Pár tízezres köztartozás miatt kéri vissza több családtól a 2,5 millió forintos nagycsaládos autótámogatást, vagy annak egy részét a Magyar Államkincstár.

Nagycsaládos autótámogatás: Ismert tévéstől kért vissza jogtalanul több millió forintot a Magyar Államkincstár

A Magyar Államkincstár székháza. Próbálkoznak. Fotó: Wikipédia, Vasyatka1

A Telex újabb cikke szerint a Magyar Államkincstár több esetben nem tartotta be a jogszabályt, mert nem figyelmeztette a 2021 szeptembere előtt pályázókat, hogy fizessék ki régi tartozásukat.

A MÁK azt állította, hogy csak akkor fizettetik vissza a támogatást, ha az Államkincstár előzetes felszólítása ellenére sem rendezi köztartozását az érintett, amire 14 napot adnak. A Telexnél jelentkező családok egybehangzó állítása, illetve a birtokukban lévő dokumentumok szerint viszont a MÁK nem küldött külön felszólítást, hogy rendezzék évekkel korábbi köztartozásukat. Ehelyett rögtön brutális eszközhöz nyúlt: határozatban követelte vissza tőlük a több millió forintos autópénzt két héten belül, arra hivatkozva, hogy a kifizetetlen köztartozások miatt jogalap nélkül kapták meg. Azt is leírták, hogy az autókat csak akkor adhatják el a hasonló helyzetben lévők, ha már visszafizették a támogatást, vagyis ennél korábban az eladásból származó pénzre sem számíthatnak.

A portál szerint visszamenőleg is lehetőséget kell adni a 2021 szeptembere előtt pályázóknak, hogy fizessék be a köztartozásukat, és csak akkor lehet tőlük visszakérni az autóvásárlási támogatást, ha ezt nem teszik meg.

Egy ismert tévés műsorvezető családja ugyanebbe a helyzetbe került: 2022 elején kapta meg az Államkincstár határozatát, amelyben több mint 2,5 millió forint autóvásárlási támogatás visszafizetésére szólították fel. Beperelték az Államkincstárt, és mint kiderült, a tévés autóvásárlási támogatásának ügyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hibázott, tévesen könyvelte le az illető 2018-as és 2019-es adóbevallásában szereplő családi adókedvezmény megosztását.

Így ezeknek a hibás adóbevallásoknak a nyomán szintén tévedésből a nyilvántartásba került 39 ezer forint köztartozás. Az ügy sikeresen lezárult miután az Államkincstár lemondott a követeléséről, a tévés pedig elállt a pertől, hiszen nem kellett visszafizetnie a támogatást.

Hasonló történet Edináé is, aki a felszólítás hatására úgy döntött, részletekben, évek alatt fizeti majd vissza a 2,5 millió forintot, noha a 2019-ben még meglévő 15 500 forint tb-tartozását 2020-ban kifizette. Vagyis, ha az Államkincstár ellenőrizte volna, hogy a felszólítás kiküldésekor egyáltalán tartozik-e az államnak Edina, azt találta volna, hogy nem – írja a 24.hu.

Forrás: Telex, 24.hu
Fotó: Wikipedia

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@Maccska: ,,kért vissza jogtalanul több millió forintot a Magyar Államkincstár"
Ha valaki valamit követel, ellenőrizze, hogy jogosult-e.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
neverland
@Maccska: Maccska felhívást intézett a lakossághoz:

Mindenki tarcsa be a jogszabályokat, mer a jogszabályok azé vannak, hogy betarcsák őket szigorújan. Ha nem tarcsátok be szigorújan a jogszabályokat, megy értetek a nagy családbarát fekete autó.
(a családbarát fasisztoid Maffia-kormány megbízásábúl)
Macskaszem
Lesz itt még itt sírás-rívás amikor majd a meg nem született gyerekek után vissza kell fizetni a babavárót.
Aki Én
@Maccska: ,,kért vissza jogtalanul több millió forintot a Magyar Államkincstár"
Ha valaki valamit követel, ellenőrizze, hogy jogosult-e.
icegygenabro
@Aki Én: ez olyan hülye hogy az értő olvasás sem megy neki, de ugat! Ja ,nem mekeg...vagy béget??
Macskaszem
@KisTehen: Csak van egy rossz tulajdonsága, vissza kell fizetni.
neverland
@Maccska: Hagytad, hogy nőnek higgyenek sokáig - jó sokáig...
Milyen ember az ilyen?!

Te mersz belepofázni bármibe is, ahelyett, hogy egy sötét sarokban húznád meg magad szégyenedben?
Lepényleső
...ha van még akik ezeknek felülnek...mégis mit hihettek,hogy pont az ő esetükben kivételt tesznek,
- kivált ha nem is hű tagjai annak a vélhetően nem csak gyarlósággal teli fészeknek?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.