Az Emberi Jogok Európai Bizottsága nagyjából 10 millió forintnak megfelelő kártérítést ítélt meg annak a kőbányai tanárnőnek, aki rendőri brutalitás elszenvedője volt.

Húsz percig térdeltek egy tanárnő meztelen testén a budapesti rendőrök, a mentősök is hazudtak az esetről – itt az ítélet
Részlet az RTL Házon kívül című műsorából

A tanárnő - „R. B.” – ügyét felkaroló Helsinki Bizottság szerint a nő pszichés betegségben szenved, de gyógyszereivel teljes életet tud élni. 

Az ügy azzal kezdődött, hogy hozzátartozói nem tudták felvenni vele a kapcsolatot, ezért mentőt hívtak rá. A nő nem akarta beengedni az ápolókat, de végül a család egyik tagjának sikerült felnyitni az ajtót. Akkor „R. B.” éppen fürdött, és meglepődött, hogy rendőrök nyitnak rá, és el akarják őt vinni.

A rendőrök az ellenállást nem tanúsító nőt megbilincselték, áttuszkolták egy másik szobába. Eközben egy reccsenés hallatszott, ekkor tört el a válla. Ezután még kb. húsz percig térdeltek a nő hátán. Utána vitték el egy kórház baleseti részlegére.- olvasható a Helsinki Bizottság közleményében.

Az eljárás során számos hiba felmerült, többek között a mentősök sztorija – a nő ki akart ugrani az ablakon – sem bizonyult valósnak. A sértett időközben  helyszínre érő barátja ugyanis videóra vett mindent.

Az RTL Házon kívül című műsorában be is mutatták a felvételeket:

A tanárnő családja a Magyar Helsinki Bizottságtól kért segítséget, de panaszukat a Legfőbb Ügyészégen elutasították, és a büntetőeljárást véglegesen lezárták.

A jogerős ügyészségi határozatot abszurd módon indokolták. Ezek szerint az intézkedő rendőröket azért nem hallgatták ki gyanúsítottként, mert „megalapozott gyanú hiányában a gyanúsítotti kihallgatásuknak törvényes alapja nem volt”. Tanúként pedig azért nem hallgatták meg őket, mert az „súlyosan sértette volna […] az önvádra kötelezés tilalmára vonatkozó garanciális alapelvet”, és hát a vallomástételt egyébként is megtagadhatták volna.

A végső döntést az Emberi Jogok Európai Bírósága hozta meg, és megállapította a magyar állam felelősségét. Indoklásuk szerint ugyanis senkit sem lehet embertelen, megalázó bánásmódnak alávetni. 

Az ítélet 25 ezer euró (mintegy tízmillió forint), amit a magyar állam fizet ki, ahogyan a per 4500 eurós költségét is.

Forrás: helsinki.hu

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
A késelővel meg fogócskáznak az utcán.
Döbbenetes.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
surdilloFUJT
@Gyurka80: ...akkora barom vagy,fidesscsicska,hogy a Holdról is látszik,és még az eddás atis ufoi is halálra röhögik rajtad,meg a baromtehénen,meg sikarin magukat!!!Jaj a balfax szarosfarok,meg a pegero stb majdnem kimaradt,a fidess krémjei!!!
ómió
@Peller Anikó: Valami gond van a bárcáskurva anyáddal, hogy a "kvalitásait" az enyémre hazudnád, bolsiék szarkupaca!? Vagy csak a honi "szocialista demokráciátok" 50 ezer áldozatának utóhatásai tolultak fel bolsi tetvességedben?
vacsi
@Nyírfa: Mindezeket nem tudom. Én csak egyet tudok: becsületesen élni, ezt a tudást átadni gyerekeimnek, unokáimnak - ahogy a szüleim és nagyszüleim is átadták nekem.
Egyébként büszke vagyok a családomra, de sajnos, nálunk is előfordult gazember - ha nem is gyilkos volt. Az egész család szerint ilyennek született - már gyereknek is furcsa volt...
Gyurka80
@surdilloFUJT: Te meg böszmeferi krémje vagy?
Dr. Proktor
Vajon lehet még rendelni fekete Pobedákat rendőreink számára?
Fekete műbőr kabát még kapható...
Eladott Ország
Húsz percig térdeltek egy ellenállást nem tanúsító tanárnő meztelen testén a budapesti rendőrök, a mentősök is hazudtak az esetről. Eközben egy reccsenés hallatszott, ekkor tört el a válla. Utána vitték el egy kórház baleseti részlegére. Mert ugye magyarország jogállam. A rendszer hülyesége miatt. Arra persze van eszük, hogy a belügyminiszter legyen az oktatási- és az egészségügyi miniszter is - bár a világon nincs ilyen és mindenkit megfigyeljenek. Fogadni mernék ezért vették meg a vodafone-t is Én azt sem értem, hogy mi alapján mennek be egy lakásba, miközben a tulajdonos egyedül fürdik és nincs életveszélyben? Csak mert a kibaszott anyja aggódik? Ezek szerint rám is bármikor ramhivhatjak a rendőrt és bevihetnek a pszichiátriára mert valaki aggódik? Miközben egy dühöngő skizofrént 3 rendőr sem tud ártalmatlanítani és az egyik életét veszti. Mikor mondja már ki valaki, hogy ez a rendőrség teljesen alkalmatlan a feladatára?
pbs.twimg.com/media/Fm5kHp3XoAIqD37?format=jpg&name=medium

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.