Az északi megyékben 24 óra alatt 20 millimétert meghaladó mennyiségű eső eshet, az ország középső és déli részein zivatarokra lehet számítani. A magasabb hegyekben a csapadék átválthat havas esőre, havazásra is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdán a csapadékzóna északkelet felé levonul, mögötte szakadozik, csökken a felhőzet, az ország nagy részén valószínű néhány órás napsütés. Délnyugat felől újabb hullámokban érkeznek a csapadékzónák, csütörtök reggelig az északkeleti, északi tájakon van nagyobb esély területi átlagban is 20 millimétert meghaladó 24 órás csapadékösszegre.

Zivatar, eső, széllökések – ezek várhatók szerdán

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Késő délutántól újra egyre nagyobb területen vastagszik a felhőzet, beborul az ég, és ismét egyre többfelé várható eső, zápor – késő estig nem valószínű halmazállapot-váltás. Éjszaka elsősorban a déli, délkeleti országrészben, Dél-Alföldön van esély zivatar kialakulására, ekkor Békésben, Csongrádban zivatargócoktól függetlenül is előfordulhatnak 60-70 km/h-s széllökések. Az intenzív záporos, zivataros gócokat pedig akár 70-80 km-s lökések is kísérhetik. A déli, délnyugati szél a nap első felében többfelé lesz élénk, néhol erős, majd átmeneti mérséklődés után az északnyugati tájakon északnyugatira fordul a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 13 fok között valószínű, délkeleten lesz a legenyhébb idő. Késő estére -1 és +7 fok közé hűl le a levegő.

A meteorológiai szolgálat szerdára Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyékre elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki az eső miatt, ezeken a területeken 24 óra alatt a lehullott csapadék mennyisége meghaladhatja a 20 millimétert. 
Elsőfokú figyelmeztető előrejelzés van érvényben a zivatarveszély miatt Veszprém, Fejér, Somogy, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyékben. Emellett elsőfokú figyelmeztető előrejelzés van kiadva Csongrád-Csanád és Békés megyékre a várható erősebb széllökések miatt.

Szerda éjjel mindenütt záródik a felhőtakaró és borult időre van kilátás. Többfelé számíthatunk esőre, majd az éjszaka második felében északnyugat, nyugat felől növekszik a havas eső, főként a dunántúli és északi hegyekben a havazás esélye. Az északira forduló szelet a Nyugat-Dunántúlon kísérhetik erős lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +7 fok között alakul.

Csütörtökön az előrejelzés szerint jobbára borult időre lehet számítani, kisebb vékonyodások, szakadozások lehetnek a felhőtakaróban. Több helyen várható csapadék, döntően eső, de északnyugat, nyugat felől gyengülő intenzitás mellett havas eső, főként a dunántúli és északi hegyekben hó is eshet. Több helyütt élénk, az Északnyugat-Dunántúlon erős lesz az északi szél. Délután általában 2, 9 fok várható, a délkeleti határvidéken lehet enyhébb az idő.

Forrás: met.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.