A Himnusz születésének 200. évfordulóján Szatmárcsekén a miniszterelnök elővette a szomszédban zajló háborút, finoman brüsszelezett is, és szerinte nem jobbak vagy rosszabbak a magyarok a szomszédaiknál, hanem mások, a másságot pedig a magyar kultúra adja.

Méltó és igazságos, hogy a magyar kultúra napja a Himnusz megszületésének napja – jelentette ki a miniszterelnök vasárnap, a Himnusz elkészültének kétszázadik évfordulóján Szatmárcsekén tartott ökumenikus istentiszteleten az MTI híre szerint.

Orbán: nem a történelem jó vagy rossz oldalán, hanem "a történelem magyar oldalán kell maradnunk"

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a magyar kultúra napján, a Himnusz elkészültének kétszázadik évfordulóján tartott ökumenikus istentiszteletre érkezik a szatmárcsekei református templomba 2023. január 22-én

Fotó, címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor azt mondta: ezeréves távlatban sincs másik alkotása a magyar kultúrának, amely képes lenne úgy felemelni szíveket, mint a Himnusz.

Ha arra a lehetetlen vállalkozásra "adnánk a fejünket", hogy egyetlen műbe kellene sűríteni mindent, ami magyar, és ami a magyart magyarrá teszi, akkor a Himnuszt kellene választani – tette hozzá a kormányfő.

A Himnusz arra emlékeztet bennünket, hogy bár bűneink száma és mértéke lehet magas, a Jóisten mégsem törölt el bennünket a föld színéről, kiérdemelhettük, hogy jövőnk lehessen – jelentette ki.

A kormányfő azt mondta: Himnusz arra emlékeztet bennünket, hogy nekünk magyaroknak is – mint minden keresztény népnek, amely érti, mi a bűn és a megbocsátás – jó okunk van a bűnbánatra.

"Mi magyarok sem vagyunk bűntelenek. Hibáink és fogyatékosságaink is számosak. A kérdés csak az, mit kezdjünk ezzel a fel- és beismeréssel."

- tette hozzá.

Úgy fogalmazott:

"Talán térdeljünk le a focipálya közepén? Vagy döntsük le nagy elődeink szobrait? Tagadjuk meg és töröljük el ezeréves kultúránkat? Vagy hagyjuk, hogy az önjelölt, hazátlan és liberális cenzorok megrostálják és átírják a magyarok történelmét?"

Leszögezte, Kölcsey mást mond, papírra veti a magyar történeti irodalom legfontosabb mondatát: "Megbűnhődte már e nép a múltat és jövendőt".

Orbán Viktor kijelentette: keresztény szemmel olvasva ez nem "bónusz, szabadjegy vagy menlevél" további bűnök elkövetésének esetére.

"Keresztény lélekkel ez a mondat annyit tesz, hogy bár bűneink száma és mértéke lehet magas, de a Jóisten mégsem törölt el bennünket a föld színéről. Ha meg is büntetett bennünket, de megengedi, hogy folytathassuk a történelmünket. Ennek az lehet az egyetlen oka, hogy erényeink és érdemeink is számosak, vagyis kiérdemelhettük, hogy jövőnk lehessen"

- mondta.

Ha van erény, amely kiérdemli a túlélés jutalmát, akkor az az önmagunkhoz való ragaszkodás - fogalmazott a miniszterelnök Szatmárcsekén.

Orbán: nem a történelem jó vagy rossz oldalán, hanem "a történelem magyar oldalán kell maradnunk"

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (elöl j) a magyar kultúra napján, a Himnusz elkészültének kétszázadik évfordulóján tartott ökumenikus istentiszteleten a szatmárcsekei református templomban 2023. január 22-én. Mellette felesége, Lévai Anikó, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője (j-b).

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A magyar kultúra napja alkalmából tartott ökumenikus istentiszteleten a kormányfő ünnepi beszédében kiemelte: "ezért nem tudnak csapdába csalni ma sem azok a szirénhangok", amelyek arra csábítanak, hogy "álljunk a történelem jó oldalára".

Úgy fogalmazott, "ezért nem szédülünk bele az egyre véresebb háború örvényébe, ezért akarunk tűzszünetet, tárgyalásokat és békét". A magyarok megtanulták, hogy a történelem jó és rossz oldalát azok a nagyhatalmak fogják meghatározni, amelyek utóbb felülkerekednek, és őket a legkevésbé sem érdekli, mi a jó, vagy mi a rossz a magyaroknak – vélekedett.

Orbán Viktor szerint ezért "nekünk a legbonyolultabb és legnehezebb helyzetekben is a történelem magyar oldalán kell maradnunk".

Magyarország ugyanúgy, mint kétszáz éve, a Himnusz születésének napján, még mindig magyar ország – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor kijelentette: "mi mondjuk meg, ki jöhet be, ki maradhat itt; ki élhet velünk és ki nem, és mi akarjuk meghatározni azt is, hogyan kapcsolódhat össze az életünk a szomszédainkkal".

"Nem jobbak vagy rosszabbak vagyunk, hanem mások", és ezt a másságot a magyar kultúra adja – mondta a miniszterelnök.

A kormányfő beszédében üdvözletét küldte a "pannon Veszprém városának", amely mostantól Európa kulturális fővárosa, bizonyítva Antall József egykori miniszterelnök kijelentését, miszerint "magyarok vagyunk, tehát európaiak".

Forrás: mti.hu

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Eddig mindig sikerült a vesztes oldalra állni, úgy tűnik, a kolostormalac most is arra csámpázik...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@csak úgy...: Tegnap, 12:21 ♦ Jelentem minden rendben, az Ukrajnába küldött 500 liter misebor elfogyott! Ennél már csak az lenne nagyobb abszurd, ha kedves keresztény magyarjaink jóminőségű tölgyfa koporsókat küldenének az ukránoknak, hogy legyen mibe eltemetni Putyin áldozatait. Fülbevalót! A punitörlősnek már úgyse szabad hordania.
papaigabor.files.wordpress.com/2022/05/2022.05.16.jpg
Eladott Ország
ma, 08:02 ♦ link pótolva: "Jelentem minden rendben, az Ukrajnába küldött 500 liter misebor elfogyott! "
papaigabor.files.wordpress.com/2022/05/2022.05.16.jpg
Lepényleső
Honnan is ismerné azt,hogy létezik jó,és rossz,hiszen ő ha csak jót cselekszik,mindenki más pedig rosszat,miképp
van az,hogy az Unios ügyészség ellen harcol,aki csalás nélkül elszámoltat,és nem le,- ahogy itt állítólag szoktak?
teuton
@Shikari: Te meg sötet vagy es hülye... Egyebkent pedig orbancod egy kicsit napbarnitott, nem veletlenül hivnak sok romat orbannak...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.