Két uniós biztossal, Mariya Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős, illetve Johannes Hahn költségvetésért felelős testületi taggal tárgyalt Brüsszelben Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter – számolt be róla a HVG.

Az Orbán-kormány bejelentette: Kész kivonulni az egyetemi kuratóriumokból
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszédet mond Budapesten, a Miniszterelnökség Akadémia utcai épületében, ahol tizennégy szervezettel, köztük felsőoktatási intézményekkel kötött stratégiai partnerségi megállapodást 2023. január 23-án. MTI/Balogh Zoltán

A téma az Erasmus+, illetve a Horizon Europe programokban történő magyar észrevétel volt. Az ügy előzménye, hogy az uniós források védelme érdekében a tagállamok többek között olyan döntést hoztak tavaly decemberben, hogy az EU nem köthet új szerződéseket a magánalapítványi formában működő egyetemekkel. 

A találkozó után Navracsics Tibor magyar újságíróknak azt mondta:

megállapodtak abban, hogy nem fenyegeti veszély azokat az oktatókat és kutatókat, akik jelenleg részt vesznek az Erasmus programban.

Navracsics azt kérte, hogy egyértelmű kommunikációval segítse az Európai Bizottság az esetleges félreértések eloszlatását, és ugyanez vonatkozik a Horizon Europe kutatásfejlesztési programra is.

Navracsics kiemelte, az Európai Bizottság számára fontos, hogy megítélésük szerint a politikusok szerepvállalása miatt a 21 alapítványú fenntartású egyetem közül 10 esetében vannak aggályok.

Részünkről nem akadály, ha az Európai Bizottság azt veti fel, hogy a politikusok ne lehessenek tagjai ezeknek a kuratóriumoknak, akkor szabályozással ezt is meg tudjuk oldani

– jelentette ki a miniszter. Hozzátette, hogy ugyancsak pontosítani kell a kuratóriumi mandátumoknak az időtartamát is.

Navracsics úgy fogalmazott, hogy a kormány nyitott és abban érdekelt, hogy miközben zavartalanul folynak a programok, a mögöttes aggályokat is tudják kezelni.

Két nem túl bonyolult jogszabály módosításról van szó, ennek nem lesz akadálya, márciusban, amikor a parlament ismét ülésezik, akkor ezeket át tudjuk vezetni

– mondta a várható időzítésre. Azt is megjegyezte, hogy ha kell, akkor ő hetente el tud jönni egyeztetni Brüsszelbe.

Forrás: HVG

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
Nafene! Értetlenkedés helyett már jóval hamarabb megtehették volna. Sőt! Az egyetemek alapítványi működésbe kényszerítését sem kellett volna végrehajtani, de orbán nem bír magával és attól boldog, ha fenekestől felforgatja maga körül az egész országot. Sajnos nincs ember a közelében, aki lebeszélné, visszafogná ezt az elszabadult guruló ágyúgolyót.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
drrotf
Szerintem most menekülőre fogta a dolgot Orbán és utasította Navracsicsot , akit egy minden kompromisszum elfogadására alkalmas embernek ismernek az EU-ban, hogy adja fel a kormány eddigi álláspontját, mert nagyon kell a pénz!Azonban Orbán ahogy szokta volt mondani,egy furfangos magyaros észjárású ember, aki talál majd megoldást arra, hogy az EU is elégedett legyen , de megmaradjon a hatalma az egyetemek felett.Úgy hogy szerintem hiába látszik az hogy Orbán kapitulált, megfutamodott, a menekülésből hátra nyilazással ő is úgy fogja érezni hogy győzelmet aratott, és úgy lesz ahogy ő akarta!
namihami
Tervszerű visszavonulás! Mint a hitleri csapatoknak Moszkva és Sztálingrád alól!
Qqberci
Van az a pénz... Csak figyelni kell a csútkány kezét!...
colibri
Nafene! Értetlenkedés helyett már jóval hamarabb megtehették volna. Sőt! Az egyetemek alapítványi működésbe kényszerítését sem kellett volna végrehajtani, de orbán nem bír magával és attól boldog, ha fenekestől felforgatja maga körül az egész országot. Sajnos nincs ember a közelében, aki lebeszélné, visszafogná ezt az elszabadult guruló ágyúgolyót.
justhpeter
Ezt akkor sem hiszem ha látom !!! Az Unió felemelte a kutatási kertet és ebből nem kér Orbán ? Mikor pontosan ezért szállta meg az egyetemeket. Majd betesznek Hídvéghy-féléket akik majd sakkban tartják a kuratóriumokat. Mind csonthéjas gazemberek, csak addíg tart majd az ígéret míg megkapják a pénzt.
csak úgy....
ha a pénz beszél akkor a fidesz kutya nem ugat! :)
Peller Anikó
@Horizont: Ez egy nagy tévedés, náluk pontosan és mindig minden 100%-osan biztos. Mint ahogy most is. Ha csak egy szót vagy betűt elhisznek nekik akkor máris meg vannak szívatva.

Cignyal ne kezdj egyezkedni.
jáger laszló
Hát ezt nem nevezném győzelemnek inkább politikai kudarcnak!!Bevonulás majd kivonulás a kuratóriumból!!
Mondhatjuk szopatásnak is!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Peller Anikó
@colibri: Pontosan. Az egyetemek alapítványi működésbe kényszerítése a gond, az egyetemek függetlenségének elnyomása a gond, az ország függetlenségének letaposása a gond, 5. orgán maga a gond.
Peller Anikó
@jáger laszló: Elhitted, hogy kivonulnak?
colibri
Mit akar ez a navracsicska? Versenyezni akar szíjjassal repkedésben, hogy ezután feszt Brüsszelbe repkedne egyezkedni? Ne versengjen a külügyérrel, úgysem éri utol, inkább spóroljon a repjegyekkel! (Tudom ez nekik nem megy.)
drrotf
@Peller Anikó: Kiegészíteném a mondandódat még azzal ,hogy éppen most jelent meg Orbán Balázs nyilatkozata, hogy miért akarta megvenni a a Vodafont a kormány. Elmondta hogy aki a médiát uralja, az uralkodik az emberek gondolkodásán is.Ezt az uralkodást egészítette , illetve kezdte el azzal, hogy az egyetemek autonómiáját erősen korlátozta, megszüntette és az egyetemi oktatásban az irányítást és működtetést az alapítványba kinevezett politikusok kezébe , a hatalom kezébe adta.Itt is arra törekszik a kormány hogy uralkodjon a jövő felső oktatást végzett embereknek a gondolkodásán.
lusta
@colibri: Igen, milyen alapítvány az, ahol gyakorlatilag az állam adta a vagyont és az állam adja a pénzt is? Az alapítványi qrvatórium dönt mindenről és az egyetemi autonómia, mint a szenátus, rektor kussba van. Az az egy-két politi kuss nem oszt, nem szoroz magában az alapítványi rendszerben.
jáger laszló
Én bízom,hogy legalább a kuratóriumi szinten a gorbán+hátrálásra kényszerül!!Ennek is lehet örülni bár az öröm nem teljes
csak ennyi
barátilag
J.L.
Giovanni Alba
"A kormány ugyanis azt vállalta az Európai Bizottság felé, hogy a közérdekű közalapítványoknál szigorú összeférhetetlenségi szabályokat hoz, a politikai kötődés kizáró ok lesz. Néhány tagnál a szabályok ismerete nélkül nem egyértelmű a helyzet, de a miniszterek, országgyűlési képviselők biztosan csomagolhatnak. Megnéztük a listát. (Frissítés: a hétfő este benyújtott törvényjavaslat alapján nem kell csomagolniuk a kormányzati tagoknak sem, csak egyes döntésekben nem vehetnek részt, főként gazdasági összeférhetetlenség miatt.)"*
hvg.hu/itthon/20220918_kozalapitvany_fidesz_kormany_europai_bizottsag
Ez a mostani bejelentés nem más, mint a pávatánc folytatása. Szeptemberben már tudták mi a hézag (tudták előbb is, csak a kerekre nyílt szemű csodálkozással lehetett húzni az időt, bár mire?) gyorsan hoztak egy rendeletet, majd ugyanazzal a lendülettel el is vették az élét.Tényleg ezzel a szánalmas ripacskodással akarják elérni, hogy tiszteljék a kormányt?
*kiemelés a cikkből
Nessy
Majd elhiszem, ha látom! No problem! Van még bőven lojális pártkatona, aki garantáltan nem ért semmihez, de azt nagyon!
karma1
@namihami: Jaha,... Rugalmas elszakadassal...:( Most kiveszik majd a kozismert nagykutyakat, beultetnek helyettuk szinten marhara lojalis figurakat, akiknek ismeretlen a neve, es meg lesz nekik mondva, hogy a fizujuk 80 %-at melyik futyiszes fonoknek kell azonnal minden honapban atutalniuk. Ez tipikusan a "mi nem szarunk a kutba (egyenesen), hanem csak a kavajara, es onnan lokjuk bele"...
teuton
??? Hol marad a papagajkommando??? Meghogy 1 millimetert sem lepünk vissza semmiben, pofaztak a fidesznyikek. Ahogy kinez, meg hatraszaltot is ugranak, vagy terden csuszva könyörögnek a penzekert, mert az allamkassza üres!
szegény hazám
Elolvastam a hozzászólásokat, és az tűnt fel leginkább, hogy nincs trágár szöveg, ostoba megjegyzés, anyázás stb. stb. Ebből azt a következtetést vontam le, hogy a "nagyon művelt" papagájkommandósok szítják mindig a kulturálatlan hozzászólások megjelenését. Árokásás nélkül képtelenek a normális tényeken alapuló vitára. Gondolom azért nincsennek jelen, mert Navracsis ötperces győzelmének méltatásáról szóló híranyagot még nem közölték velük. Ez a győzelem fideszesen egyszerű. Kb. ennyi a lényege: Fiúk nagy győzelmet arattunk. Sikerült minden fegyverünket látszólag lerakni. Ott tartunk, ahol Szeptemberben. Márciusig a nagyfőnök eljárja a következő pávatáncot, kigondolja az újabb "magyaros ravasz cselét", aminek ismét nem lesz semmi értelme. Majd kaptok újabb utasításokat, de addig is mehettek haza. Hajrá Magyarország, cél az újabb harc, és a csata megnyerése.
jáger laszló
Navracsicska már elkezdte...
Ő máris kivonul,igaz,hogy Brüsszelbe tárgyalgatni.
Így húzza az időt az istenadta,,,
csak ennyi
barátilag J.L.
Juhász István
Nem fér a fejembe, hogy minek várni MÁRCIUSIG a kivezetéssel, megvárni az 1. Parlamenti ülést ? Ugyanis szép HAZÁMBAN a parlament helyébe léptette dr. min. eln. úr. a RENDELETI KORMÁNYZÁST, a vészhelyzet miatt. Egyedül ő dönthet bármiről, nem kell hozzá a parl. jóváhygyása...Állitólag...
Edebácsi
@colibri: Mint a legtöbb dolog, Orbanisztánban a kuratórium is fordítva működik.
Jobb helyeken az alaptványokba BEVISZIK a pénzt a kuratórium tagjai, nálunk KIVISZIK.
sokanvagyunk
...és tízszer el kell mondaniuk főműsorban (?) az MTVA-ban: hülyék vagyunk mindenben.
balos
@szegény hazám: Azért érdekes,hogy a tegnapi Fantasztikus "győzelem"(kézilabda) beárnyékolja az újabb "sikérét" a kurmányunknak!Hiszen ök nem szavaztak meg egyetlen szankciónak látszó csomagot sem,csak a pecsétet ütötték rá!Az pedig még előtte elveszett!Tehát ismeretlen a kiléte az illetőknek!A Hakapeszi elhiszi!Amit fel tudnak mutatni a lopáson kívül,az a szervilizmus előre törése ebben Közép kortyba vissza taszított országba!A feudalizmusuk már égbe kiált!Éljen a vérmegye a ner-ispánok álnoksága alatt!
kereső
Miért kell ehhez "jogszabálymódositás"? Mondjál le navra, te és a többiek is. varga, varga, szijjártó, ...azután a kormány hozhatja a jogszabályt: vissza a babaruhát- megszüntetni ezeket a "közérdekú" alapitványokat, visszaadni az egyetemi szenátus, a rektorok jogkörét, visszaadni az egyetemi vagyont- és egyáltalán visszacsinálni mindent.

Ezt meg végképp nem értem":megállapodtak abban, hogy nem fenyegeti veszély azokat az oktatókat és kutatókat, akik jelenleg részt vesznek az Erasmus programban."- miféle veszély? Kormányzati? Mrt csak arról lehet szó, ha ez a gerinctelen veszélyről beszél. Na, de miért??? fenyegeti a kormány a programban résztvevőket? Megannyi kérdés.
karma1
@szegény hazám: Aki csatat nyer, egyaltalan nem biztos, hogy haborut is nyer...
simmering73
Az hogy bejelentette semmit sem ér. Már ki kellett volna takarítani onnan őket.
kereső
@sgl: Erre irtam- "vissza a babaruhát", mert a kiszervezett vagyon, az "adományozott" vagyon az mind közvagyon. És ráadásul az egyetemi kuratóriumok szabadon!!! gazdálkodhatnak(garázdálkodhatnak) ezen vagyonokkal. El adományozhatják, eladhatatják...etc. Na, itt esik a fene a nagy scheggére- mert ebben van a közvagyon eltulajdonitása, elrablása. A kormány meg ezzel a jogszabállyal megvalósitja a hútlen kezelést- amely nem más, mint a rábizott idegen vagyon!! átláthatatlanul átjátszás magán vagyonokba. Schiffer hol vagy??? Ha Sukorónál "hútlen kezeléssel, és hivatali visszaéléssel " vádoltad meg Gyurcsányt- akkor itt most mi történt össz koirmányzati szinten jogászok gyöngye???
Jozefina
Ígérgetésekből gondolom az EU-nak már elege van!!! Valami konkrétum is kellene!!! Szerencsére az EU részben már észnél van és átlát az orbáni szitán!!! A politikusokat nemcsak ki kellene venni a kuratóriumokból, hanem a kuratóriumi tagságból származó jövedelmet is vissza kellene fizetniük!!!
ómió
Ez a "privilégium" megmaradhat az "egyenlőbb nyugatiaknak"!? Kár dörgölőzni a brüsszeli efftársi tolvajbandához!
Havanagi
A gyökerekig vezetnek a szálak a megoldáshoz.Ez kevés.A legfőbb ok 2/3-os korlátlan hatalom,amikor meg tudja tenni,hogy évekig ilyen-olyan okok miatt az országban veszélyhelyzet uralkodjon,amikor gátlástalanul meg tudnak tenni bármit.Ehhez hozzájárult a NULLA ellenzék is,akik most jól elvannak a parlamentben a többmilliós fizetésükkel.Az ország lekoppasztva,az UNIÓ is keveset tud tenni,ha a nép béna.
Fenyöfa58
MIKOR VONULNAK KI KIPCSAKISZTÁNBA ??? AZ AGYHALOTT fideSS SZEKTÁSOKKAL EGGYÜTT !!!
balos
@kereső: A következmények nélküli fostalicskák országa lettünk!"1 gazdaságilag jól müködő ország",mi a fasznak vesz fel hitelt?Na jó az rendben is van,hogy aki támogatja a gazságot ,mert nemzethy az ezt is megeszi,mint a 13 éve húzódó kizsákmányolást és mindent ami ezzel jár!Ahol gyilkosok írnak törvényt ott nincs visszatérés a valósághoz!
balos
A navracsics féle férgek nem jobbak,mint a szálasi félék!
jáger laszló
A fiidex már azt is tudja kivel fogja helyettesíteni a még regnáló kuratóriumi tagokat abban biztos vagyok!!
A rektorok most sem rúgnak labdába az tuti!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
teuton
@ómió: Analfabeta fajkreten naci efftars, sorolj fel nekem csak 3 allami egyetemet egesz Europaban, ahol kormanyzo politikusok, miniszterek ülnek elethosszig az atlagber többszöröseert a kuratoriumban! Egyedül MOon van 21 ilyen, ahol most ki lesznek takaritva...
ómió
@teuton: Sürgesd meg a donor kutyaagyadat, hiszen még mindig képtelen vagy a magadéit, az analfabéta fajkretén náci efftársaidat felismerni! Vagy már, miután elharsogtad a napi Internacionálé-kvótádat, állandóan másokra hazudod őket, bolsiék fajkreténje!? Hát, ez az "efftársi szolidaritás@teuton: efftárs módjára"!? Amúgy a neten biztos megtalálhatod azt a kormányinfót, amiben Gulyás Gergely számos példáját adta, hogy melyik nyugat-európai egyetemeken ülnek politikusok (is) a kuratóriumokban, szép számmal! De, hát, ott ugye, ők az érinthetetlen "efftársi egyenlőbbek"! Velük "semmi hézag"! Ha több ráhazudnivalód nincs, akkor, ennyit az "egyedül"-ről! Az "élethosszigról" meg csak annyit, hogy ezt idehaza - éppen nyugati minták alapján - mindössze néhány éve vezették be! Most, akkor, valami "azsúrabb" bolsi hazugságokkal gyere!
teuton
@ómió: Kutyaagyu analfabeta fajkreten naci efftars, a hazugsagaidat TE kell alatamaszdd, ne en kelljen keresgeljek azutan, ami nincs! Szoval soroldd ide azokat az europai allami egyetemeket, amiknel alapitvanyi formaban eletfogytigra beültetett aktiv politikusok a kuratorok! Ja, az kutyaagyal nem megy... Egyebkent pedig ha epp a gulyasgecire hivatkozol, EN belinkeltem neked, ahol beismerte a kormanyinfon, hogy csökkent a vilagpiaci ar, ezert Nyugaton olcsobb az energia! A fizeteskülönbseget tekintve pedig 4x olcsobb!!!
teuton
@ómió: Arra persze nem valaszoltal -kutyaaggyal nehez is lenne-, hogy miert vonulnak ki a kuratoriumbol a fideszesek, ha semi problema nincs vele es miert nem fordulnak feljelentessel az Europai Ügyeszseghez???
ómió
@teuton: Látom, mindjobban kihagy a kuutyaagyad, bolsiék elmebetege! Talán újat kéne igényelned! Vagy a fajkretén bolsi szervezeted kilök magából minden normalitást? Az más! De! Majd én keresgélem neked vissza, amire fajkreténséged kíváncsi! Addig állj féllábon! A "fideszesek kivonulása" a kuratóriumokból meg - még ennyit se látsz, kutyaagy(?) - az uniós "egyenlőbbség" jegyében történik! Amit az egyenlőbbeknek, ott nyugat-európában szabad, az itt szigorúan tilos! Vágod, bolsiék fajkreténje, vagy még ennyit se vagy képes!? De, egyébként, ha majd ezt megteszik is, jön a régi "szlogen": a "vaan mááásik" - mármint "brüsszeli elvárás" a velejéig korrupt brüsszeli efftársaidtól! Európai Ügyészség? Ahhoz Amerikába kéne menni, mert azok is Gyuri gazdátok zsebéből fújják a "tutit", idiótája! Az idióta "tippjeid" helyett, bolsiék fajgörénye, inkább vonulj vissza a meleg bolsiánuszba, vagy melegedjél a - ha már úgy hazudood - nyugati "ingyenenergiától"!
teuton
@ómió: Analfabeta kutyaagyu fajkreten naci efftars, a kerdesem elolvasasaig nem jutottal el??? "Analfabeta fajkreten naci efftars, sorolj fel nekem csak 3 allami egyetemet egesz Europaban, ahol kormanyzo politikusok, miniszterek ülnek elethosszig az atlagber többszöröseert a kuratoriumban!" Ja, kutyaaggyal analfabetakent nem megy... Ezert most varialod ismet ugyanazt a 10 szot 20 sorban, amit a kutyaagyad befogadott...
teuton
@ómió: Kutyaagyu, ehhez mit szolsz??
Az Orbán-kormány bejelentette: Kész kivonulni az egyetemi kuratóriumokból?
ómió
@teuton:Ne a defektes kutyaagyaddal villogj, bolsiék elmebetege, amivel még az efftársaid, a magadéi(!) felismerésére is képtelen vagy, hanem legalább azt próbáld megérteni, amit olvastál! Pl.,amit a "kész kivonulni" témájában írtam! Vagy ezzel a defektes kutyaagyaddal ennyi se megy!? De, akkor, meg miért taglalnám tovább!? Sürgősen igényelj másik donor kutyaagyat magadnak, amiben még némi értelem is maradt! Persze előtte, azért, meghazudhatnád, hogy idehaza melyik egyetem kuratóriumában ülnek a kurátorok "élethosszig", hogy legalább erről az ütősbolsi hazugságról le ne maradjunk! Mert, egyébként, az "efftársi ideális" az lenne, ha mondjuk hetente váltanák egymást a kizárólag efftársi kurátorok, ami egyben már "brüsszelkonform" is!? Csacsogjál, kutyaagy, ne lazsálj!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.