Az ELTE dolgozói egyszerre fordultak az ELTE vezetéséhez, az egyetem állami fenntartójához, illetve a nyilvánossághoz, nevetségesen kevés bérük miatt.

Hideg vízre nem elég az ELTE-s tanársegédek és adjunktusok alapbére, elegük lett, mozgolódnak

Az ELTE dolgozói méltatlanul keveset keresnek. Forrás: Pixabay

Az ELTE-sek az egyetemi oktatás jövőjéért fb-csoportban publikált nyílt levél szerint:

A jelenlegi fizetések nem biztosítják az oktatók és az adminisztratív munkakörben dolgozók megélhetését, nem teremtik meg a tudományos kutatás, illetve a színvonalas oktatási és azt támogató tevékenységek minimálisan szükséges előfeltételét sem, és egyre nehezebbé teszik az utánpótlás biztosítását.

Mivel az egyetemi bértáblába nincs beépítve semmiféle automatizmus, így az a brutális inflációt sem követi – írja a 444.

Az ELTE dolgozói ezek után konkrét példákon mutatják be, hogy mennyire megalázóan keveset keresnek a patinás egyetem munkavállalói:

A közvélemény tájékoztatása céljából írjuk: míg 10 éve egy adjunktus bértábla szerinti alapbére (jelenleg bruttó 277.200 ezer Ft) a nemzetgazdasági átlagbér körül mozgott, mostanra annak 60%-a alá csökkent. A jelenlegi bértábla szerint az új minimálbérnél (bruttó 232 ezer Ft) alacsonyabb a tanársegédi alapbér (bruttó 221.800 ezer Ft), és az új garantált bérminimum (bruttó 296 ezer Ft) még az egyetemi adjunktusi alapbérnél is magasabb. Az elmúlt években az ezeket az összegeket kiegészítő, központilag előírt 15+15%-os béremelés csak “munkáltatói döntésen alapuló illetmény” formájában valósult meg, és az átlagos tanársegédi bér ezzel együtt is alatta marad az átlagkereset 60%-ának.

Az ELTE-sek költségvetési segítséget várnak és az alapbér megháromszorozását szeretnék:

"Elengedhetetlennek tartjuk az alapbérek rendezését. Ezt az alulfinanszírozottság miatt egyetemen belül, forrásátcsoportosítással lehetetlen megoldani, épp ezért a központi költségvetésből szükséges hozzá megemelt forrást biztosítani. A jelenlegi bérszínvonal olyan alacsony, hogy az alapbérek azonnali megháromszorozására lenne szükség. Csak az igazi alapbéremelés jelent valódi megoldást, az ideiglenes, visszavonható pótlékok, kiegészítések nem."

Azt várják, hogy a tanársegédi alapbér így 2008 után először ismét a garantált bérminimum duplája legyen. Szükségesnek tartják, hogy az így létrejött alapbéreknek a mindenkori garantált bérminimumhoz viszonyított arányát az Országgyűlés iktassa törvénybe.

Forrás: 444
Fotó: Pixabay

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
Csodálom, hogy a mozgolódó egyetemi oktatóknak eddig tartott a türelme...nem is értem, miben reménykedtek eddig?
Néro2
Menjetek ki ti is magatok a térre mint mindenki más, egyedül.
Rohad tetves qurmány meg majd röhög rajtatok is.
Az elmúlt egy évben hol voltatok a tanár kollégák mellől ?
paperboy
Eddig nem tudtak mozgolódni?
Már több mint egy éve mozgolódnak a tanárok és nem tudtak melléjük állni?
Nem a bányászok, nem az utászok, nem a vadakat terelő juhászok, hanem egyetemi tanársegédek a tanárokkal - hasonló a hasonlóval nem tud összefogni...

Magyarország beteg !!!
Sosem volt egységes, szolidáris, empatikus és sosem lesz!
(van rá magyarázat)
csak úgy....
@sgl: az egyetlen valódi sikerük, igaz nem a gazdaság környékéröl , a híveik totális elbutítása!
nemkati
@Philip Marlowe: Most akkor üres a kassza, ahogy innen lentről látszik, vagy pedig "történelmi csúcson vannak Magyarország pénzügyi tartalékai", ahogy 0rbán vezér pár napja harsogta? Mert ha igazat mondott, akkor annak a 20 ELTE dolgozónak a fizetését nyugodtan meg lehetne emelni.
paperboy
@Philip Marlowe: Nem a mennyiség számít, hanem a minőség.
Kivel érdemes elmenni inkább: 2 millió agyhalott fideszessel és Rákay Philippel (aki tud számolni), a buzi kis zsidóval, aki a saját magyar nevét is szégyelli, vagy 2020 értelmes értelmiségivel?

Ahogy a Philip a Philippel összeér...
justhpeter
@Philip Marlowe: Olyan beteg vagy már, hogy az agyátültetés sem segítene rajtad.
Németh István
Csak úgy finoman megjegyzem >> az alapbér egy dolog, azonban azt kell nézni, hogy milyen összeget kapnak összesen! A kettő között kb. 3-400˙000 forintos különbség van, alsó színten! Már megint ez a szarkeverés jön elő, amikor folyamat a bérrendezés! Az inteligensebb tanári, valóban oktatói gárdánál ez az úszítási igyekezet nem kell! Tehát az úszítók takarodjanak a büdös kurva anyjukba élén a dk. és a magyarellenes sleppje! A dobrevnek sikerült az Elte egykori alkalmazottjaként szart keverni! Neki kűlüd is a kommunista gyilkos ivadék büdös rohadt kurva anyját!
Mert különben ő is tudja > az usa-nató takarodjon Európából és az Eu korrupt, háborús bűnös az Eu.nemzetiségek gyilkosa húzzon a börtönbe - ha ez érvényesűl akkor ő is mehet a sittkóra! >> de amolyan csau-cseszkú módin! Hogy rohadjon meg a fajtájával! >> ja a >@paperboy: @justhpeter: @nemkati: @csak úgy...: @Philip Marlowe: @Sgl; stb. a hasonlóakkal, sem maradhatnak ki eme élvezetből!
csipetke
Hát persze. Az ő bérükre már nem jut lóvé,mert azt felveszik a tökfelesleges kuratóriumokba beültetett ingyenélő fidesznyikek
paperboy
@Németh István: És megmagyarázza... vagy próbálja megmagyarázni a paraszt. A fideszes parasztok más csak ilyenek.
Próbálják megmagyarázni a világ dolgait 80 IQ-jukkal.
Lehetséges az ilyen? Lehetséges, az agyon Magyarországban.
Amikor jönnek a buta félművelt parasztok...
A parasztlázadás 2010-ben megtörtént ima, Magyarországon.

www.youtube.com/watch?v=-sFK0-lcjGU
ómió
De, hisz', saját Dávid efftársuk közölte, hogy (nyilván ők is) "túl vannak fizetve"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.