pöcsös nőket ? mint a @fideszes gyökér: ?@T-Boly: @Aki Én: @balos: @colibri: @sgl: @gina: @Dr. Proktor: @CsipkeRózsa: @kereső: no + @Galway: @simmering73: @Emmersson71: @Lepényleső: @Néro2: @Clavigo: @Nyírfa: @Pálinkás Pál: @Peller Anikó: @Yoda69: @pacal: +@Pálinkás Pál: a soros seres Palika ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.