A megváltozott makrogazdasági feltételek miatt a kormány újraszámolta a 2023-as költségvetési törvény összegeit – írja az MTI.

Az Orbán-kormány növelte az idei kiadásait: 4 területre megy el a legnagyobb összegMTI/Bruzák Noémi

A kiadásokat négy fő területen – munkahelyek megvédése, rezsivédelem, családok támogatása, nyugdíjak értékének megőrzése – növelte, továbbá a bevételi oldalt egyebek közt az energiaszektor egyes szereplőitől várt többletbefizetéssel emelte meg – tájékoztatta Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára az év végén rendelettel módosított idei költségvetési törvényről az Országgyűlés költségvetési bizottságának tagjait hétfőn Budapesten.

Kiemelte: a hiánycélt "moderáltan" a GDP 3,9 százalékára növelték a korábbi, 3,5 százalékról, ami a 2022-re "várhatóan teljesülő" 4,9 százalékos deficithez képest 1 százalékpontos csökkenést jelenthet idén.

A 2022-es tavaszi ülésszak végén senki nem számított arra, hogy a háborúnak és a hozzá kapcsolódó szankcióknak ilyen súlyos gazdasági hatásai lesznek, az Európai Bizottság akkor uniós szinten 2,3 százalékos növekedéssel számolt 2023-ra, ezt a számot később 0,3 százalékra csökkentették – idézte fel.

Beszélt arról is, hogy a növekedés Magyarországon idén a tavalyi év közepén várt 4 százalékkal szemben 1,5 százalék körül alakulhat; a kormány 15 százalékos átlagos éves inflációval számol, és a bérek növekedése várhatóan eléri, sőt meg is haladja 2023-ban az inflációt.

Reálisnak látják, hogy az adósságráta 2023-ban 70 százalék alá csökkenjen GDP-arányosan a 2022. végére várható 73,5 százalékhoz képest, és megjegyezte, hogy 2021-ben még 76,8 százalékon állt a ráta, a nyári törvénytervezetben pedig még 73 százalék feletti mutatóval számoltak 2023-ra.

A kormány a rezsivédelmi alap kiadásait 670 milliárd forintról 2600 milliárdra növelte, támogatásban részesülnek az önkormányzatok, az állami tulajdonú közszolgáltató vállalkozások, az egyházak és a civil fenntartású közszolgáltatást ellátó szervek is a lakosság mellett – sorolta.

Továbbra is kulcsfontosságúnak tekinti a kormány a munkahelyek megvédését, a rezsialap növelése – a kkv-knak és nagyvállalatoknak szóló programok mellett – egyebek között ezt a célt is szolgálja – jegyezte meg. Emlékeztetett arra, hogy mára egymillióval többen dolgoznak Magyarországon, mint 2010-ben, a foglalkoztatottak száma rekordszinten áll, 4,7 millió.

Kiemelte, hogy a családok támogatására szánt összegeket a módosított törvény megőrzi, sőt új programokat is hoz a 30 év alatti édesanyák személyi jövedelemadójának kedvezményével.

Az új inflációs előrejelzés alapján már januártól 15 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak – húzta alá, utalva arra, hogy ez is többletkiadás a költségvetésnek az eredeti törvényhez képest.

A bevételi oldal módosításai között említette, hogy az energiaszektor egyes szereplőinek a befizetései növekedtek, a legjelentősebb változás az, hogy az Ural és Brent olajtípus közötti árkülönbözet után befizetendő összeg 40 százalékról 95 százalékra nő.

Rámutatott arra, hogy a kormány takarékos gazdálkodást tervez idén a saját intézményrendszerében, ezen a soron 250 milliárd forinttal kisebb kiadással számolnak a nyáron elfogadott törvényhez képest.

Banai Péter Benő felidézte, hogy ugyan a 2023-as költségvetési törvényt már az év végén rendelettel módosították a veszélyhelyzet szabályai szerint, a képviselők hamarosan tárgyalhatnak a változtatásokról, hiszen ugyanazt a törvénymódosítást az Országgyűlés elé is beterjesztették.

Az államtitkár Ander Balázs (Jobbik) a bizottság egyik alelnöke és Vajda Zoltán (MSZP) bizottsági elnök érdeklődésére elmondta, hogy az áfakulcs emelését nem tervezik, a 834 milliárd forintos áfabevételi-többlet mögött a magasabb inflációs prognózis és a jövedelmek emelkedése áll.

Bakos Bernadettnek (LMP) válaszolva kifejtette: azokból az európai uniós forrásokból, amelyek reményeik szerint hamarosan elérhetőek lesznek megújuló energia programok finanszírozását is tervezik a jelenlegi lehetőségeken túl.

Tóth Endre (Momentum) kérdésére aláhúzta: Varga Mihály pénzügyminiszter részt vesz majd a plenáris ülésen a költségvetés tárgyalása során.

A kormány szociális érzékenységét mutatja, hogy a gázár az átlagfogyasztás mértékéig Magyarországon a legalacsonyabb Európában – erősítette meg szintén a kérdések megválaszolásakor.

Arra is kitért: a családtámogatások összege idén várhatóan 3357 milliárd forint körül lesz, ami több mint 120 milliárddal magasabb, mint az előzőleg tervezett.

Hargitai János (KDNP) felvetésére úgy reagált: mérlegelni fogják, hogy a jelenlegi gyorsan változó környezetben érdemes-e tavasszal elfogadni a következő évi költségvetést.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Emmersson71
Nem olvastam el, mert baromságokra nem pazarlom az időmet, de azért bízom benne, hogy sportra és egyházra jut bőven határon innen és túl!
Qqberci
Már nem csak a Tákolmánnyal, a költségvetéssel is gyurmáznak...
lusta
Őszintén, miről akarnak a parlamenti ülésen beszélni. A rendelet már megjelent.
Emmersson71
Nem olvastam el, mert baromságokra nem pazarlom az időmet, de azért bízom benne, hogy sportra és egyházra jut bőven határon innen és túl!
Nessy
Teljesen mindegy mit "szavaznak" meg a droidok, Orbán akkor és úgy módosítja, ahogy éppen eszébe jut!
justhpeter
Ma az ország minden pontján valami mesenap lehetett és el kellett mondanom, hogy igen jól szórakoztam. Kizárólag egy gondom volt, hogy hol találok az országban olyan írni-olvasni tudó embert aki ezeket a meséket elhiszi.
gina
Ugyan már én megirom, 1 sport, stadionok, foci 2 fidesz moslékok támogatása 3 a nép kivéreztetése 4 telj hatalom a zsiros OV cigánynak

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.