A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított eljárásban vizsgálja a tej- és tejtermékek hazai piacát az esetleges versenytorzulások miatt.

Az atv.hu cikke szerint gyorsított ágazati vizsgálatot indít a Gazdasági Versenyhivatal a tej- és tejtermékek hazai piacán, miután felmerült a versenytorzulás, ezt a GVH szóvivője közölte az ATV Híradójával. 

Durva drágulás: a fürtös paradicsom kilója ezer forinttal ugrott meg két hónap alatt

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A Híradó stábja maga is méri az árváltozásokat, szeptember óta minden hónapban megvesznek egy 10 élelmiszerből összeállított csomagot, ezen termékek alapján mérik az élelmiszerinflációt. Mint a cikkben olvasható, most januárban mintegy 600 forinttal fizettek kevesebbet, viszont a fürtös paradicsomot kiemelték, mint nagyon megdrágult terméket: kilója ezer forinttal kerül többe a két hónappal ezelőtti árnál az ATV Híradója szerint.

A szokásos 10 termékből a novemberi árakhoz viszonyítva csak vaj, illetve az ársapkás tej és tojás ára maradt változatlan. A fentebb már említett fürtösparadicsom mellett a sertéspárizsi és az alma kilója is több mint 70 százalékkal lett drágább összehasonlításuk szerint, viszont a barnakenyér ára a novemberihez képest most 75 százalékkal olcsóbb. A sajt kilója is csökkent 51 százalékkal, de ez csak azért történt, mert akciós volt a termék.

A cikk szerint a folyamatos drágulás miatt egyre árérzékenyebbek a magyar vásárlók, mivel az elmúlt hónapokban rengeteg élelmiszer ára emelkedett meg. A Híradónak nyilatkozó egyik vásárló szerint "lehetetlen így normálisan élni", míg egy másik vásárló arról panaszkodott, hogy ugyan ő imádja sajtot, de az olyan drága lett, hogy muszáj leszoknia róla.

Raskó György agrárközgazdász ennek kapcsán arról beszélt az ATV Híradójának, hogy a béremelések, a rezsiköltségek és a termelők költségeinek növekedése sarkallja a kereskedőket az áremelésekre, ezeket a termékek áraiba építik be. 

A cikk szerint az elszabaduló élelmiszerárak kapcsán a Gazdasági Versenyhivatal hatósági eljárást indított. Horváth Bélint, a GVH kommunikációs vezetője úgy fogalmazott a Híradónak, hogy ők nem árhatóság, ugyanakkor azt viszgálniuk kell, hogy az élelmiszerlánc szereplő nem beszéltek-e össze az árképzés során, illetve azt is vizsgálják, hogy milyen gyakorlat szerint képzték az árakat, és tapasztalható-e a részükről versenyjogsértés, kartellezés, összebeszélés vagy erőfölénnyel való visszaélés. 

A cikk szerint a GVH gyorsított ágazati vizsgálat keretében a jövőben a kiskereskedelmi élelmiszerpiac más szegmenseit is vizsgálni fogja.

Forrás: atv.hu

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
sokanvagyunk
Hasznosíthatnák a biodómot paradicsomtermesztésre ilyen árak mellett. :)
kulabombaafityiszre
Várom már ez mikor lesz: Te sötétben bujkáló áremelő kulák reszkess.
Azért sejtem,rövidesen.
Alfa
köszönjétek meg a korrupt gerinctelen orbánnak,és szektájának!
rokker33
Ez az inflációs baromság csak az emberek kitalált kreálmánya!Ap gazdagok még gazdagabbak lesznek a szegényeknek meg még kevesebb pénzük lesz! Érdekes Ausztriában 10=20 extrém esetekben 30=40!!! centtel lett drágább minden! 120=160 Ft! Olyan alapvető élelmiszert nem tudok ide sorolni ami 50% al lett drágább! Még az olaj,cukor tej/tejtermékek,tészták ára sem emelkedett meg ennyire :(
rokker33
Spar árak Ausztriában! Cukor 99 cent annyit veszel amennyit akarsz!Otthon 255 de szinte sehol nem kapni :/ Formil 3.5% tej 99cent/Magyar 1.5% 405 ft Schwehater 5% sör 50 cent 12 euró 1 karton!Otthon a legolcsóbb 4% sör 200 Ft... Kenyér 2.40 = 3.20€ fél kg az drága itt is. Tészták 89 centtől kezdődnek. Már nem megyek Magyarországra vásárolni, pedig eddig olcsóbb volt,de most már nem éri meg!
ómió
Hát, akkor, sürgősen, mert megy a drágítás ezerrel!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.