A Himnusz születésének 200. évfordulóján Szatmárcsekén a miniszterelnök elővette a szomszédban zajló háborút, finoman brüsszelezett is, és szerinte nem jobbak vagy rosszabbak a magyarok a szomszédaiknál, hanem mások, a másságot pedig a magyar kultúra adja.

Méltó és igazságos, hogy a magyar kultúra napja a Himnusz megszületésének napja – jelentette ki a miniszterelnök vasárnap, a Himnusz elkészültének kétszázadik évfordulóján Szatmárcsekén tartott ökumenikus istentiszteleten az MTI híre szerint.

Orbán: nem a történelem jó vagy rossz oldalán, hanem "a történelem magyar oldalán kell maradnunk"

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a magyar kultúra napján, a Himnusz elkészültének kétszázadik évfordulóján tartott ökumenikus istentiszteletre érkezik a szatmárcsekei református templomba 2023. január 22-én

Fotó, címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor azt mondta: ezeréves távlatban sincs másik alkotása a magyar kultúrának, amely képes lenne úgy felemelni szíveket, mint a Himnusz.

Ha arra a lehetetlen vállalkozásra "adnánk a fejünket", hogy egyetlen műbe kellene sűríteni mindent, ami magyar, és ami a magyart magyarrá teszi, akkor a Himnuszt kellene választani – tette hozzá a kormányfő.

A Himnusz arra emlékeztet bennünket, hogy bár bűneink száma és mértéke lehet magas, a Jóisten mégsem törölt el bennünket a föld színéről, kiérdemelhettük, hogy jövőnk lehessen – jelentette ki.

A kormányfő azt mondta: Himnusz arra emlékeztet bennünket, hogy nekünk magyaroknak is – mint minden keresztény népnek, amely érti, mi a bűn és a megbocsátás – jó okunk van a bűnbánatra.

"Mi magyarok sem vagyunk bűntelenek. Hibáink és fogyatékosságaink is számosak. A kérdés csak az, mit kezdjünk ezzel a fel- és beismeréssel."

- tette hozzá.

Úgy fogalmazott:

"Talán térdeljünk le a focipálya közepén? Vagy döntsük le nagy elődeink szobrait? Tagadjuk meg és töröljük el ezeréves kultúránkat? Vagy hagyjuk, hogy az önjelölt, hazátlan és liberális cenzorok megrostálják és átírják a magyarok történelmét?"

Leszögezte, Kölcsey mást mond, papírra veti a magyar történeti irodalom legfontosabb mondatát: "Megbűnhődte már e nép a múltat és jövendőt".

Orbán Viktor kijelentette: keresztény szemmel olvasva ez nem "bónusz, szabadjegy vagy menlevél" további bűnök elkövetésének esetére.

"Keresztény lélekkel ez a mondat annyit tesz, hogy bár bűneink száma és mértéke lehet magas, de a Jóisten mégsem törölt el bennünket a föld színéről. Ha meg is büntetett bennünket, de megengedi, hogy folytathassuk a történelmünket. Ennek az lehet az egyetlen oka, hogy erényeink és érdemeink is számosak, vagyis kiérdemelhettük, hogy jövőnk lehessen"

- mondta.

Ha van erény, amely kiérdemli a túlélés jutalmát, akkor az az önmagunkhoz való ragaszkodás - fogalmazott a miniszterelnök Szatmárcsekén.

Orbán: nem a történelem jó vagy rossz oldalán, hanem "a történelem magyar oldalán kell maradnunk"

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (elöl j) a magyar kultúra napján, a Himnusz elkészültének kétszázadik évfordulóján tartott ökumenikus istentiszteleten a szatmárcsekei református templomban 2023. január 22-én. Mellette felesége, Lévai Anikó, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője (j-b).

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A magyar kultúra napja alkalmából tartott ökumenikus istentiszteleten a kormányfő ünnepi beszédében kiemelte: "ezért nem tudnak csapdába csalni ma sem azok a szirénhangok", amelyek arra csábítanak, hogy "álljunk a történelem jó oldalára".

Úgy fogalmazott, "ezért nem szédülünk bele az egyre véresebb háború örvényébe, ezért akarunk tűzszünetet, tárgyalásokat és békét". A magyarok megtanulták, hogy a történelem jó és rossz oldalát azok a nagyhatalmak fogják meghatározni, amelyek utóbb felülkerekednek, és őket a legkevésbé sem érdekli, mi a jó, vagy mi a rossz a magyaroknak – vélekedett.

Orbán Viktor szerint ezért "nekünk a legbonyolultabb és legnehezebb helyzetekben is a történelem magyar oldalán kell maradnunk".

Magyarország ugyanúgy, mint kétszáz éve, a Himnusz születésének napján, még mindig magyar ország – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor kijelentette: "mi mondjuk meg, ki jöhet be, ki maradhat itt; ki élhet velünk és ki nem, és mi akarjuk meghatározni azt is, hogyan kapcsolódhat össze az életünk a szomszédainkkal".

"Nem jobbak vagy rosszabbak vagyunk, hanem mások", és ezt a másságot a magyar kultúra adja – mondta a miniszterelnök.

A kormányfő beszédében üdvözletét küldte a "pannon Veszprém városának", amely mostantól Európa kulturális fővárosa, bizonyítva Antall József egykori miniszterelnök kijelentését, miszerint "magyarok vagyunk, tehát európaiak".

Forrás: mti.hu

68 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Eddig mindig sikerült a vesztes oldalra állni, úgy tűnik, a kolostormalac most is arra csámpázik...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
ma, 08:02 ♦ link pótolva: "Jelentem minden rendben, az Ukrajnába küldött 500 liter misebor elfogyott! "
papaigabor.files.wordpress.com/2022/05/2022.05.16.jpg
Nyírfa
@kereső: Lehetne a mozgalmi dalunk!
Lepényleső
Honnan is ismerné azt,hogy létezik jó,és rossz,hiszen ő ha csak jót cselekszik,mindenki más pedig rosszat,miképp
van az,hogy az Unios ügyészség ellen harcol,aki csalás nélkül elszámoltat,és nem le,- ahogy itt állítólag szoktak?
Shikari
Bizony! Magyarország fehér és magyar!
teuton
@Shikari: Te meg sötet vagy es hülye... Egyebkent pedig orbancod egy kicsit napbarnitott, nem veletlenül hivnak sok romat orbannak...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok