A Himnusz születésének 200. évfordulóján Szatmárcsekén a miniszterelnök elővette a szomszédban zajló háborút, finoman brüsszelezett is, és szerinte nem jobbak vagy rosszabbak a magyarok a szomszédaiknál, hanem mások, a másságot pedig a magyar kultúra adja.

Méltó és igazságos, hogy a magyar kultúra napja a Himnusz megszületésének napja – jelentette ki a miniszterelnök vasárnap, a Himnusz elkészültének kétszázadik évfordulóján Szatmárcsekén tartott ökumenikus istentiszteleten az MTI híre szerint.

Orbán: nem a történelem jó vagy rossz oldalán, hanem "a történelem magyar oldalán kell maradnunk"

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a magyar kultúra napján, a Himnusz elkészültének kétszázadik évfordulóján tartott ökumenikus istentiszteletre érkezik a szatmárcsekei református templomba 2023. január 22-én

Fotó, címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor azt mondta: ezeréves távlatban sincs másik alkotása a magyar kultúrának, amely képes lenne úgy felemelni szíveket, mint a Himnusz.

Ha arra a lehetetlen vállalkozásra "adnánk a fejünket", hogy egyetlen műbe kellene sűríteni mindent, ami magyar, és ami a magyart magyarrá teszi, akkor a Himnuszt kellene választani – tette hozzá a kormányfő.

A Himnusz arra emlékeztet bennünket, hogy bár bűneink száma és mértéke lehet magas, a Jóisten mégsem törölt el bennünket a föld színéről, kiérdemelhettük, hogy jövőnk lehessen – jelentette ki.

A kormányfő azt mondta: Himnusz arra emlékeztet bennünket, hogy nekünk magyaroknak is – mint minden keresztény népnek, amely érti, mi a bűn és a megbocsátás – jó okunk van a bűnbánatra.

"Mi magyarok sem vagyunk bűntelenek. Hibáink és fogyatékosságaink is számosak. A kérdés csak az, mit kezdjünk ezzel a fel- és beismeréssel."

- tette hozzá.

Úgy fogalmazott:

"Talán térdeljünk le a focipálya közepén? Vagy döntsük le nagy elődeink szobrait? Tagadjuk meg és töröljük el ezeréves kultúránkat? Vagy hagyjuk, hogy az önjelölt, hazátlan és liberális cenzorok megrostálják és átírják a magyarok történelmét?"

Leszögezte, Kölcsey mást mond, papírra veti a magyar történeti irodalom legfontosabb mondatát: "Megbűnhődte már e nép a múltat és jövendőt".

Orbán Viktor kijelentette: keresztény szemmel olvasva ez nem "bónusz, szabadjegy vagy menlevél" további bűnök elkövetésének esetére.

"Keresztény lélekkel ez a mondat annyit tesz, hogy bár bűneink száma és mértéke lehet magas, de a Jóisten mégsem törölt el bennünket a föld színéről. Ha meg is büntetett bennünket, de megengedi, hogy folytathassuk a történelmünket. Ennek az lehet az egyetlen oka, hogy erényeink és érdemeink is számosak, vagyis kiérdemelhettük, hogy jövőnk lehessen"

- mondta.

Ha van erény, amely kiérdemli a túlélés jutalmát, akkor az az önmagunkhoz való ragaszkodás - fogalmazott a miniszterelnök Szatmárcsekén.

Orbán: nem a történelem jó vagy rossz oldalán, hanem "a történelem magyar oldalán kell maradnunk"

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (elöl j) a magyar kultúra napján, a Himnusz elkészültének kétszázadik évfordulóján tartott ökumenikus istentiszteleten a szatmárcsekei református templomban 2023. január 22-én. Mellette felesége, Lévai Anikó, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője (j-b).

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A magyar kultúra napja alkalmából tartott ökumenikus istentiszteleten a kormányfő ünnepi beszédében kiemelte: "ezért nem tudnak csapdába csalni ma sem azok a szirénhangok", amelyek arra csábítanak, hogy "álljunk a történelem jó oldalára".

Úgy fogalmazott, "ezért nem szédülünk bele az egyre véresebb háború örvényébe, ezért akarunk tűzszünetet, tárgyalásokat és békét". A magyarok megtanulták, hogy a történelem jó és rossz oldalát azok a nagyhatalmak fogják meghatározni, amelyek utóbb felülkerekednek, és őket a legkevésbé sem érdekli, mi a jó, vagy mi a rossz a magyaroknak – vélekedett.

Orbán Viktor szerint ezért "nekünk a legbonyolultabb és legnehezebb helyzetekben is a történelem magyar oldalán kell maradnunk".

Magyarország ugyanúgy, mint kétszáz éve, a Himnusz születésének napján, még mindig magyar ország – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor kijelentette: "mi mondjuk meg, ki jöhet be, ki maradhat itt; ki élhet velünk és ki nem, és mi akarjuk meghatározni azt is, hogyan kapcsolódhat össze az életünk a szomszédainkkal".

"Nem jobbak vagy rosszabbak vagyunk, hanem mások", és ezt a másságot a magyar kultúra adja – mondta a miniszterelnök.

A kormányfő beszédében üdvözletét küldte a "pannon Veszprém városának", amely mostantól Európa kulturális fővárosa, bizonyítva Antall József egykori miniszterelnök kijelentését, miszerint "magyarok vagyunk, tehát európaiak".

Forrás: mti.hu

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Eddig mindig sikerült a vesztes oldalra állni, úgy tűnik, a kolostormalac most is arra csámpázik...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
Eddig mindig sikerült a vesztes oldalra állni, úgy tűnik, a kolostormalac most is arra csámpázik...
csak úgy....
@Philip Marlowe: most a viktor szirén szirénázik nektek , félkegyelmüeknek! :)
érdekes,hogy öt a mértéktelen lopásai és hazugságai ellenére csipitek! -persze a bolondok ilyenek...
namihami
És azt, hogy mi a ""magyar oldal"" az csak Orbán és köre tudja és mondhatja meg. Mindig a napi érdeke szerint.
Ez a ""szélkakas-effektus"". Vagy ""magyar oldal"", amelynek sikerességét a történelmünk diadalai is már eddig oly fényesen bizonyították.
volvós
...mert csak ezen az oldalon lehet - büntetlenül - rengeteget LOPNI !!!
csak úgy....
@Maccska: 0rbán még mindíg lipsi, még hozzá neoliberális , csak ti gyogyósok ezt nem veszitek észre! :) majd talán egyszer,ha fizettek a mostani butaságotokért..
csak úgy....
@Maccska: te valóban ennyire dedós elmebajos? :) nem veszed észre, hogy naponta átbaxnak? -remélem nincs gyaraked, az ilyen ne szaporodjon...
gina
Te és magyar,, hahahah zsiros román, sosem leszel az, mocskos tolvaj...
gina
@Shikari: Te és magyar?? álmodj cigány román, szeretnétek az lenni a zsiros elmebeteggel együtt
gina
Nagy szavak,, mindig talál ilyen baromságokat, annyira beteg elme, a nagy keresztény mocskos kis putris tolvaj
lampa laz
Nem lehetett volna csak egyszerűen (lózungok nélkül) magát a művet, a költőt és a zeneszerzőt méltatni a Himnusz 200. évfordulóján? Mindent ilyen xar orbánossan kell ünnepelni, aki még azt sem tudja, h oldal jobb és bal van, meg fel és le. Az utóbbihoz tartozunk, mert csúszunk le a pcsba magyarossan.
Aki Én
Amikor ráeszmél a rossz oldalra, rögtön átkereszteli magyar oldalra.
Ezzel vigasztalja a betegeit.
Hogy nem látja még mindenki, hogy ez egy nagyon beteg, aljas bűnöző?
teuton
Erdekes modon a törtenelemben "magyar oldal", mindig a vesztes oldala lett, mert az akkori vezetö mindig a rossz oldalra kormanyozta az orszagot. Mint most is... Tanulni kellene mar a törtenelemböl, nem meghamisitani!!!
Nyírfa
" "mi mondjuk meg, ki jöhet be, ki maradhat itt; ki élhet velünk és ki nem, és mi akarjuk meghatározni azt is, hogyan kapcsolódhat össze az életünk a szomszédainkkal". "

Igen, Viktor, ezt pontosan így gondolják a közvetlen szomszédaink és a tágabb környezetünk. Nem kívánatos személy vagy Európában, semmire nem tartják a kormányodat, megvetés kísér az utadon. Az általad elkövetett bűnökért pedig te fogsz felelni a tettestársaiddal, nem fogod magaddal rántani az egész országot.
A többes szám első személyben való hivatkozást pedig felejtsd el: nincsen mimagyarok. A magad és a kormányod nevében nyilatkozhatsz, a nép nevében azonban: NEM.
Hogy csalással kerülték harmadszor is hatalomra, ez tény, ezért soha többé ne merj minket pajzsként használni.
Gyáva embernek nincs hazája, és te gyáva voltál egész eddigi életedben. Menj el innen, Viktor, menj oda, ahol még táncolhatsz.
Alfa
ez nem "magyar oldal", ez korrupt becstelen keresztény-fasiszta orbáni fidesz-ner gerinctelen oldal ! Szégyen!
Eladott Ország
Orbán! Te a magyarok nevében ne beszélj, a pofádra ne vedd, bűnöző, szélhámos, szarházi, hazaáruló, politikai (bárca nélküli) prostituált! A sokarcú, négy az egyben...
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/143008079_415512776199832_6015038187787451960_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=1-7&_nc_sid=dbeb18&_nc_ohc=gAeRRMh0b5AAX93GbKe&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfB04M3DOfzmBGQJCKvWz1h-YR0w8Wnf8axDJu6QAjWceQ&oe=63F4A88E
Orbán, anyai ágon zsidó, apai ágon roma, oszt' zseb-Hitlert játszik a közönségének... Eszemf@szommegáll'.
uploads.disquscdn.com/images/136e71fd1dac17d00a121826c719106631bfe53b49d1124ffff2127e32cf0eb9.gif?w=800&h
Nyírfa
@Eladott Ország: 15.49

Fidelnek kosz sem lehetne a körme alatt.
Eladott Ország
Nézze meg Orbán Viktor texasi beszédének összefoglalóját eredeti angol nyelven, magyar felirattal. Sírva röhögök, az egyik legjobb stand-up comedy amit láttam. A kiejtése egyszerűen hamisíthatatlan. Imádom az olyan politikusokat akik papirból olvassák a saját gondolataikat. A bikicsunáj után már nagyon vártam valami hasonlót! Mind mondanivalójában mind retorikai stílusában az öreg "duce"-ra emlékeztett szeretett királyunk. A következő nyilvános beszédjén már majd nagy Magyarország újra építésről szóló álmait fogja világgá kürtölni. Ez tuti valami Mónika show amerikai változatában szerepelt. A nézőtéren "ülő személyek" kartonpapírból, a taps pedig effekt lehetett!
youtu.be/1MK6H1UQ56Q
Eladott Ország
@csak úgy...: ma, 12:21 ♦ Regionális középhatalmi státusz. Már el is értük. Álmodik a szellemi nyomor. Örüljünk, hogy már lemondott a királyságról, csak közép vezető akar lenni. Legalábbis a potroha már elérte, sőt, az már nagyhatalmi.
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/323904842_682873303577752_7332596771142558834_n.jpg?_nc_cat=106&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=fj7gXGbWQDAAX9wL7lg&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfDT21d4scEHi0s3R3lAYexeTGPJvcMz5_5HwJ32SkSKzg&oe=63D23280
teuton
@Maccska: Irod: "Amúgy minden fiatal liberális csak a többségnek megjön az esze egy idő után." Igaz, a többsegnek megjön, a kisebbsegnek meg elmegy es beall a szelsöjobbosok, nacik, meg oroszok köze...
verőce21
Csak röhögni lehet az itt tomboló, sok lipsi őrültön...!
verőce21
@m73: vegyetek vissza, mert szánalmas kis lúzerek vagytok...!
Nyírfa
@Eladott Ország: 16.17ű

Nemcsak ebben. Fidel, Che-vel az oldalán vérbeli forradalmár volt.
Eladott Ország
"Mi mondjuk meg, ki jöhet be, ki maradhat itt, ki élhet velünk és ki nem." Bárki, aki 300 ezer eurót leperkál a Tóninak. Ezzel az orbáni monológgal, ha csak félhivatalosan, de megalakult az Unió első fasiszta állama. Van pofája a magyarságot a szájára venni orosz ügynökként, aki kínaiaknak árulja ki a magyar földet. Én azért szívesebben vagyok a történelem jó oldalán, mint egy, fasiszta ruszkiszopó féreg oldalán. Hogy nem szakad rá az ég, mikor a magyarság megmaradásáról szónokol az egyik legnagyobb nemzetvesztő a történelmünkben. Nos hát, geci ez a királyi többes nekem nem fekszik. Nagyon nem akarok egy országban élni pl. Gruevszkivel, a Rahimkulov tesókkal, ne hozzák ide még véletlen se Aliser Uszmanovot, Pjotr Avent és Viktor Rasnyikovot, Gulbahor Iszmailovát, Mihail Fridmant; Dmitrij Mazepint és fiát, Nyikita Mazepint; valamint Grigorij Berjozkint és Vjacseszlav Mose Kantor orosz oligarchákat, akiket ti, mocskos hazaárulók menteni akartok. Még látogatóba se jőjjön az aljadék Kirill pátriárka, de Putler' se.
uploads.disquscdn.com/images/ac019dc981f8cfb418fe4041eb61682d5d6847991edf121be6e90e527f3e0668.png?w=800&h
Eladott Ország
@Maccska: ma, 17:55 ☻ „Mi vagyunk homok a gépezetben, bot a küllők között, tüske a köröm alatt.” Ez az ember, Magyarország rendszerváltás utáni katasztrófája. Ez az ember az urambátyám mutyi Magyarország világ megtestesítője és az egész magyar társadalom önnön katasztrófája. Bazdmeg! Megint a királyi többes, azaz ... én mondom meg. Elmebeteg...Amúgy ez a kulturálatlan büdösbunkó tapló, hogy meri a kultúrát a pörköltzsírtól csöpögős, pálinkaszagú pofájára venni? Az ártány meghentergett a disznószarban, majd böfögött egy terjedelmeset. Legalább hétvégére be kellene zárni az ólba.
uploads.disquscdn.com/images/b8bb319c7d807ebc561ee3defdea49fb04076b865cf43064d17057de54212c85.jpg?w=800&h
A "brüsszeli bürokraták" kicsodák?
Európai Tanács: 27 tagország vezetői, államfők, kormányfők
Európai Bizottság: 27 tagország kormányai által delegált személyek
Európai Parlament: 27 tagországban megválasztott képviselők.
Kikkel hadakozunk? A józan ésszel leginkább. Mi senkivel, ő hadakozik a saját képzelete szüleményével. Nem tudja, b*szná meg az öreganyját. Nem tudná megmondani, de mindig mindenkivel harcolunk... Lehet, hogy nem ugyanazt a történelemkönyvet olvassuk Orbánnal. A magyarság megmaradásához nem vakszerencse kellett, hanem letelepedés és alkalmazkodás a környező országok kultúrájához. Ha ezt nem tesszük, akkor nem lenne ma Magyarország.
Szóval szembe lehet menni különutasként. Szembe lehet köpni a legfőbb szövetségeseinket, de mi járunk rosszul, ebben biztos vagyok és abban is, hogy nem az ország érdekét szolgálja.
drrotf
Milyen is a történelem,legalább is Orbán szerint.Sok oldalú, legalább annyiféle ahány nemzet van világon, mert ha Orbán szerint van a történelemnek magyar oldala, akkor nyugodtan ki jelenthető, hogy minden országnak igényt tarthat a történelem egy oldalára.Ez azt jelenti szerintem, de erről inkább Orbánt kellene megkérdezni, hogy ha a történelmet magyar szempontból kell értelmezni, az nem biztos hogy egyezik a tényleges történésekkel, mert ha azzal egyezne akkor a történelmet csak egyféleképpen lehet értelmezni , úgy ahogy a dolgok valójában megtörténtek.A történelem magyar szempontból való értelmezése a mai országvezetők részéről nem idegen dolog, mert látunk példát arra , hogy a korábbi történelmi megállapításokat kétségbe vonják, és új szempontból, magyaros szempontból , értelmezik a korábban leírt történéseket!Ha nagy tekintetű vezető elmagyarázná bővebben és érthetően hogy szerinte mit is jelent a történelem magyar oldala példákkal illusztrálva, akkor talán többen megértenénk hogy mit is akart mondani.Példaképpen elmagyarázhatná, hogy egy nemzet szuverenitásának érdekében folytatott honvédő háborút hogy ítéli meg?Ha agresszornak ítéli a másik országot megtámadó , lerohanó országot, akkor az agresszor elleni közös fellépést a történelem szem,pontjából milyen oldalnak tekinti?Mi dönti el hogy az ilyen háború milyen történet is? Csak az hogy a megtámadott , lerohant ország milyen közel van hozzánk, vagy az hogy a megtámadott országban élő magyarokkal milyen módon bántak az ország vezetői, vagy maga az a tény hogy a kirobbant ellentéteket a XXI.-ik században nem illik nem lehet háborúval rendezni,és a megtámadott országot segítenünk kell , mert ha nem segítünk másoknak ilyen esetben ha kérik, akkor mi sem számíthatunk a mások segítségére hasonló esetekben, és akkor szitkozódhatunk mint 1956-ban, hogy az amerikaiak, illetve a nyugatiak nem siettek fegyverekkel a szabadságharcunk megsegítésére?
Clavigo
@Maccska: Köszönjük Emese . Az über- kretén trolloknak jár a krumpli,,+1 kg. cukor .Kérjük fáradjon a kasszához .!
kereső
Orbán: a történelem egyetemes- és Magyarország nem egy elzárt kis sziget a világban. A magyarok történelme mindig is összefonódott a világ történelmével- ez alól nem lehetséges kivonni magunkat- főleg nem komp országként. AÉs nem a történelemnek van jó-és rossz oldala, hanem a történelem formálóknak, alakitóknak vannak jó és rossz döntései. Mint most neked- nagyon rossz döntéseket hozol, egoizmusból, hatalomvágyból,és selejtes emberi mivoltodból fakadóan, saját érdekeid szerint- amelyek most már teljesen elszakadtak az ország érdekétől. A "történelem" meg majd "megitél".
verőce21
"A Himnusz arra emlékeztet bennünket, hogy bár bűneink száma és mértéke lehet magas, a Jóisten mégsem törölt el bennünket a föld színéről" - Csaba királyfi segedelmével...!
Nessy
@verőce21: Már érkezik is a csillagösvényen, ha Orbán hívja! Mikor hazánk nagyja tv stábok kíséretével ájtatos pofával ülnek a misén, könyöröghetnének: Isten, hazánkért térdelünk elődbe, rút bűneinket jóságoddal född be!
verőce21
@Nessy: Naná! - "Éppen miséről jövök!" :)
volvós
@Eladott Ország: 22:18 Köszönjük a lovári-angol beszédet, a taps tényleg magnóról jött, a more pedig - szokás szerint - 152-szer nyalta meg a száját...hogy a " közönség egy szót sem értet. az 100% !!!
Sámannus
A zsiványokat ne keverd a magyadokkal, a kettő nem ugyanaz. Te a zsiványokat véded!
Sámannus
Megbűnhődte, de te nem készülj, legyen csomagod ha kell.
verőce21
@m73: mit hadoválsz itt össze-vissza, te nagyon hülye? :) már teljesen elment az eszed?
terlasz
"bár bűneink száma és mértéke lehet magas, de a Jóisten mégsem törölt el bennünket a föld színéről"
Csak éppen most veled büntet. A történelem magyar oldala jelenleg is egyenlő a történelem rossz oldalával. Miről hablatyolsz Miniduce?
Eladott Ország
@csak úgy...: Tegnap, 12:21 ♦ Jelentem minden rendben, az Ukrajnába küldött 500 liter misebor elfogyott! Ennél már csak az lenne nagyobb abszurd, ha kedves keresztény magyarjaink jóminőségű tölgyfa koporsókat küldenének az ukránoknak, hogy legyen mibe eltemetni Putyin áldozatait. Fülbevalót! A punitörlősnek már úgyse szabad hordania.
papaigabor.files.wordpress.com/2022/05/2022.05.16.jpg
Eladott Ország
ma, 08:02 ♦ link pótolva: "Jelentem minden rendben, az Ukrajnába küldött 500 liter misebor elfogyott! "
papaigabor.files.wordpress.com/2022/05/2022.05.16.jpg
Lepényleső
Honnan is ismerné azt,hogy létezik jó,és rossz,hiszen ő ha csak jót cselekszik,mindenki más pedig rosszat,miképp
van az,hogy az Unios ügyészség ellen harcol,aki csalás nélkül elszámoltat,és nem le,- ahogy itt állítólag szoktak?
teuton
@Shikari: Te meg sötet vagy es hülye... Egyebkent pedig orbancod egy kicsit napbarnitott, nem veletlenül hivnak sok romat orbannak...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.