A kormány tavaly év végén jelentette be, hogy 2023. január 1-jétől nem kell személyi jövedelemadót fizetniük azoknak a 30 évnél fiatalabb nőknek, akik gyermeket vállalnak.

A kormányrendeletben volt egy csavar is, ugyanis a jogszabály eredeti értelmezése szerint aki a magzata után már 2022-ben jogosulttá vált a családi adókedvezményekre, de az idén szüli meg a gyermekét, csak a szülés napjától jogosult a támogatásra. Vagyis, akinél a terhesség 91. napja december végére esett, a kedvezményt csak a június végére várható szülés után érvényesíthette volna, írja a 24.hu.

Jelentősen módosították a 30 éven aluli anyukák SZJA mentességéről szóló jogszabályt

Fotó: 123RF.com

Ezen a gyakorlaton viszont most változtattak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal hétfőn módosított adóelőleg-nyilatkozatot tett közzé a honlapján, amelyhez egy frissített tájékoztatót is csatoltak. Ebből már az derül ki, hogy az a fiatal édesanya is érvényesítheti 2023. január 1-jétől a 30 év alatti anyák kedvezményét, aki a magzatra tekintettel 2023 előtt vált jogosulttá a családi kedvezményre, a gyermek születési éve 2023, és elmúlt 25 éves, de még nem töltötte be a 30. életévét.

Hozzátették, a kedvezmény tehát abban az esetben illeti meg a fiatal anyát, ha vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére, magzatra tekintettel a családi kedvezményre való jogosultsága 2022. december 31-ét követően nyílik meg. Magzat után abban az esetben is megilleti a kedvezmény a fiatal anyát, ha 2022-ben vált jogosulttá családi kedvezményre, és a gyermeke 2023-ban születik meg.

Eseti példákat a 24.hu cikkében olvashatnak. 

Forrás: 24.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Még egy réteg, amelyik nem fizet adót!
Sebaj, a már eddigi 27+4,5%-os ÁFA mellé majd kitalálnak valamit a fijjúk!
namihami
Még egy réteg, amelyik nem fizet adót!
Sebaj, a már eddigi 27+4,5%-os ÁFA mellé majd kitalálnak valamit a fijjúk!
tothjani
@namihami: Na igen, ezek a tetvek nem adnak semmit csak kevesebbet vesznek el ha van miből.
És lehet hogy egy Fővárosi anya pici gyerek mellett is el tud menni dolgozni de egy Faluban ez esélytelen.
Jó tudom a gyermek 2 éves kora után járó 28500 forintos GYES is adómentes.
Toller Béla
Hogy nem lehet valamit is egyszerűen, átláthatóan, első olvasásra érthetően ...Nem megy ! Menjetek akkor ...
ómió
Újabb könnyítés? Biztos, mert "ellopták" a rávalót!
namihami
@KisTehen: @KisTehen: 15.20: és 15.21: Igen. És mindezt munkalehetőséggel és normális bérekkel kell megoldani, nem ""orbáni üveggyöngyökkel""! Ez annak a 8 osztályos narancsrétegnek szól, amelyik most örömködik, hogy nem kell adózni! Most nem...majd.
Szinte látom a képét annak a nőnek, aki megszüli a gyereket, élvezi az adómentességet, majd 30 éves kora után jön a pofáraesés, amikor bejön az adófizetés és mellette ott lesz a megfogyatkozó jövedelemből az egyre többe kerülő gyerek is. Akkor, amikor a terhei inkább nőnek, mint csökkennek. (miként igaz ez a 25 alatti rétegre is---mert nem hiszem, hogy lenne olyan fideszes, aki abban reménykedik, hogy ezek a fiatalok tömött sorokban állnak a bank pénztárainál, hogy magánnyugdíjba lépjenek be---elmegy ez még egy-két-három alapos berúgásra vagy belövésre)
ÁFA fizetés pedig nem adófizetés helyett kellene, hanem munkabérből történő kifizetésre. Persze, a mértéke(!!!) az, ami világviszonylatban tesz minket a listavezetők közé! A gyerek szülése után kapott GyES és GyED pedig, amíg az anya otthon van a kicsivel (hiszen éppen a gyerek miatt kapja) adómentes.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.