Ahogy arról korábban beszámoltunk, EP-képviselők indítanának vizsgálatot Várhelyi Olivér uniós biztos ellen. Úgy látják, vannak aggasztó megnyilvánulásai a szomszédságpolitikáért és az EU bővítéséért felelős magyar uniós biztosnak.

Nagyon kiakadt a Fidesz EP-delegációjának elnöke: "Példa nélküli és méltatlan bírálat"
Fotó: Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke beszédet mond a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány Lőrincz Csaba Díjának átadása alkalmából rendezett, a Bálna Rendezvényközpont Rombusz Rendezvénytermében tartott ünnepségen 2022. június 16-án. A 2008-ban elhunyt Lőrincz Csaba erdélyi származású külpolitikai szakértőnek emléket állító díjat Tárnok Balázs kapta. MTI/Máthé Zoltán

Méltatlan a Várhelyi Olivér európai uniós bővítési biztos ellen intézett politikai támadás, a biztos szakmai teljesítménye kiemelkedő, megnyilatkozásaiban az unió hivatalos álláspontját képviseli – jelentette ki Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) delegációjának elnöke Strasbourgban szerdán.

Az MTI-hez eljuttatott Fidesz-közlemény szerint Gál Kinga a közös kül- és biztonságpolitika végrehajtásáról szóló éves jelentéssel kapcsolatban kijelentette:

hisztériakeltés zajlik Várhelyi Olivér körül, amely – fogalmazott – figyelemelterelésként is szolgálhat a nemrég egy baloldali politikus ügye kapcsán kirobbant korrupciós botrányról.

Leszögezte:

a bővítési biztos szakmai teljesítménye kiemelkedő, megnyilatkozásaiban az unió hivatalos álláspontját képviseli, amit alátámaszt az Európai Bizottság szóvivőjének álláspontja is. Eszerint a biztos munkája során a felülvizsgált módszertant alkalmazza, amely még inkább középpontba helyezi a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok tiszteletben tartását

- hangsúlyozta.

Az EP-állásfoglalással kapcsolatban Gál Kinga azt mondta, a civil szervezetekre jellemző, aktivista típusú uniós parlamenti jelentések károsak az Európai Unió külpolitikájának egészére nézve.

A magyar képviselő hangoztatta: példa nélküli és méltatlan a Várhelyi Olivérrel szemben megfogalmazott bírálat, mert a magyar biztos "kulcsszerepet játszik abban, hogy az unió bővítési politikája újra lendületet kapott".

A bővítésellenes baloldal tényszerű bizonyítékok nélküli vádaskodása súlyos kockázat az Európai Unió jövője szempontjából, hiszen ez akár komoly akadályt is jelenthet a bővítés menetében

- figyelmeztetett.

Várhelyi Olivér "az uniós csatlakozásra váró országok vonatkozásában olyan gyakorlati és az unió számára gazdasági haszonnal bíró szempontokat is figyelemben tart, mint az infrastruktúra és az energiahálózatok fejlesztése, a zöld energiára történő áttérés, illetőleg a hozzájárulás egyes kulcsfontosságú beruházásokhoz" – tette hozzá Gál Kinga.

Elfogadhatatlan és hiteltelen a holland szocialista EP-képviselő, Thijs Reuten támadása Várhelyi bővítési biztos ellen. Amint azt tegnap a plenáris felszólalásomban is elmondtam, példa nélküli az a méltatlan bírálat, amely a biztos személyét és munkáját támadja a kül- és biztonságpolitikai éves jelentésekben. Ráadásul egy olyan bővítési biztos ellen szól, aki kulcsszerepet játszik abban, hogy az Unió bővítési politikája újra lendületet kapjon. Az épp tomboló korrupciós botrány közepette a nemzetközi dollárbaloldal most inkább hallgasson!

- fogalmazott bejegyzésében.

Forrás: MTI

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Az egyetemi alapítványi rendszeret arra találták ki, hogy mostanára beütemezett EU-s kutatási támogatásokat is lenyúlják. Nagyon sok pénzről van szó. Sokkal többről, mint amiről az Erasmus szól.

Hát ez nem jött össze. Nem lesz nagyobb jacht a kiccsaládnak az idén. Kénytelenek lesznek az EU adófizetői helyett közvetlenül a magyaroktól elvenni a pénzt.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Fenyöfa58
@Shikari: A fideSS birkákra gondoltál ??? TE AGYHALOTT ZOMBI !!!
ómió
Akkor, csak a brüsszeli efftársak korrupciódömpingje a "nem aggasztó"!?
paperboy
Hű bakker, ki ez a skandinávnak is cinkes, nőnek látszó tárgy?
Nem Gál Kinga szereti a vodkát, a vodka szereti Gál Kingát.
amortizáltok
ez a szöszi is ereszcsatornán köztlekedik?
verőce21
Ursula az EP-bizottság előtt vallhat a sokmilliárd eurós, kétes Pfizer tárgyalásairól...!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.