A kormány hivatalos honlapján jelent meg a Gazdaságfejlesztési Minisztérium rendelettervezete, amely a bankoknál nyitható alapszámla havidíját a bruttó minimálbér 0,5 százalékára csökkentené a jelenleg érvényes 1,5 százalékról. Ez azt jelenti, hogy az alapszámla maximális alapdíja 1000 forintra módosulna 2023-ban.

Hozzányúl a banki alapszámlákhoz a kormány egy rendelettervezet szerint. Fontos célja a módosításnak, hogy támogassa az elektronikus fizetések használatát. Módosíthatja a banki alapszámlák maximális havidíját a kormány egy rendelettervezet szerint. Ezt a Portfolio szúrta ki a kormány hivatalos honlapján.

Az Orbán-kormány hozzányúl a banki alapszámlákhoz – Itt a váratlan rendelettervezet

Fotó: Pixabay cco

Az alapszámla alapdíja a jelenleg érvényes szabályok szerint nem lehet több, mint a megelőző év utolsó napján érvényes legkisebb összegű havi bruttó minimálbér 1,5 százaléka. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium rendelettervezete alapján viszont ezt úgy módosítaná, hogy

a fix havi díj összegének elvi maximumát a bruttó minimálbér 0,5 százalékában állapítsák meg. Mivel 2023-ban a bruttó minimálbér 232 ezer forint, így az alapszámla maximális havidíja ennek 0,5 százaléka, vagyis 1160 forint lenne.

A tervezet szerint fontos cél, hogy ezzel is támogassák az elektronikus fizetések használatát.

Az alapszámla egyik legfontosabb célja, hogy egy olcsó alternatívát kínáljon a számlavezetésre azoknak, akiknek nincs fizetési számlája. Aki ilyennel rendelkezik, az havonta kétszer vehet fel ingyen készpénzt magyarországi bankautomatából összesen maximum 150 ezer forintért, vagy a bankja saját bankfiókjában egy alkalommal 50 ezret. A rendszeres utalásokon felül papír alapon vagy elektronikusan havi 4 átutalást bonyolíthat le ingyenesen, de az összes utalás összege nem több 100 ezer forintnál.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium február elsejéig várja a véleményeket a rendelettervezetről a társadalmi egyeztetés során. Ha ezt elfogadják, akkor a hitelintézeteknek módosítaniuk kell az érintett számlacsomagok kondíciós listáját. Az ügyfelek pedig elgondolkozhatnak azon, hogy megérné-e esetleg nekik számlacsomagot vagy bankot váltani.

Forrás: Portfolio

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
@csak úgy...: A magyarok érdeke az, hogy a kleptokrata-nemzeti-keresztény csürhe eltűjön. Van két hozzá.
Libbantölő
@csak úgy...: neked kuss a neved szopó! Hahaha micsoda kis balfaszgeci vagy! Hahaha
Sámannus
Igy könnyebb a talicskázás is. Gondoljunk bele a rengeteg aprót ki lehet dobni.
Má úgy kallódik mindenfelé az apró, hogy takarításkor egy új dobozt kell befogni neki.
jáger laszló
And ezen ki nyer!!???
Én biztosan nem,mert számlám sincs!!csak ennyi
barátilag
J.L.
ómió
Árat csökkent? Hát, ez nem efftársi!
Jozefina
A bankok majd megtalálják a módját, hogy az így elvett veszteségük akár dupláját is beszedjék. Nem kell félteni őket!!!??
Melesleg: "G7: Veszteséges a jegybank 1550 milliárdos kötvényprogramja" Itt miért nem lép Orbán?? Na azért, mert az övéi zsebébe megy a jegybank vesztesége!!!??
telex.hu/gazdasag/2023/01/26/novekedesi-kotvenyprogram-mnb-magyar-nemzeti-bank-jegybank-ner-g7

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.