Pedagógusképzésre jelentkező középiskolásoknak hirdet ösztöndíjprogramot a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Gál Ferenc Egyetem (GFE); a Zirzen Janka programmal a Magyarországon fellépő pedagógushiányt csökkentené a két felsőoktatási intézmény – tájékoztatta az SZTE közkapcsolati igazgatósága pénteken az MTI-t.

Pedagógushiány: Ösztöndíjprogramot hirdetnek a pedagógusnak készülő diákoknak

A közlemény idézi Gellén Klárát, az SZTE oktatási rektorhelyettesét, aki kifejtette, a Zirzen Janka ösztöndíjprogrammal speciális pedagógus életpályamodellt hoztak létre.

A támogatásra az SZTE-re első helyen jelentkező középiskolások tanulmányaik megkezdését követően felmenő rendszerben, elkövetkezendő egyetemi éveik alatt, egészen a diploma megszerzéséig, folyamatosan pályázhatnak.

Az SZTE a 2023/2024-es tanévben ötven hallgató számára nyújt megpályázható ösztöndíjat.

Dux László, a GFE rektora közölte:

az intézmény örömmel vesz részt, félévenként 15 ösztöndíjjal a program elindításában.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye egyetemeként büszkén követik az egyházi oktatás-nevelés csaknem ezer éve, Szent Gellért püspök által megteremtett hagyományait. A mintegy 100 éve Temesvárról Szegedre települt intézmény az elmúlt évtizedben egyetemi rangot nyert. A délkelet-magyarországi régióban számos világi képzéssel kiegészülve szolgálja a magas színvonalú, biztos erkölcsi alapokon álló szakemberek képzését, továbbképzését a gyermeknevelés, oktatás, egészségügyi és szociális munka, családsegítés, idősgondozás és az etikus gazdálkodás területein – közölte.

Az SZTE-vel közösen létrehozott ösztöndíjprogrammal szándékaik szerint hozzájárulnak

a régióban, vagy azon kívül, a pedagógus pályára készülő fiatalok élethivatása megerősítéséhez, megtartásához és elmélyítéséhez.

Az ösztöndíjprogram közvetlen kedvezményezettjei azok a felvételiző diákok, akik első helyen jelentkeznek a Szegedi Tudományegyetem, vagy a Gál Ferenc Egyetem valamely pedagógusképzésére. Az ösztöndíj összege havi 100 ezer forint, amely pályázat útján nyerhető el. Az ösztöndíjas jogviszony időtartama egy tanulmányi félév – öt hónap –, amely minden félévben újra pályázható.

A program pilot formában a dél-alföldi régióban valósul meg, a két egyetem, az evangélikus, a katolikus és a református egyház, az általuk fenntartott köznevelési intézmények, az SZTE Junior Akadémia, a Tanítsunk Magyarországért mentorprogram, valamint a Mathias Corvinus Collegium szegedi központjának együttműködésében – áll a közleményben.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Fidex ígérete
Gyertek fiatalok pedagógusnak és a fidex ezután is +becsüli őket
Ezzel csábítja a fiatal nemzedéket!!!??,
csak ennyi
barátilag
J.L.
Terminátor
Tán a tanarak fizetését kéne rendezni először!
A segédmunkás fizetésért nem kell máshun diploma!
vacsi
"1869-ben létrejött tanítónőképző iskola igazgatója."
Azaz tanítónőket akarnak képezni ösztöndíjjal? Mondjuk, az is pedagógus, meg persze, az óvónő is - de nem tanárhiányról van most szó?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.