A hírt Schiffer András osztotta meg közösségi oldalán.

Elhunyt Mangel Gyöngyi
Fotó: Pixabay

Mangel Gyöngyi biológusként dolgozott éppen a budapesti sugárbiológiai intézetben, amikor bekövetkezett a csernobili katasztrófa – emlékeztetett bejegyzésben Schiffer.

Talán ez, a teremtett világot ép ésszel fel nem fogható mértékben, a nyilvánosságot megkerülve fenyegető emberi felelőtlenség élménye indíthatta el azon az úton, ami a rendszerváltás hajnalán az ellenzéki szakszervezetbe, a TDDSZ-be, illetve a Magyarországi Zöld Pártba, majd pedig az ökológiai felvilágosítás és tényfeltárás missziójához vezette.

Eleinte folyóiratokba írt: a korabeli zöld-, alternatív mozgalmakban legendás Harmadik Partban és az Ökoban jelentek meg munkái.

Amikor megismertem, a Forgách utcai anarchista Decentrumban éppen az Alternatív Hálót szerveztük: Gyöngyi képviselte a Zöld Ligát.

Később az újságírás, szerkesztés teljesen kitöltötte az életét: Magyar Rádió, Magyar Nemzet, Lánchíd Rádió, Magyar Hang.

Gyakran találkoztunk a "mikrofon két oldalán", számomra különösen emlékezetes a "Kék bolygó" és a "Zöldgömb". Aktivistaként is, újságíróként is egyaránt jellemezte a jóság, az alaposság és az ügy, a teremtett világ védelmének szolgálata. Gyöngyi elkötelezettsége a magyar zöld gondolkodásnak abból a konzervatív hagyományából eredt, amit György Lajos (Piros) és Karátson Gábor is képviselt

- olvasható a bejegyzésben.

"Most utánuk ment. Maradt utána számtalan írás, legalább annyi figyelmeztetés az életvilágunkat fenyegető veszedelmekre és temérdek feltett kérdés, melyekre soha nem érkezett válasz. Nyugodj békében!"

Forrás: Facebook

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.