A kultúra bölcsője is a család, a magyar kultúráé és az európai kultúráé, amely a családban gyökerezik – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program hivatalos megnyitóján szombaton Veszprémben.

Novák Katalin: "Mi, magyarok, most is töretlenül építkezünk"Fotó: MTI/Bruzák Noémi

"Mi, magyarok, most is töretlenül építkezünk. Tudjuk, hogy nemcsak őriznünk, védenünk, továbbadnunk kell azt, amit elődeink ránk örökül hagytak, hanem gyarapítanunk is"

- hangsúlyozta Novák Katalin.

Ezért épült az elmúlt évtizedben kétszáz új templom, virágzik régi pompájában az Operaház, a Szépművészeti Múzeum, a két Vigadó, ezért újultak meg a vidéki kastélyok, várak. Ezért hozunk létre újat a Magyar Zene Házával, a Néprajzi Múzeummal vagy a Debreceni Csokonai Fórummal. Ezért állítjuk helyre a budai Várnegyedet és ezért alakítunk közösségi tereket a legkisebb településeken is – sorolta a példákat az államfő.

Mint mondta, ehhez már csak az kell, hogy legyen, aki átadja, s legyen, aki átveszi a gazdag örökséget. "A kultúra bölcsője is a család. A magyar kultúráé és az európai kultúráé. Az európai kultúra is a családban gyökerezik" – hangsúlyozta.

Vészterhes időkben járunk, a járványok, természeti és gazdasági csapások, háborúk útját akarják állni az életnek, véget akarnak vetni a gyarapodásnak, meg akarnak fosztani a biztonságtól, ki akarják tépni belőlünk a reményt

- hangsúlyozta Novák Katalin.

Kiemelte: az élet azonban utat követel magának, az óvóhelyeken is születnek kisbabák, a növekvő árak mellett is ádáz küzdelem zajlik a jobb életért, a művészek nem szűnnek meg alkotni. "A kultúra éltet és reményt ad. Képes enyhíteni a fájdalmat, oldani a félelmet, segíteni a megbékélést. Emlékeztet bennünket arra, hogy nem pusztán túlélni, élni kell" – mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy amikor a magyar kultúrát ünnepeljük, akkor nem valami elszigetelt, különös képződményt próbálunk Európának bemutatni. A különösben az egyetemest, a közös európai kultúrát ünnepeljük.

Hozzátette: ezért lehet ma velünk Horvátország köztársasági elnöke, aki vendégségbe jött, haza, hiszen a horvát és a magyar kultúra ezer szállal kötődik egymáshoz. Az olyanok életművei, mint Zrínyi Miklós, Miroslav Krleza, Verancsics Fausztusz, Manuel Strlek vagy éppen közös királyunk, Könyves Kálmán azt a közép-európai kulturális gazdagságot fejezik ki, mely a politikán, a gazdaságon túlmutatóan alapozza meg stratégiai szövetségünket.

"Abban a meggyőződésben ünnepelünk együtt, hogy Európának legalább annyira szüksége van ránk, mint ahogyan nekünk is szükségünk van a nemzetek erős, a mainál sokkal erősebb Európájára. S szükség van a többiekre is, a Balkán népeire és nemzeteire, akikkel sorsközösségben szenvedtünk évszázadokon keresztül"

- hangsúlyozta Novák Katalin.

Kiemelte: ha voltunk is egymásnak olykor ellenfelei, ma a kölcsönös előnyök jegyében működünk együtt. Magyarország küzd azért, hogy ők ne csak lélekben, kultúrában, életérzésben tartozzanak a közös Európánkhoz, hanem jogi, gazdasági értelemben is. Az egyesülés nem beolvadás, visszük, tartjuk, gyarapítjuk ezután is az elődök örökségét, gazdagítva Európát.

A köztársasági elnök hangsúlyozta: Európában a németek, franciák, olaszok, skandinávok, a közép-európaiak, horvátok és magyarok mellett a szerbeknek, montenegróiaknak, koszóvóiaknak, észak-macedónoknak, albánoknak vagy Bosznia-Hercegovina népének és kultúrájának is helye van. Mindegyik nemzet egy-egy önálló hang, egy-egy sajátos hangzás, a harmónia végül mégis velük együtt lehet tökéletes. "Főképp, ha tudjuk, hogy a karmester nem Brüsszelben, nem is közöttünk, hanem valahol magunk felett, az egek magasságban van" – jegyezte meg.

Veszprém, Európa Kulturális Fővárosa a különöst és közöst jeleníti meg nemcsak történetében, hanem jelenében is: királynéi Európát hozták, a magyarok világát vitték Európa más országaiba – mondta, hozzáfűzve: a kereszténység, a Veszprémi Főegyházmegye kultúrateremtő ereje mindig is az egyetemes isteni és emberi értékekből táplálkozott.

"Így vagyunk magyarok, európaiak és közép-európaiak, keresztények és az egyetemes emberi értékek letéteményesei: emberek, akik családban akarják élni az életüket, s saját városuk, vidékük, országuk büszke lakóiként"

- fogalmazott Novák Katalin.

A köztársasági elnök emlékeztetett arra, hogy a veszprémi Európa Kulturális Fővárosa program nyitánya mellett a magyar kultúra napjának előestéjét, nemzeti imádságunk megszületésének 200. évfordulóját is ünnepeljük.

Hozzátette: Kölcsey kis szatmári faluban írt költeménye, a Himnusz igazán csak a magyar lélekben rezonál, ezzel ünnepeljük győzelmeinket, siratjuk el vereségeinket, fejezzük ki reményünket a jobb közös jövőnkre, s még nagy halottjainktól is ezzel búcsúzunk.

Forrás: MTI

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

division
Az biztos, hogy ti néhányan építkeztek, még a milliárdok sem számítanak, csak él még rajtatok kívül itt több millió becsületesen dolgozó fiatal, akik szintén szeretnének építkezni, csak a havonta megváltoztatott törvények, az infláció, stb. miatt jobb, ha bele sem kezdenek. Mi már teszünk rátok mondhatni, mert nem vagyunk abban a korban vagy helyzetben, de látjuk amit műveltek az utóbbi pár évben, és ez kihat tulajdonképpen mindenkire az országban. Amúgy mikor nevezitek át a közmunkásokat jobbágyokká? Ha már vármegyéink lettek meg főispánjaink, a feudalizmus kora elérhető közelségbe került úgyis.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
amaramaistanna
Szegénykém, belépett a virtuális Magyarországra.
Giovanni Alba
www.penzcentrum.hu/hitel/20220915/egyre-tobb-magyarnal-kopogtat-a-vegrehajto-otthonat-is-bukhatja-aki-nem-tud-fizetni-1128973#
"Ezért épült az elmúlt évtizedben kétszáz új templom, virágzik régi pompájában az Operaház, a Szépművészeti Múzeum, a két Vigadó, ezért újultak meg a vidéki kastélyok, várak. Ezért hozunk létre újat a Magyar Zene Házával, a Néprajzi Múzeummal vagy a Debreceni Csokonai Fórummal. Ezért állítjuk helyre a budai Várnegyedet és ezért alakítunk közösségi tereket a legkisebb településeken is – sorolta a példákat az államfő.
Mint mondta, ehhez már csak az kell, hogy legyen, aki átadja, s legyen, aki átveszi a gazdag örökséget"
Nincsen itt néminemű ellentmondás?
division
Az biztos, hogy ti néhányan építkeztek, még a milliárdok sem számítanak, csak él még rajtatok kívül itt több millió becsületesen dolgozó fiatal, akik szintén szeretnének építkezni, csak a havonta megváltoztatott törvények, az infláció, stb. miatt jobb, ha bele sem kezdenek. Mi már teszünk rátok mondhatni, mert nem vagyunk abban a korban vagy helyzetben, de látjuk amit műveltek az utóbbi pár évben, és ez kihat tulajdonképpen mindenkire az országban. Amúgy mikor nevezitek át a közmunkásokat jobbágyokká? Ha már vármegyéink lettek meg főispánjaink, a feudalizmus kora elérhető közelségbe került úgyis.
Eladott Ország
Elindult ejrópa’ street, harcosa. Most az a fő kérdés, hogy ki véd meg bennünket a gonodsz Brüsszeltől. Talán be kellene hívni az oroszokat, az mindig bevált. Hej, Navracsöcs'! Hol vagy most?! Jövő hétfő margójára: Hogyan tudsz fémből papír ötszázast csinálni? Adj el egy ejrót'.
uploads.disquscdn.com/images/3d252b0c10fb332a19c3d6c735ed2a2e91b79a10de93819bbe35f22da0e0eed7.png?w=800&h=1051
- Gyuri, emeld az alapkamatot 50%-ra!
- Főnök, nem lesz az sok?
- Az inflációhoz képest biztos nem!
- Ja, jóvan.
De minknekünk’ ne monnyák’ meg hogy mit csináljunk! Mink egy szuverén ország vagyunk! Mária országa, akinek, csodaszarvasa volt, turulmadárral! Na azt a csodaszarvast kellene most feltálalni a turulmadárral, utolsó vacsoraként a sok hülye birkának és mehetnének isten hírével! (Cs)Odaszarva(s) a 3000 milliárdnyi magánnyugdíjvagyon, ami mai áron 6-8.000 milliárd lenne szintén el lett égetve. A NER ilyen aprópénzek elherdálását simán túléli, mivel holmi sztrájkok nem nehezítik a kormányzást.
uploads.disquscdn.com/images/37f8662c9943527e8f2ac0a775da6bdba76e7cf637147bd83eb8b925bdee0f3d.png?w=800&h=312
Éhen hal a kiscsalád, kűggyetek' pízt'...Fényesebb az Eliosnál
uploads.disquscdn.com/images/6e56cb53f77beedb3de92ae84c7f7fd1b9d14273637084986aed41642511deba.png?w=800&h=988
Nyírfa
@division: 19.56

Most írtad meg lényegében ugyanazt, amit @Giovanni Alba: a másik cikk alatt: " él még rajtatok kívül itt több millió becsületesen dolgozó fiatal, akik szintén szeretnének építkezni, csak a havonta megváltoztatott törvények, az infláció, stb. miatt jobb, ha bele sem kezdenek. " És, ha születik is gyermekük, kevesebb, mint ahányat szívesen felnevelnének.
Örülök, hogy végül is találkozott a véleményetek. :)
Nyírfa
Katalin, tudjuk, hogy te töretlenül építkezel, karrierben is, anyagiakban is. Remélem, elnyerte tetszésedet a 278 millió ft-ért átalakított elnöki rezidencia. Mondanám, hogy érezd jól magad benne, de hazudnék. Inkább szégyelld magad, de nem ám kicsit!
A sorsközösségben való szenvedés közhelyét , hacsak nem akarod magad nevetségessé tenni, szépen elengeded, de, ha nem, az sem baj, legyen részed benne, amennyi csak jól esik. De csak neked, temagyarnak. Mi, magyarok már inkább élnénk boldogan, amíg isá, por és homou nem leszünk...csak, hogy adjunk a kultúrának is egy kicsit, nehogy már a Bayer-féle szellemiség maradjon fenn , ötvözve Orbánunk elképesztő műveletlenségével.
human
mi magyarok = fideszes holdudvar
építkezün = lopunk
Qqberci
Stadion hátán stadiont, térkő hátán térkövet @KisTehen: Csinál neked marhahodályt...
Clavigo
@division: ..Csatlakozom @Horizont: h.-szólásához..
Sámannus
Amit építenénk az tízszeresébe kerül, vagyis inkább lopásról beszélhetünk nem építkezésről.
division
@Horizont: @Clavigo: Én mindig őszinte embernek tartottam magam, kimondtam amit az adott pillanatban gondoltam, sosem tudott senki befolyásolni. Sajnos kénytelen vagyok azt látni, amiket újabban leírok, én is sajnálom nagyon, elhihetitek. Nem ezt vártam, és aki azt mondja ez a helyes út, az vak. Ezek a dolgok mindenkit érintenek, van akiket az elveik miatt, van akiket a megélhetés miatt, és higgyétek el, lassan a minden országot meghatározó középosztály is komoly bajba kerülhet. A csak szegényeket és gazdagokat "eltartó" kormányok a legtöbb esetben nem sokáig húzzák, főleg amikor már a szegényebbek lesznek többségben. Nálunk még kitart ez az állapot, és elképzelhető, hogy tovább mint máshol (lásd franciák, nyugdíjreform).
verőce21
Kétségtelen, hogy úgy kellett ebbe a szlávok lakta térségbe a magyar nemzet, mint üvegestótnak a hanyattesés, de már több mint egy évezrede megvetette a lábát itt a magyarság, úgyhogy "nemcsak őriznünk, védenünk, továbbadnunk kell azt, amit elődeink ránk örökül hagytak..."!
simmering73
Tehát a kultúra bölcsője a család, ezért épült kétszáz új templom, ezért ölünk csilliárdokat a NER által belakott budai Várnegyedbe. Logikus. Oké, hogy a családok egy része konkrétan éhenfagyna, ha egy kicsit hidegebb lenne, mert képtelen többet keresni, vagy kevesebbet fogyasztani. Így lehet, hogy csak éhenhal dacára annak, hogy a brutális infláció valójában jó neki. Oké, hogy a kétoldali építkezésben és gyarapításban, a vidéki kastélyok és várak felújításában mondjuk zsírosra hízott az uralkodó klán és az udvartartás, miközben az Európai Unió második legszegényebb országává süllyedt Magyarország, de ez szerencsére Novák asszonyságot egyáltalán nem zavarja, sőt.
kolozsvaros.com/2023/01/22/stimmel-a-diagnozis-mindent-tonkre-tesznek-ebben-az-orszagban/
Eladott Ország
„Olyan mértékű differenciálódás felé megyünk, amir a második világháború előtt volt példa. Visszatérőben a béresek, cselédek, illetve a nagybírtokosok, mágnások világa.” (Petschnig Mária Zita.) Sajnos, ez a NER, Orbán legtöbbünk életének tönkretételevel hozta létre a nemzethy' tökésosztályt, a mi kárunkra. A maffiabanda addig él mint az élősködő galandféreg meg a rák, amíg a gazdatest el nem pusztul.
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/277806081_3077141282603220_1631298669131099526_n.jpg?_nc_cat=105&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=ylaGH9-cuOoAX_WZZ73&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfB-8QxHTMBp0cyGjoANHkBSIpzbXiSlMhuXxPRxXMzM2w&oe=63D25D80
Németh Miklós: „Ha nekem azt mondta volna valaki 30 évvel ezelőtt, hogy ebben az országban az után, hogy tagja lett a NATO-nak, hogy tagja lett az Európai Uniónak, hogy az uniós tagságunk egyévnyi magyar GDP-nek megfelelő ingyenpénzt kapott az EU-tól, és körülbelül egyévi nemzeti ösztermékünkkel egyenlő működó tőke jött be, és mégis szörnyű állapotokat kell látni a kórházakban, iskolákban, az utakon és más területeken, akkor ezt nem hittem volna el.”
pbs.twimg.com/media/Fb0rva0XoAAiEHs?format=jpg&name=900x900
Macskaszem
Értem én, hogy építkeztek, de minek.
Miért építünk minden poros faluba stadiont határon innen és túl, miért építünk templomokat, iskolákat Mexikótól Vietnámig, Kongótól Libanonig a világ minden kibaszott tájára, mikor a mi iskoláink, kórházaink putriszerűen le vannak pukkanva? És főleg miért a mi pénzünkből? Erre mondjuk tudom a választ: mert ebből lehet abszolut ellenőrizhetetlenül lopni.
csak úgy....
kártékony látomások gyötrik a fidesz fölsö pár százat , ez a katica is,- már a nézésén is látszik,hogy egy megszállott...
csak úgy....
@Shikari: tibim,te egy otthonülö,egyedülléttöl szenvedö elmebeteg!
Béla333
Úgy pontos, hogy a maffiózók építkeznek és az ellopott közpénzekből...
Lásd még a most nyilvánosságra került vagyonkezelő személyek listáját...:

"Óriási vagyonokat rejtettek el kormányközeli körök, de most egy hivatalos adatbázis leleplezte őket"
"Magántőkealap neve Tényleges tulajdonos(ok) Érdekeltség mértéke (%)
EIRENE Mészáros Lőrinc 78
EKHO Mészáros Lőrinc 100
Felis Száraz István Péter 100
Global Alfa Mészáros Lőrinc 100
iG TECH Jászai Gellért Zoltán 100
Konzum PE Mészáros Lőrinc 100
Közép-Európai I. Hornung Áron 93
Közép-Európai II. Hornung Áron 92
KÖZÉP-EURÓPAI VI. Szabadics Zoltán 100
Manhattan Mészáros Lőrinc 100
METIS Mészáros Lőrinc 100
PRIME FINANCE Dr. Kertész József Tamás 100
PRIME PROPERTY Dr. Kertész József Tamás 100
REPRO I. Mészáros Lőrinc 100
Solva Hernádi Zsolt Tamás 80
STATUS FOOD Mészáros Lőrinc 100
STATUS NEXT Mészáros Lőrinc 100
STATUS PROPERTY Mészáros Lőrinc 100
THEMIS Szíjj László 100
UNCIA Száraz István Péter 100"
www.direkt36.hu/oriasi-vagyonokat-rejtettek-el-kormanykozeli-korok-de-most-egy-hivatalos-adatbazis-leleplezte-oket/
ómió
...ha efftársaink meg nem akadályozzák!
namihami
Akkor ez azt jelenti, hogy pl továbbra is kinevezünk olyanokat miniszternek, akik (jogi végzettség dacára) a törvény ellenére felveszik a CsOK-ot a nyaralójukra? Hogy csak egy példát említsek.
Mert ::. The show must go on.
(nem fordítom, az érintettek úgyis értik)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.