Megúszhatják a pénzbírságot a bliccelők.

Ön is kibújt a népszámlálás alól? Akkor itt egy nagyon jó hír!MTI/Illyés Tibor

Akár 200 ezer forintos bírságot is kockáztattak mindazok, akik valamilyen oknál fogva nem vettek részt a tavalyi népszámlálásban – emlékeztet a 24.hu. A lap kérdésére azonban a Központi Statisztikai Hivatal elmondta: az érintetteknek nem kell komolyabban tartaniuk attól, hogy fizetniük kellene a mulasztásuk miatt.

Mint ismert, a népszámlálásról szóló törvény szerint a népszámlálásban kötelező volt a részvétel. Aki ezt megtagadta, arra súlyos, természetes személy esetében akár 200 ezer forintig terjedő közigazgatási bírság is kiszabható.

A 2022-es népszámlálás közel két hónapja zárult le, ezért lapunk rákérdezett a KSH-nál, majd a Miniszterelnökség Sajtóirodájánál, hogy mostanáig hány embert büntettek meg, átlagosan milyen összegre, illetve mekkora tételt jelent az összes büntetés.

Azt közölték, hogy a válaszadást megtagadókkal szembeni közigazgatási hatósági eljárás megindítását a KSH jogosult kezdeményezni a fővárosi és vármegyei kormányhivatalnál.

Ám a KSH erre elárulta: egy közigazgatási hatósági eljárás megindítását sem kezdeményezték mostanáig.

Mint írták, a hivatal hálás a lakosság közreműködéséért, és egyetlen esetben sem kezdeményezte közigazgatási hatósági eljárás megindítását. Mindemellett a népszámlálás beérkezett kérdőíveinek feldolgozása jelenleg még folyamatban van. Kifejtették, „a KSH célja a népszámláláshoz kapcsolódóan nem a szankcionálás, hanem az volt, hogy a lakossággal együttműködve sikeres cenzust hajtson végre.”

Forrás: 24.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Nem vagyok érintett,mert én +számláltattam
csak ennyi
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.